16 OSUMNJIČENIH

ZADARSKA POLICIJA OBJAVILA DETALJE VELIKE AKCIJE: U bandi osumnjičenoj za kriminal težak 12 milijuna kuna čak četiri bivša policajca

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 09.08.2019. u 11:55

Zadar, 090819.
Danas je u PU zadarskoj odrzana press konferencija na kojoj je objavljeno da je policija provela dvije uspjesne akcije na podrucju gospodarskog i kriminaliteta opojnih droga.
Na fotografiji: oditelj Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije Tomislav Skara i voditelj sluzbe krim policije Bore Mrsic.
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
Luka Gerlanc / CROPIX

Voditelj Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije Tomislav Škara i voditelj službe krim policije Bore Mršić

Među osumnjičenim osobama nalazi se nekoliko zvučnih imena sa zadarskog područja poznatih po svom javnom i poslovnom djelovanju

U skupini od 16 osumnjičenih za organizirani kriminal, uhićenih u velikoj policijskoj akciji na zadarskom i zagrebačkom području, čak su četiri bivša zadarska policajca, a ukupna 'šteta' procijenjena je na preko 12 milijuna kuna.

Zadarska policija u petak je, ne otkrivajući identitete osumnjičenih kao ni tvrtke preko kojih su navodno izvlačili novac, novinare izvijestila da članove skupinu tereti za zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaje poreza, krivotvorenje poslovne ili službene isprave te krivotvorenje javnih isprava.

Iz izvora bliskih istrazi doznaje se da je vlasnik četiri tvrtke preko kojih se izvlačio novac nekadašnji visoko rangirani zadarski policajac Budimir Savarin (48). Vedrana Ikića (43), bivšeg specijalca, policija sumnjiči da je kriminalnim djelovanjem izvukao preko pet milijuna kuna. On se već nalazi u zatvoru jer je osuđen na 18 mjeseci za pomaganje Denisu Paraću dok je bio u bijegu od policije. Bivši policajac je i Ivica Kapetanović (53).

Među zadržanima u istražnom zatvoru je i Marko Čulina Maka (48), bivši policajac i Ikićev poslovni partner. Njegov sin Andrija Čulina (23) također je među šesnaestoricom, a od ranije je poznat kao jedan od silovatelja u slučaju peterostrukog silovanja na zadarskoj plaži Kolovare u studenom 2013.

 

Među osumnjičenima su i Žilijen Satmari (48), Dejan Adam (49), Dalibor Bakmaz (49), Toni Šimićev (35), Mate Ivković (33), Mario Bilić (46), Irena Knego (60), Žarko Vlahović (60), Franko Klarica (32), Domagoj Miloš (44) i Krešimir Bušljeta (25), poznat kao vlasnik kafića Chill Out u kojem je Darko Kovačević (33) zvani Daruvarac lani brutalno pretukao tada 18-godišnju djevojku.

Zadar, 081212.
U prostorijama Udruge specijalaca Domovinskog rata Poskoci odrzana je konferencija za novinare povodom posjete generala Mladena Markaca Udruzi i gradu Zadru.
Na fotografiji: dopredsjednik udruge Marko Culina.
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
Luka Gerlanc / CROPIX

Marko Čulina

 

Šesnaestoricu se sumnjiči da su od 2015. do 2019. kao osnivači i odgovorne osobe u 11 tvrtki i jednoj zadruzi, izvlačili novac s ciljem pribavljanja znatne materijalne koristi, a na štetu svojih trgovačkih društava i državnog proračuna.

To su radili na način da su u dogovoru s 40-godišnjim vlasnikom tri trgovačka drušva s vinkovačkog područja, 48-godišnjim vlasnikom četiri tvrtke sa zadarskog i zagrebačkog područja te 49-godišnjim vlasnikom također s vinkovačkog područja, od njih zaprimali, a potom i neosnovano plaćali fiktivne fakture za neistinite usluge i robu, nakon čega su uplaćene iznose podizali u gotovini te ih potom vraćali "na ruke".

Evidentiranjem tih fiktivnih faktura u poslovnim knjigama svojih društava neosnovano su zatražili i ostvarili odbitak PDV-a.

U ovoj akciji prijavljeno je i sedam trgovačkih društava sa zadarskog i zagrebačkog područja, a to su Vipera Protecta d.o.o., Bilić gradnja d.o.o., Atena d.o.o., Maggo d.o.o., Ira grad d.o.o. i Sokol projekt d.o.o., Diklovac d.o.o. i jedna zadruga, a to je Braniteljska zadruga Sokol iz Zadra.

U policije ističu da se nijedno od trgovačkih društava preko kojih je novac izvučen nije bavilo nikakvom djelatnošću, nema zaposlenih, nema poslovnih prostora i samo su poslužila kao transferna društva za novčane transakcije.

Materijalna šteta državnom proračunu procijenjena je na 2,4 milijuna kuna, a osumnjičeni su navodno ostvarili imovinsku korist od gotovo 10 milijuna kuna.

U istraživanju je sudjelovalo 30 policajaca, a protiv svih 16 prijavljenih osoba podnesena je kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanja, utaje poreza i carine i krivotvorenja službene i poslovne isprave.

"Petorica počinitelja u dobi od 33, 40, 46, 47 i 48 godina su privedena županijskom državnom odvjetniku, a potom i sucu istrage Županijskog suda u Zadru dok se 43-godišnjak i 49-godišnjak od ranije nalaze u zatvoru", izvijestila je policija.

Brutalno premlaćivanje u Hypeu

Jedan od uhićenih, Toni Šimićev, vlasnik je zadarskog kluba Hype na Branimirovoj obali koji se nedavno našao u središtu medijskog interesa zbog brutalnog premlaćivanja 40-godišnjaka. Policija je prije desetak dana uhitila petoricu Zadrana, dok je šesti u bijegu.

Muškarac je pretučen u subotu, 20. srpnja, oko četiri sata ujutro nakon što ga je “šestorka”, inače zaštitari koji rade na crno u drugom zadarskom klubu, najprije verbalno napala jer je htio ući u “blokirani” toalet u kojem su konzumirali drogu.

Verbalno su se sukobili, a nakon što je 40-godišnjak “uz pomoć” zaštitara tog lokala izašao iz kluba, na njega su i fizički nasrnuli, te ga šakama i nogama pretukli naočigled posjetitelja. U tom napadu slomili su mu ruku i nos. Svi sudionici su od ranije poznati policiji zbog kaznenih djela nasilja, a jedan od njih, F.G., je i osuđen zbog napada na bugarske navijače 2017. godine kojima je u Zadru bengalkom zapalio automobil. Među nasilnicima bio je i posrnuli rukometaš Josip Maršan, koji je 20. ožujka ove godine pao na doping kontroli.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo