OKRUTNI MANIJAK

ZAKLAO STRINU I NJEZINOG POSINKA, PA ODJURIO CURI U BEOGRAD Istražitelji ostali šokirani nakon što su saznali što joj je ubojica poručio uoči hapšenja

 

Zašto je Damir Minković (35) u subotu pod okriljem noći na spavanju zaklao svoju strinu Mariju Minković (77) i njezina posinka Sinišu (50) u njihovu stančiću na zagrebačkim Strugama, pitanje je koje možda zauvijek ostane bez odgovora.

CROPIX

Nazubljeni nož

Danonoćna krim-obrada, prikupljanje tragova, kopanje po kontejnerima u potrazi za nazubljenim nožem oštrice 19 centimetara te niz drugih otisaka koje je Minković ostavio rezultirali su kaznenom prijavom za teško ubojstvo na okrutan i podmukao način, i to osoba s težom tjelesnom i duševnom smetnjom. Prijeti mu višegodišnji zatvor, no svejedno je do posljednjeg trenutka u policiji bio uvjeren da će nakon ispitivanja u sjedištu Krim-policije u Heinzelovoj ipak biti pušten na slobodu.

- Ja ću se vratiti. Ne brini se. Eto me k tebi za par dana - rekao je Minković svojoj djevojci, kojoj je u subotu ujutro, nekoliko sati nakon ubojstva, pohitao autobusom u Beograd. Međutim, Minkoviću je sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu odredio jednomjesečni pritvor zbog opasnosti od ponavljanja djela i utjecaja na svjedoke. Minkovićev odvjetnik Neven Gotal potvrdio nam je samo da se njegov branjenik na ispitivanju u Državnom odvjetništvu odlučio na obranu šutnjom, odbivši išta drugo govoriti o slučaju.

Od samog početka sumnjalo se na dvostruko ubojstvo s motivom koristoljublja, no u kući ubijenih je, kako smo doznali, tijekom očevida pronađeno oko 6000 kuna, a navodno ni njihovi bankovni računi nisu dirani.

CROPIX

Pretres stana

U pretresu, pak, Damirova stana, točnije već u predsoblju, uočene su kapljice krvi za koje je utvrđeno da potječu od njegove strine. Oduzeto mu je i više raznih predmeta, pa i tri samurajska mača s kojima se fotografirao te ih objavljivao na svojim profilima na Facebooku, no jedna jedina stvar inicijalno je bila misterij za policajce - 32 centimetra dugačak nazubljeni nož oštrice 19 centimetara.

Njega u stanu ekipa za očevid nije pronašla, nego je otkriven u kontejneru za plastiku na okretištu autobusa u Strugama. Našli su ga zahvaljujući susjedima, koji su Minkovića vidjeli unezvijerenog pogleda kako u subotu oko sedam ujutro nešto ubacuje u kontejner. Prije toga je nož o prao u svojem stanu, ali na njemu su ipak ostali tragovi DNK ubijenih članova obitelji.

Za razliku od njegove strine, koja je bila teško bolesna, ali se i otežano kretala jer je prije 20-ak godina slomila kuk, njezin posinak bio je osoba s posebnim potrebama. Nakon što im je prerezao arterije na vratu, Minković je odjurio na Autobusni kolodvor, odakle je u 8.10 sati polazio autobus prema Beogradu, za koji je već imao kupljenu kartu. Dva dana od ubojstva i nekoliko sati prije nego što će biti uhićen na Bajakovu, Jutarnji list uspio je razgovarati s Minkovićem.

CROPIX

Tražio 1800 eura

Tvrdio nam je da nije kriv, bacajući sumnju na nepoznatog počinitelja kojem je možda on, zbog svoje kriminalne prošlosti, trebao biti meta. I baš kao što nam je i obećao da će se javiti na obavijesni razgovor policiji, u utorak pred zoru Minković je krenuo u Hrvatsku te ga je policija oko 7 sati ujutro izvela iz autobusa na Bajakovu.

Bio je bez lipe u džepu, a kako smo već pisali, večer prije “bijega” u Srbiju od prijatelja je tražio 1800 eura, no nije ih dobio, pa je nekoliko stotina kuna uspio “užicati” majku. Inače, Damir je detaljno poznavao raspored u kući ubijenih, pa i tko je u kojoj prostoriji spavao. Iza njega su tri osuđujuće presude zbog krađe, razbojništva i prijetnje, no ima i oslobađajuće presude.

Susjedi u Strugama nakon svega su i dalje u šoku. Iz sata u sat gledaju prema ogradi Minkovićevih ne bi li vidjeli osmrtnicu s danom na koji će se moći oprostiti od svojih voljenih susjeda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:15