POTICAO NASILJE I MRŽNJU

ZAGREBAČKI SKLADIŠTAR NA FEJSU POZIVAO NA UBOJSTVO TRANSRODNE DIZAJNERICE Prekršio izvansudsku nagodbu pa dobio uvjetnu zatvorsku kaznu

 Bruno Konjević / Cropix

Skladištar u jednoj poznatoj zagrebačkoj tvrtki Nikola G. (23) pretjerao je s homofobnim komentarima dok je čitao jedan od mnogobrojnih tekstova o transrodnoj dizajnerici Romani Taylor koja je nekad bila Robert Bantić Robantico.

Bilo je to 4. travnja 2017. godine kada je na Facebook profilu portala 24 sata, točnije ispod objave članka 'Romanu opet pretukli: više ne brojim udarce, jako sam loše' skladištar ostavio komentar "Ubi, zakolji da Romana ne postoji". Napisao je to s namjerom, smatra zagrebačko tužiteljstvo, da kod drugih osoba izazove nasilne oblike ponašanja prema Romani zbog njezina spolnog identiteta potičući tako javno na nasilje i mržnju.

Kod Romane je, pak, taj komentar izazvao "dodatno veliki strah za njezin život zbog čega je nekoliko mjeseci nakon toga plaćala privatnog zaštitara jer se nije usuđivala sama izlaziti iz stana van".

Iz izvješća stručne savjetnice tužiteljstva se između ostaloga iščitava da je prijavljeni mladić bio svjestan da je pretjerao u izražavanju na društvenim mrežama. Stoga je preporuka stručne osobe bila da se mladiću nalože posebne obveze uključivanja u postupak posredovanja izvansudske nagodbe odnosno da se pisanim putem pod nadzorom Centra za socijalnu skrb Velika Gorica ispriča LGBTI zajednici te da se uključi u rad humanitarnih organizacija ili u poslove humanitarnog odnosno ekološkog značenja.

Na taj prijedlog je mladić pristao, međutim, iz dopisa velikogoričkog Općinskog državnog odvjetništva te obavijesti Centra za socijalnu skrb, proizlazi da obećano nije izvršio pa je nedavno izdan kazneni nalog prema kojem je osuđen na uvjetnu kaznu od šest mjeseci s dvogodišnjim rokom kušnje te mora nadoknaditi 500 kuna sudskih troškova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 05:08