DOZNAO PRESUDU

Zaposlenik poznate hrvatske firme odveo ženu na livadu, izvadio nož i silovao: ‘Skini se ili ću te izrezati!‘

Ona ga je kroz suze preklinjala da je pusti...

Ilustrativna fotografija, policija

 Luka Gerlanc/Cropix/Cropix

Zbog silovanja i prijetnji smrću ženi s kojom se viđao neko vrijeme, na Županijskom sudu na sjeverozapadu Hrvatske na pet godina zatvora nepravomoćno je osuđen 59-godišnji R.B., zaposlenik jedne poznate firme. U kaznu zatvora biti će mu uračunato vrijeme koje je proveo do sad iza rešetaka od kolovoza prošle godine, a mora nadoknaditi i 500 eura sudskih troškova te 200 eura paušala. Pravomoćnost presude će, s obzirom na visinu prvostupanjske kazne, dočekati u pritvoru.

Prema optužnici, njegov prvi krimen datira od listopada 2021. u jednom mjestu u sjeverozapadnoj Hrvatskoj gdje je u blizini autobusne stanice čekao oštećenu, inače bivšu zaposlenicu jednog kazališta. Naredio joj je da sjedne u auto te ju je, čim je sjela na suvozačevo mjesto, udarati po glavi. Vrijeđao ju je i govorio da će zapamtiti tko je on te ju je odvezao na jednu livadu gdje je izašao iz vozila i naredio joj da izađe. Udarao ju je pritom rukama po glavi, a iz prtljažnika je izvadio nož prijeteći da će joj razrezati spolni organ. Natjerao ju je potom da se skine i zatim ju u autu silovao. Ona ga je kroz suze preklinjala da je pusti. S odmakom od devet mjeseci, u ljeto 2022., pak, optuženi je žrtvi zaprijetio nožem u stanu u kojem je prebivao. Prijetio joj je ponovno rezanjem spolnog organa, natjerao ju opet da se skine i počeo ju mobitelom fotografirati. Na sve to je, prema optužnici, osumnjičeni izvadio pištolj te joj dao do znanja da ima osam metaka i da će prvo nju ubiti.

No, agonije po prestravljenu ženu ni tad nisu stale pa se odlučila obratiti za pomoć policiji jer joj je poslao i prijeteći SMS "Kad tad zapamtit ćeš, bit će ti gore nego onaj dan. Zapamti da ću te mlatiti da ćeš sr*t i pišat pod sobom (...) jedan dan ćeš naići bilo s kim bila, znaj da ćeš biti potrgana... Idi i ne vraćaj se".

"Plaćao sam joj za seks"

Optuženi muškarac negira krivnju te se u najmanju ruku prezentirao kao žrtvin dobročinitelj, donator... Ispričao je okolnosti poznanstva sa oštećenom i njezinim suprugom koje je započelo još 2016. kad im je došao kući kako bi mu njezin suprug nešto popravio.

- Za popravak jedne stvari sam joj dao 200 kuna, a ona me tom prilikom tražila još 200 te rekla da o tome ne govorim njezinom mužu. Novac sam joj dao, te ga još u nekoliko navrata nastavio posuđivati jer im je financijska situacija bila loša, suprug joj nije radio nego je znao zarađivati povremeno na crno i u tom periodu su praktički bili gladni. Ukupno sam joj dao oko 60.000 kuna, a ona je uvijek govorila da ne spominjem to njezinom mužu. Novac mi nije vratila iako je u više navrata obećavala da bude, a u nekoliko me navrata tražila i da je vozim na određene lokacije. Svi spolni odnosi koje smo imali nisu bili protivno njezinoj volji, a kako sam joj redovno davao novac ispadalo je da sam joj na neki način plaćao za seks. I sve je to tako trajalo do kraja 2021. kad sam joj nastavio nositi gablece i sokove na posao. Pa i bureke i cigarete. Jer bilo mi ju je žao iako više nismo ljubovali – rekao je u svoju obranu optuženi muškarac.

Vezano za drugi gnjusni incident u stanu koji mu se stavlja na teret, otkrio je da je toga dana ona došla s još jednom osobom u njegov stan opet tražiti novac jer joj je trebalo 1200 kuna za registraciju auta te da su se zadržali 45 minuta. Sama je posegnula, ustvrdio je dalje, rukom u ormarić za koji je znala da drži novac, a u istom je vidjela pištolj za kojeg on navodi da je bio plastični i da joj je to kazao.

Osumnjičeni ne poriče da je oštećenoj poslao neprimjereni SMS, a pravda ga tvrdnjom da mu ona ni lipe posuđenog novca nije vratila. Na upit što je mislio pod dijelom poslane poruke "Bit će ti gore nego onaj dan", kazao je da je pritom mislio na dan kada oštećena nije imala što za jesti.

- Smatram da je ona mene prijavila kako ju suprug, nakon što je zaključio iz poruka koje je pronašao da samo bili u vezi, ne bi maltretirao. Inače, lani u srpnju me tražila čak 5000 kuna kako bi otišla u posjet majci koja je bila na samrti. I dao sam joj, kao i mjesec prije toga isto toliki iznos – zaključio je osumnjičeni kojem sudsko vijeće, s obzirom na osuđujuću presudu uz obligatorni zatvor, a na temelju provedenih dokaza, nije povjerovalo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 12:29