STJEPAN KOŽIĆ

ZAGREBAČKI ŽUPAN O TRAGEDIJI U ZAPREŠIĆU 'Dugo sam upozoravao na nedostatak timova hitne medicinske pomoći'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 13.08.2018. u 16:43

Zagreb, 221117.
Hrvatska gospodarska komora organizala je u City Plaza Zagreb projekt Kupujmo hrvatsko - Hrvatski proizvod za hrvatski turizam.
Na fotografiji: zupan Stjepan Kozic.
Foto: Dragan Matic / CROPIX
Dragan Matic / HANZA MEDIA

Stjepan Kožić

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, povodom jučerašnje smrti mladića u Zaprešiću, u ponedjeljak je priopćio da se dogodila tragedija na koju je dugo upozoravao  zbog nedostatnog broja timova hitne medicinske pomoći za gotovo 320.000 stanovnika Zagrebačke županije.

Mrežu hitne medicinske pomoći donosi ministar zdravstva na temelju prijedloga Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i temeljem tih odluka provode ih županije, rekao je.

Niz godina upozoravao sam i apelirao na resorno ministarstvo da raspodjelom 30 T1 timova hitne medicinske pomoći (liječnik, medicinska sestra, vozač)  nije moguće osigurati dostupnost i kvalitetu hitne medicinske pomoći na području Zagrebačke županije, s obzirom na naš geografski položaj, važne cestovne koridore, međunarodnu zračnu luku i ono najvažnije – činjenicu da na našem području nemamo bolnicu, ističe župan Kožić povodom smrti 18-godišnjeg mladića u Zaprešiću.

"Svjesni neodrživosti ustrojstva s 30 T1 timova, Županijska skupština i ja kao župan tražili smo 20 dodatnih T1 timova hitne medicinske pomoći. Naš zahtjev nije usvojen u potpunosti jer smo 2016. dobili samo dodatnih 15 T1 timova hitne medicinske pomoći i nažalost dogodila se tragedija, na koju sam upozoravao", kaže Kožić u čijoj je nadležnosti županijski Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije.

Prema informacijama koje je dobio od ravnatelja Zavoda Davorina Gajnika, djelatnici Zavoda reagirali su sukladno pravilima struke, međutim to i dalje ne umanjuje činjenicu da je kako Zagrebačkoj tako i drugim županijama potreban kvalitetniji ustroj hitne medicinske pomoći.

Kožić navodi i kako se iskreno nada, zajedno sa svim stanovnicima Zagrebačke županije, da će se donijeti nova mreža hitne medicinske pomoći kako bi se u što većoj mjeri izbjegli ovakvi nemili događaji i spasili ljudski životi.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo