PODIGNUTA OPTUŽNICA

ZAVADLAVU PRIJETI 50 GODINA ZATVORA Tužitelji detaljno opisali okolnosti krvoprolića u Splitu: 'Htio se osvetiti ljudima iz narkomiljea'

Filip Zavadlav (gore lijevo)
 Vojko Bašić / CROPIX, Facebook

Podignuta je optužnica protiv Filipa Zavadlava, mladića koji je 11. siječnja 2020. posijao strah splitskim ulicama kada je iz automatske puške izrešetao i smaknuo Marina Ožića Paića (25), Marina Bobana (25) i Juricu Torlaka (37).

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu tereti ga za počinjenje tri kaznena djela teškog ubojstva, djela dovođenja u opasnost života i imovine te djelo nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari. Bude li osuđen, prijeti mu kazna u trajanju do 50 godina zatvora.

U svom je priopćenju DORH potvrdio otprije poznate navode kako se Zavadlav htio osvetiti ljudima iz narkomanskog miljea.

Iznuđivali njega i brata

- Optužnicom se okrivljeniku stavlja na teret da je 11. siječnja 2020. u Splitu, prema prethodno donesenoj odluci i planu, u cilju bezobzirne osvete prema većem broju osoba iz narkomanskog kruga koji su iznuđivali, prijetili i fizički napadali njegovog brata i njega osobno, na protupravan način nabavio automatsku pušku marke Kalašnjikov s većom količinom streljiva i, oko 15,35 sati, tako naoružan došao na predio Šperuna u Velom Varošu - priopćili su iz DORH-a.

- Kad su se oštećenik (1995.) kao vozač i drugi oštećenik kao suvozač (1982.), obojica iz narkomanskog kruga koji su prodavali drogu njegovom bratu i od njih iznuđivali novac, dovezli motociklom marke Yamaha XT660CM, okrivljenik je, tereti ga se, u namjeri da ih usmrti, prema njima ispalio veliki broj rafalnih i pojedinačnih hitaca. Vozač motocikla (1995.) je zbog zadobivenih više strijelnih rana preminuo na mjestu događaja, dok je suvozač (1982.) zadobio strijelne rane i ozljede zbog kojih je, iako mu je pružena žurna liječnička pomoć, preminuo u Kliničkom bolničkom centru Split - dodaju.

Zavadlav se, ističu, nakon toga udaljio u smjeru Kamenite ulice i došao ispred kuće obitelji koja je poznata kao mjesto iz kojeg se prodaju narkotici, i kad nikog nije zatekao, tereti ga se da je nastavio kretanje prema Radmilovićevoj ulici kojom je na motociklu marke Suzuki Burgman naišao oštećenik (1995.), osoba iz istog kruga. Okrivljenik je, tereti ga se, u namjeri da ga usmrti ispalio prema njemu više hitaca i zadao mu strijelne rane uslijed kojih je preminuo na mjestu događaja.

- Prilikom ispaljivanja velikog broja hitaca na predjelu Šperuna i na predjelu Radmilovićeve ulice, okrivljenika se tereti da je bio svjestan kako time dovodi u opasnost život, tijelo i imovinu većeg broja ljudi i vozila koja su tu bila ili su prolazila. Uslijed ispaljivanja tih hitaca došlo je do oštećenja osobnog automobila marke Hyundai Matrix u kojem su bile tri osobe, kao i oštećenja osobnog automobila marke Audi A3 parkiranog u Radmilovićevoj ulici. Na dvorišnim drvenim ulaznim vratima kuće na Šperunu u Jerinoj ulici došlo je do proboja vanjske stijenke vrata kuće Okrivljenik se nakon počinjenja kaznenih djela udaljio Plinarskom ulicom prema ulici Nazorov prilaz i odbacio pušku u kontejner za mješoviti otpad - priopćili su.

Tužiteljstvo je predložilo da se Zavadlavu produlji istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, kao i zbog posebno teških okolnosti počinjenja kaznenog djela. Zavadlav je, inače, podizanje optužnice dočekao u Zatvoru u Gospiću, kamo je prebačen najradije radi vlastite sigurnosti, nakon što je jedan dio vremena proveo na psihijatrijskom odjelu zatvorske bolnice u Svetošimunskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:45