OSUĐEN NA RAD ZA OPĆE DOBRO

ZADARSKI KONOBAR OPLJAČKAO POŠTU IZ 'HUMANITARNIH RAZLOGA' Htio je 'riješiti' prijatelju novčani dug, a na kraju se u njega razočarao

 Hanza Media, Ilustracija

Županijski sud u Zagrebu potvrdio je presudu zadarskog suda kojom je 33-godišnji konobar iz Zadra M.Š. osuđen na rad za opće dobro na slobodi jer je 11. kolovoza 2011. opljačkao poštanski ured plastičnim pištoljem zbog, kako je objasnio - humanitarnih razloga.

Na sudu je objasnio kako je pljačku počinio kako bi "riješio" novčani dug 28-godišnjem prijatelju A.M. s kojim je radio u istom kafiću u Zadru, piše Slobodna Dalmacija.

- Čovjek s pištoljem došao ga je tražiti u kafić. Molio me je da mu pomognem, a jedan dan je došao i uplakan. Odlučio sam tu pljačku počiniti za njega jer mu je netko prijetio smrću - rekao je na sudu, te obrazložio kako mu je bilo drago pomoći prijatelju, iako na ne baš lijep način.

U jutarnjim satima 11. kolovoza 2011. godine zajedno su kupili plastični pištolj te su se nakon provoda u noćnom klubu, prema optužnici, dovezli osobnim automobilom VW Polo 300 metara od ureda Hrvatske pošte na Putu Bokanjca.

Dok ga je mlađi prijatelj A.M. čekao u automobilu, 32-godišnjak je maskiran ušao i s uperenim plastičnim pištoljem u službenicu zatražio da mu preda novac. Djelatnica je u strahu to učinila te mu je predala 5.036,27 kuna, koje su poslije podijelili u kafiću.

- Uperio sam plastični pištolj u djelatnicu pošte i rekao joj da mi preda novac. Ne poričem da sam to učinio, ali koristio sam plastični pištolj. Zaposlenice nisu bile u opasnosti - rekao je na sudu u dokaznom postupku nakon kojega je njegov prijatelj, 28-godišnji A.M., oslobođen optužbi.

Iako je u obrani pred Državnim odvjetništvom najprije rekao kako ga je on dovezao do pošte, kasnije je to opovrgnuo, te je na raspravi, kako je priznao, odlučio reći istinu. Priznao je kako nije istina da ga je 28-godišnjak dovezao do pošte, navodeći da je u vrijeme kad je to rekao imao razloga tako govoriti.

Posvjedočio je da su do mjesta počinjenja kaznenog djela došli zasebno, on na skuteru, a prijatelj vozilom, te da su se nakon pljačke tako i odvezli. Takvu njegovu obranu sud je na koncu prihvatio, te je utvrdio da mu treba pružiti priliku da se integrira u društvo jer je nadoknadio materijalnu štetu, te se iskreno pokajao zbog počinjenja kaznenog djela, zaposlio se i pronašao djevojku.

Priznao je da je kazneno djelo počinio zbog nezrelosti i naivnosti, te da se u prijatelja kojemu je pomogao kasnije - razočarao.

- Više od tri godine bio sam u zadarskom zatvoru nadajući se da ću od tog čovjeka kojemu sam spasio život dobiti barem pismo ili da će mi se javiti. No, on ne samo da se nije javio, nego je u međuvremenu dok sam ja bio zatvoren sredio svoj život. Pojam značenja prijateljstva tada mi nije bio isti kao što je danas. Prije sam bio naivčina i za svakoga bih sve napravio, nimalo ne razmišljajući o posljedicama. Danas je to drugačije - priznao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:19