GDJE JE NOVALIĆ?

ZAGREBAČKI PODUZETNIK KOJEG TRAŽE ZBOG PREVARE OTEO SVOJE SINOVE! Shrvani djed mališana: 'Nema tih riječi koje bi opisale moju tugu, očaj i nemoć...'

 

Zagrebački poduzetnik Nedim Novalić (39) sa svoja dva sinčića, stara dva i 13 mjeseci, posljednji je put viđen 19. veljače ove godine u Sibeliusovoj ulici u zagrebačkom naselju Prečko. Otad mu se gubi svaki trag, a istražitelji intenzivno nastoje pronaći čovjeka koji je u nepoznato odveo dvoje male djece.

Njegov otac je očajan. Tek nam je kratko u telefonskom razgovoru na upit o okolnostima nestanka rekao da “nema tih riječi koje bi opisale njegovu tugu, očaj i nemoć” otkad je doznao za nestanak svoga sina s unucima.

- Vjerujem u pozitivan i što skoriji ishod. Ne možete niti zamisliti što prolazim, kako se osjećam i kakve mi sve misli lete glavom. Pa, nestao mi je sin s unučadi. Detalje vam, nažalost, ne mogu otkriti jer policijska istraga traje. Mogu samo reći da su na slučaju angažirane sve društvene institucije - izjavio je nevoljko otac nestalog muškarca.

Ništa pričljivija, i s jednakom količinom tuge i nemoći, prabaka je nestalih dječaka koja također o naprasnim odlukama zeta, zbog kojih se policija digla na noge, ne želi govoriti.

Raspisana tjeralica

- Ne bih ništa o tome. Shvatite me. Možda su mu na tragu, možda ih svu trojicu nađu već danas. Unuka mi je također očajna. Djeca su joj bila jedina zanimacija od 0 do 24. Kad se samo sjetim radosti i veselja prije nešto više od dva mjeseca kada je rodila drugo dijete - prisjetila se prabaka nestalih dječaka. Njegova supruga Marija Novalić samo nam je kratko rekla: - Nedim je bio brižan suprug i otac...

Prema neslužbenim informacijama, nestali Novalić i djeca legalno nisu napustili teritorij Hrvatske, a jesu li koristili neke druge pravce ili su se negdje začahurili na tajnoj lokaciji dok ne popusti ekstremna hladnoća, nije poznato.

Novalićevi poznanici s kojima smo kontaktirali otkrivaju nam da je posljednjih nekoliko godina “Nedim bio dosta čudan, nepredvidiv i rijetko ga se moglo navući na druženje jer je vječito bio u nekoj žurbi, u poslovnim kombinacijama, u problemima... Studirao je pravo i zapeo na trećoj godini.”

Prema podacima s Trgovačkog suda, Novalić je direktor dviju tvrtki. Tvrtku za savjetovanje Sinergija koncept j.d.o.o. osnovao je 2014., a Urban Performance j.d.o.o., osnovanu iste godine, preuzeo je od svoje partnerice dvije godine poslije. Problemi koji su se počeli nakupljati rezultirali su bijegom s adrese boravka i prebivališta koja je za tijela gonjenja bila nepoznata od kraja ožujka prošle godine, a u međuvremenu mu je, točnije početkom ovoga mjeseca, poništena i osobna iskaznica. No, još je čudnije što se Novalić, a kako je to Jutarnji list istražio, od travnja prošle godine nalazi na tjeralici te je nedostupan hrvatskom pravosuđu zbog djela računalne prevare.

- Od travnja prošle godine, kada sam mu postavljena za branitelja po službenoj dužnosti, nisam stupila u kontakt s njim, a postupak se vodi u odsutnosti - rekla nam je Novalićeva odvjetnica Tajana Babić.

Istražni zatvor

Kako je moguće da netko tko je skoro godinu dana tražena osoba službeno nestane tek prije dva tjedna, nismo uspjeli doznati. Naime, iz zagrebačke policije su nam rekli da ne mogu davati podatke o tome je li neka osoba na tjeralici.

Međutim, Novalić je, kako nam je potvrđeno, tražena osoba još od 11. travnja 2017. kada mu je u odsutnosti, a po prijedlogu općinske državne odvjetnice, zagrebački Županijski sud odredio istražni zatvor.

Koliko god to neobično zvučalo, ovakve situacije u Hrvatskoj zbog loše integracije podataka nisu previše rijetke te se događa da, primjerice, jedan odjel policije, Državnog odvjetništva ili suda za nekom osobom traga dok neki drugi odjel zna prebivalište te osobe i slično. Općinsko državno odvjetništvo u navedenom postupku protiv Novalića nedavno je podignulo i optužnicu zbog navedene računalne prevare te bi uskoro Općinski kazneni sud u Zagrebu trebao odlučivati o osnovanosti te optužnice i treba li se Novaliću suditi u odsutnosti.

Benigno djelo

Slučaj zbog kojega je Novalić optužen zapravo je vrlo benigan, a riječ je o krađi i “peglanju” kreditne kartice iz 2015. godine. Naime, protiv njega je prijavu podnijela jedna gospođa kojoj je Novalić zbog njezina hendikepa pomagao kupiti razne potrepštine. Prema prijavi te žene, Novalić joj je bez njezina znanja u listopadu 2015. uzeo karticu kojom je zatim u raznim trgovinama kupovao poklon-bonove za razne robe uglavnom prehrambene namirnice, spiskavši joj oko 9000 kuna. Žena je rekla kako je Novalića upoznala u parku na Borovju te joj se predstavio kao pravnik koji se bavi humanitarnim radom.

Nakon njezine prijave policija je ispitala Novalića te je on porekao djelo, no kada su ga policajci ponovno potražili u veljači 2017., taj put kako bi ga i službeno uhitili, nisu ga pronašli na prijavljenim adresama. Dva mjeseca poslije protiv njega je službeno otvorena istraga, a zbog svoje nedostupnosti u travnju je i završio na tjeralici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 22:12