PRESUDA

Zbog nestale vreće s novcem osuđeni bivši brojač i dispečer

 Ranko Šuvar / CROPIX

Zapečaćena pošiljka sa 150.000 kuna “ishlapjela” je iz prostorija centralnog trezora Zagrebačke banke u Ilici u Zagrebu davne 1997. godine

Nakon nepunih 20 godina donesena je nepravomoćna presuda prema kojoj bivši brojač novca Dubravko Č. (54) i nekadašnji dispečer u poslovnici Boris M. (62) banci moraju s kamatama vratiti nestali iznos. Odlučio je tako sudac Općinskog suda u Zagrebu koji je bivšim “zabašima”, već pravomoćno osuđenima uvjetnim kaznama na drugom sudu za nesavjesni rad u službi neizravnom namjerom, naložio i plaćanje više od 75.000 kuna sudskih troškova.

Renata K., koja je bila disponent, rekla je da je davala naloge osobi koja se nazivala “vrećar”, a to je bio Dubravko Č. koji je preuzeo pošiljku.

- Znam da je pošiljka bila spakirana na kolica. Bile su dvije vreće od kojih jedna za poslovnicu u Ilici, a druga je bila za UNPROFOR preko te poslovnice - prisjetila se Renata K.

Voditelj centralnog trezora Zlatko S. uvjeren je da je vreća završila u kombiju za prijevoz i da je riječ o nepažnji.

Smatra kako je Dubravko trebao upisati pošiljku u knjigu predaje i da ju je dispečer Boris trebao uključiti u liniju prijevoza. Uvjeren je i da je vreća završila u kombiju za prijevoz jer vozač mora ući u garažu dostavnim vozilom preuzeti pošiljke.

Bivši trezorist Goran R. napomenuo je da je propust trebao uočiti šef službe. Mišljenja je i da novac nije došao kod dispečera ili, ako je predan, da nije završio u poslovnici nego u nečijim rukama.

Kontrolor u trezoru Božidar H. optužio je Dubravka Č. za aljkavost u poslu jer je vjerojatno “dvije vreće predao zajedno kao jednu, a da to vozač nije primijetio”, naglašavajući kako bi se “slučaj bolje riješio da se odmah zvala policija”.

- Preuzeo sam pošiljku u papirnici. Izdao sam ju putem automatizma iako nisam smio. U trezoru postoje kamere koje taj dan nisu radile. Ja to nisam znao, ali jesu direktori i portiri.

Po mojoj računici saldo je bio u redu i nije bila vreća viška - rekao je Dubravko Č. Njegov suoptuženi kolega Boris ponovio je da bi se sve vidjelo da su kamere radile jer vreća s novcem ne može nestati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 17:24