PRESUDA U UTORAK

ZAPALJIVE RIJEČI NA KRAJU SUĐENJA Tužitelj Dolačkom: 'Vašim djelom ne bi se posramili ni najjači kriminalaci'

 
 CROPIX

"Počinili ste kazneno djelo kojega se ne bi postidjeli ni najjači nositelji organiziranog kriminaliteta u Hrvatskoj. Naštetili ste policijskoj službi, izigrali ste povjerenje svih građana Hrvatske te grubo osramotili čitavu policiju", rekao je u završnoj riječi na suđenju bivšem voditelju Službe organiziranog kriminaliteta Željku Dolačkom zamjenik ravnateljice USKOK-a Slobodan Šašić.

Šašić je izjavio kako je ovim postupkom u potpunosti dokazano da je Dolački to učinio svjesno i planirano, kad je bilo jasno da više neće prikrivati nestanak novca i zlata iz sefa koji je bio u njegovu uredu, te kako smo bili svjedoci moralnog i etičnog propadanja Dolačkog.

- Nesporno je da se okrivljenik ima pravo braniti onako kako mu odgovara, ali obranom postavljenom da neosnovano i bez ikakvih dokaza denuncira čitavu policijsku službu te podmetanjem nevjerodostojnih dokaza Dolački je preuzeo rizik da dodatno nanosi štetu službi kojoj je pripadao - rekao je Šašić.

Za razliku od njega, branitelj Željka Dolačkog, odvjetnik Davor Cahun, ustvrdio je kako optužba uopće nije dokazala da je Dolački fingirao provalu u sef u svom uredu s 3. na 4. travnja 2016. godine te da su tijekom istrage učinjeni brojni propusti, a postavljena teza da je provalu počinio Dolački po svaku se cijenu nastojala opravdati tijekom istrage. Za svog je branjenika zatražio oslobađajuću presudu.

I Dolački je na kraju imao potrebu reći nešto o postupku koji traje već više od dvije godine.

- Degutantne su mi tvrdnje da bih ja na kocku stavio svoj i ugled svoje obitelji te svega što sam radio u policiji zbog 500.000 eura. Moj jedini problem je što sam savjesno i odgovorno radio svoj posao. Meni nije do nikakvih urota i teorija zavjere, ali ja sam samo iznosio činjenice iz spisa. Konstrukcija koja je napravljena ne služi na čast policiji - rekao je Dolački. Prigovorio je i istinitosti iskaza svjedoka te ponovio da nije kriv za ono što ga se tereti.

Predsjednica sudskog vijeća, sutkinja Maja Štampar Stipić, presudu Željku Dolačkom objavit će u utorak 5. veljače u 14 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 18:28