NEPRAVOMOĆNA ODLUKA

ZDRAVKO MAMIĆ OSUĐEN NA ŠEST I POL GODINA ZATVORA! Braća Mamić, Vrbanović te poreznik Pernar proglašeni krivima za izvlačenje novca iz Dinama!

- Bivši čelnik i sadašnji savjetnik NK Dinama Zdravko Mamić, njegov brat Zoran, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović i poreznik Milan Pernar u srijedu su nepravomoćnom presudom osječkog Županijskog suda proglašeni krivim za Uskokove optužbe o izvlačenju oko 116 milijuna kuna iz toga kluba te nanošenje štete državnom proračunu od  12,2 milijuna kuna te ih je osudio na zatvorske kazne.- Zdravko Mamić osuđen je na šest i pol godina, Pernar na četiri godine i dva mjeseca, Zoran Mamić na četiri godine i 11 mjeseci, a Vrbanović na tri godine.- Osuđenici moraju vratiti i protupravno stečenu imovinsku korist.- Nitko od četvorice okrivljenika nije se pojavio na objavi presude.
 CROPIX

NOVO 13.00 - S obzirom da je osuđen na dulje od 5 godina, Zdravku Mamiću određen je istražni zatvor.

-----------------

OBRAZLOŽENJE PRESUDE BRAĆI MAMIĆ, PERNARU I VRBANOVIĆU

Dokazi nisu bili nepobitni da bi se Pernara i Zo. Mamića osudilo za uzimanje, odnosno davanje mita.Kad je riječ o provođenju poreznog nadzora, svi dokazi ukazuju da su obojica počinili kazneno djelo. Pernar nije poduzeo prilikom poreznog nadzora sve što je trebao da bi utvrdio imovinu Zorana Mamića i to na njegovo traženje, pa su proglašeni krivima.

Iz točke 2 u kojoj je Pernar proveo porezno rješenje po presudi VUS-a, a na način da nije postupio po uputi suda, gdje je znatno umanji poreznu obvezu, mimo upute VUS-a. Dokazuju to iskazi svjedoka i vještačenja. Da ga je Zoran Mamić potakao proizlazi iz toga da je Mamiću time znatno umanjena porezna obveza, raspolagao je dokumentacijom koju nije mogao imati, kontaktirao s Pernarom.

Osijek, 060618.
Na Zupanijskom sudu u Osijeku izrecene  presude Zdravku Mamicu, Zoranu Mamicu, Damiru Vrbanovicu i Milanu Pernaru zbog izvlacenja novca iz Dinama. Neoravomocno su osudjeni na kazne zatvora.
Na fotografiji: prazna mjesta u sudnici za optuzene. 
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX

Osijek, 060618.
Na Zupanijskom sudu u Osijeku izrecene  presude Zdravku Mamicu, Zoranu Mamicu, Damiru Vrbanovicu i Milanu Pernaru zbog izvlacenja novca iz Dinama. Neoravomocno su osudjeni na kazne zatvora.
Na fotografiji: prazna mjesta u sudnici za optuzene. 
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX

Ovo je kazneno djelo ostalo u pokušaju, jer su djelatnici Porezne ispostave Sesvete uočili da nešto ne štima i Pernarovo rješenje stavili izvan snage i postupili po presudi VUS-a. Pernaru je obećano i zasigurno isplaćeno mito, što se može razaznati iz nesrazmjera njegove imovine, jer mu je u inkriminiranom razdoblju u odnosu na primanja nedostajalo 14.000 kuna mjesečno. U to je vrijeme kupio i vozilo za koje nije imao druga legalna sredstva.

Što se tiče transfernog obeštećenja Lovrena, bilo je upitno ima li on pravo na to. Utvrđeno je da je aneks antedatiran i sačinjen na obrascu koji se nije koristio u vrijeme kada je aneks sačinjen. Tvrdnje obrane da je aneks sačinjen kako bi se porez isplatio u Hrvatskoj, ako je takav aneks postojao, onda je morao postojati u knjigovodstvu Dinama i Lovrena. Ali, takvog aneksa nije bilo što dokazuje da igrač nije imao pravo na podjelu transfera. Očito su ove radnje povezane s poreznim nadzorom u Dinamu kojim je utvrđeno da klub daje pozajmice fizičkim osobama koje se ne vraćaju.

Osijek, 060618.
Na Zupanijskom sudu u Osijeku izrecene  presude Zdravku Mamicu, Zoranu Mamicu, Damiru Vrbanovicu i Milanu Pernaru zbog izvlacenja novca iz Dinama. Neoravomocno su osudjeni na kazne zatvora.
Na fotografiji: predsjednik sudskog vijeca sudac Darko Kruslin.
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX
Predsjednik sudskog vijeća sudac Darko Krušlin

Osijek, 060618.
Na Zupanijskom sudu u Osijeku izrecene  presude Zdravku Mamicu, Zoranu Mamicu, Damiru Vrbanovicu i Milanu Pernaru zbog izvlacenja novca iz Dinama. Neoravomocno su osudjeni na kazne zatvora.
Na fotografiji: novinarske ekie ispred suda. 
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX

Cijela operacija je smišljena kako bi se iz Dinama izvukao novac i isplatio Zoranu Mamiću da bi vratio pozajmice Dinamu.

Vezano uz podjelu transfera s Modrićem utvrđeno je da je riječ o fiktivnom aneksu, jer je utvrđeno da se Modrić potpisao onako kako se potpisivao nakon 2008., a ne 2005. kada je navodno sačinjen aneks. Modrić nije imao pravo na transferno obeštećenje. Sud im je u obzir uzeo dosadašnju neosuđivanost, olakotnih okolnosti nije bilo. Odlučeno je i da im se oduzme imovinska korist

NOVO 12.50 - Pernaru se oduzima 2,09 milijuna kuna, tu se ubraja kuća vrijedna 1,7 milijuna kuna koju njegova bivša supruga Tajana mora predati državi, kao i automobil VW EOS.

