SUĐENJE ŽUPANICI I SUOPTUŽENIMA

ZAPLET UOČI SUĐENJA MARINI LOVRIĆ MERZEL Turudić odbio nagodbu velikogoričkog tajkuna protivno odluci Vrhovnog suda, Uskok zatražio njegovo izuzeće

 
Na fotografiji: Marina Lovrić Merzel, odvjetnici Sloković i Prodanović
 Damjan Tadić / CROPIX

Ponovno je došlo do zapleta prije samog početka suđenja bivšoj Sisačko-moslavačkoj županici Marini Lovrić Merzel i suoptuženima na zagrebačkom županijskom sudu.

Naime, sudac Ivan Turudić ponovno je odbio nagodbu koju je velikogorički tajkun Željko Žužić optužen za davanje 100.000 mita bivšoj županici sklopio s Uskokom.


Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / CROPIX
Željko Žužić

Sudac Turudić tu je nagodbu kojom je predviđena kazna od godinu zatvora uvjetno na četiri godine i po drugi put odbio iako je Vrhovni sud u konkretnom slučaju u međuvremenu zauzeo stav da sudac pojedinac na pripremnom ročištu nema ovlasti za takvo postupnje ako nije došlo do konkretnih poreda zakona.

Uskok je zatražio Turudićevo izuzeće i kao predsjednika Sudskog vijeća i kao predsjednika suda, no on nakon održane pauze nije dao ni da se odlučuje o tom prijedlogu smatrajući da zastupnici optužbe zloupotrebljavaju pravo i odugovlače postupak.

Predstavnici Uskoka potom su naveli da smatraju kako nema uvjeta za nastavak postupka te su napustili sudnicu. Početak suđenja odgođen je za sutra.

Podsjetimo, Žužića se sumnjiči da je bivšoj SDP-ovoj županici Marini Lovrić Merzel navodno dao 100.000 eura mita kako bi njegova tvrtka na natječaju osvojila 50 posto udjela u Cestama Sisak.

Uskok Lovrić Merzel tereti da je sa svojim suoptuženicima odgovorna za niz nezakonitosti - od primanja mita i pranja novca do neosnovanog plaćanja savjetnika, preplaćivanja zgrade za Hitnu pomoć i trošenja javnog novca na zabave.

Uz tu bivšu lokalnu moćnicu, koja je nakon uhićenja provela više od pet mjeseci u istražnom zatvoru, te Žužića optuženi su i ostali akteri te korupcijske priče - predsjednik Nadzornog odbora Cesta Sisak Silvijo Kobešćak, Bernard Popec koji je županiji prodao zgradu za Hitnu pomoć, njezin nećak Dalibor Rožanković i voditelj u Hrvatskim šumama Zvonko Rožić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:38