NEPRUŽANJE POMOĆI

ZA UBOJSTVO KOJE JE ŠOKIRALO RIJEKU PROGLAŠENA ZASTARA Student pretučen do smrti, a oni su samo stajali i gledali kako ga mlati...

Bezumno ubojstvo creskog studenta koje je šokiralo javnost dogodilo se 4. prosinca 2009. u centru Rijeke, na Trgu svete Barbare.
Uhićenje jednog od osumnjičenih
 Željko Šop/Cropix

Zbog nastupanja zastare, obustavljen je sudski progon 30-godišnjeg Darija Savića i 27-godišnjeg Darija Cupaća kojima je prije tri godine odlukom Županijskog suda u Rijeci određena kazna od tri, odnosno pet mjeseci zatvora zbog nepružanja pomoći creskom studentu Aleksandru Abramovu.

Za ubojstvo Abramova na 12 godina zatvora osuđen je 27-godišnji Dušan Cupać. Naime, Vrhovni sud je 5. prosinca 2016. godine, temeljem žalbe odvjetnika, ukinuo presudu za Savića i Darija Cupaća, dok je kaznu zatvora za Dušana Cupaća potvrdio. Predmet protiv Savića i Darija Cupaća vraćen je Županijskom sudu u Rijeci 27. prosinca 2016. godine, a zastara za kazneno djelo nepružanja pomoći nastupa šest godina od njegovog počinjenja. Presuda Dušanu Cupaću za ubojstvo, a Dariju Saviću i Dariju Cupaću za nepružanje pomoći izrečena je u veljači 2014. godine te se još iduće dvije godine pribrajaju ukupnom zastarnom roku, no niti u tom roku nije donesen pravorijek.

Ubojstvo Aleksandra Abramova dogodilo se 4. prosinca 2009. godine u centru Rijeke, na Trgu svete Barbare. Darijo Savić i Darijo Cupać vrlo su brzo uhićeni, dok je Dušan Cupać pobjegao u Srbiju, čije državljanstvo ima. Valja napomenuti da su Darijo Savić i Darijo Cupać u istražnom zatvoru proveli šest mjeseci, doduše bez pravomoćne presude, no to je dulje od kazni koje su im izrečene 2014, tri, odnosno pet mjeseci, na koje su se žalili. Ipak, slučaj koji je šokirao hrvatsku javnost nastupanjem zastare zauvijek je ostao bez sudskog pravorijeka za dvoje aktera tragičnog događaja s kraja 2009.

Podsjetimo, kobne noći u prosincu prije osam godina, creski student Aleksandar Abramov vraćao se u stan nakon izlaska. Te se večeri na Korzu događao veliki koncert riječkih bendova, sviralo se i u klubovima Palach i Arca Fiumana, a i u ostalim riječkim mjestima za izlazak odvijao se zabavni program, tako da je još u sitne sate na ulicama bilo puno ljudi.

Do sukoba je došlo ispred jednog fast fooda na Korzu, navodno zbor prepirke u redu za pizzu. Dario Savić, tada 24-godišnjak, te bratići Dario Cupać, tada 21-godišnjak i Dušan Cupać, također star 21 godinu, bili su u društvu. Verbalni sukob s Abramovom prerastao je u fizički.

Abramov je pokušao pobjeći trojcu koji je potrčao za njim. Sustigli su ga na Trgu svete Barbare, malenom i skrovitom mjestu odmah pored Korza, te ga je Dušan Cupać počeo divljački udarati, kako je utvrdila policija, rukama, nogama i „drugim dijelovima tijela“, a nije prestao ni kada je Abramov ostao ležati na podu, ne pružajući nikakav otpor. Zadobio je mnogobrojne ozljede, od krvnih podljeva i razderotina do prijeloma kosti nosa s pomakom i obilnim krvarenjem do napuknuća prednje kosti lubanje. Preminuo je zbog ugušenja, uslijed udisanja vlastite krvi.

Savić i Dario Cupać uhićeni su već idući dan, a Dušan Cupać je pobjegao u Srbiju, odakle je doselio u Rijeku 2007. godine. Sudilo mu se u odsutnosti, a u Srbiji je, na slobodi, i dočekao vijest da je 2014. nepravomoćno osuđen na 12 godina zatvora. Srpskoj policiji, kojoj je svojevremeno dao iskaz, ispričao je, među ostalim, da je samo on udarao Aleksandra Abramova te da su Dario Cupać i Dario Savić išli za njim i pokušavali ga zaustaviti. Savić je, nakon što su ostavili Abramova da leži, nazvao hitnu pomoć.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:26