Zdravku Mamiću se oduzima 52 milijuna kuna, kao i novac koji na bankovnim računima imaju on, njegova supruga i kćeri, jer se smatra da je to novac kojeg je Mamić nezakonito stekao. Kao i 7 milijuna kuna s drugog računa, oduzimaju im se i stan i garaža na Cvjetnom trgu vrijedni 6,6 milijuna kuna. Također još jedan stan i garaža na Cvjetnom vrijedni 2,7 milijuna, stan i zgrada na Radničkoj cesti u vlasništvu Vanje Horvat, bivše Zoranove supruge, vrijedni 3,3 milijuna kuna te još neke nekretnine poput dviju šuma, građevinskih zemljišta, livade, brodica Zdravka Mamića od 1,6 milijuna kuna, automobil Bentley od 870.000 kn, Audi od 374.000 kuna.

Zoranu Mamiću oduzima se 25,8 milijuna kuna, dodatno 2,6 milijuna kuna te 6.200 eura, Land Rover Ane Mamić od 210.000 kuna.

Sve to moraju predati u posjed državi 15 dana po pravomoćnosti presude.

-----------------

NOVO 12.30 - Zdravko Mamić nepravomoćno je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 6 i pol godina! Zoran Mamić je dobio 4 godine i 11 mjeseci zatvora, Milan Pernar 4 godine i dva mjeseca, a Damir Vrbanović tri godine. Osuđenici moraju vratiti i protupravno stečenu imovinsku korist.

Sudac je naložio i plijenidbu Mamićevih nekretnina, ali taj proces će krenuti tek nakon što presuda postane pravomoćna.

-----------------

NOVO 12.23 - Zdravko Mamić kriv je i za izvlačenje novca u slučaju podjele transfera s Lukom Modrićem. Riječ je o 80,9 milijuna kuna, od kojih je Dinamo platio 14 milijuna poreza, a ostatak isplatio Modriću.

Ovaj je od tog novca sebi zadržao 14,9 milijuna kuna, a ostalih 52 milijuna predao Mamiću i članovima njegove obitelji.

-----------------

12.20 - Braća Mamić i Vrbanović proglašeni krivima za izvlačenje novca iz Dinama u slučaju podjele transfera s Dejanom Lovrenom kako bi se priskrbila nepripadna imovinska korist mlađem Mamiću od 25,8 milijuna kuna.

-----------------

12.05 - Zdravko i Zoran Mamić, Damir Vrbanović te Milan Pernar nepravomoćno su proglašeni krivima u prvostupanjskom postupku na Županijskom sudu u Osijeku u procesu 'teškom' 128 milijuna kuna.

Braću Mamić i Vrbanovića USKOK je teretio se da su oštetili Dinamo za ukupno 115,8 milijuna kuna, dok je radnjama mlađeg Mamića i Pernara državni proračun oštećen za 12,2 milijuna kuna.

Na izricanju presude koja je počela u podne nije se pojavio niti jedan okrivljenik. Stariji Mamic dan ranije hrvatskoj javnosti obratio se iz Međugorja poručivsi kako vjeruje da će biti oslobođen, ali da na izricanje presude neće doći. Pernar i mlađi Mamić oslobođeni su po prvoj točki optužnice za djelo primanja i davanja mita.

-----------------

Na Županijskom sudu u Osijeku točno u podne bit će izrečena nepravomoćna presuda bivšem čelniku i sadašnjem savjetniku NK Dinama Zdravku Mamiću, njegovom bratu Zoranu, bivšem Dinamovom direktoru Damiru Vrbanoviću i porezniku Milan Pernaru.

Četvoricu okrivljenika Uskok tereti za izvlačenje oko 116 milijuna kuna iz toga kluba te nanošenje štete državnom proračunu od 12,2 milijuna kuna neobračunatog poreza i prireza.

Zdravko Mamić, kao što smo i ranije pisali, neće biti nazočan na čitanju presude budući da je otišao u Međugorje. Ekipa N1 televizije posjetila je Mamića u Hercegovini i prvi čovjek Dinama im je objasnio zašto je dan uoči presude otišao preko granice.

- Nije bilo planirano nego je bilo spontano. Osjećao sam da moram ići tamo gdje ću se osjećati najbolje i naći mir. Nisam imao dileme da odem u Međugorje gdje sam našao trenutni mir i gdje imam veliki broj prijatelja. Procijenio sam da mi je bolje tu nego da sutra budem u osječkoj sudnici gdje bih doživljavao frustracije - kazao je Mamić u utorak u razgovoru za televiziju N1.

U nastavku razgovora je rekao da očekuje oslobađajuću presudu iako ne vjeruje da je imao pošteno suđenje.

- Nemam povjerenja da ću imati pošteno suđenje, ali na kraju sam siguran da ćemo pobijediti jer postoje više instance, Vrhovni sud, Ustavni sud i Europski sud za ljudska prava. Iako se nadam da će i ovi suci smoći hrabrosti da se odupru pritiscima ljudi koji su im nadređeni i da ne podlegnu pritiscima i da donesu jedinu moguću presudu, a to je oslobađajuća presuda - kazao je Mamić.

Tijekom noći diljem Hrvatske, ali i Hercegovine, osvanulo je mnoštvo transparenata protiv gazde Dinama. Tako je Na Brdu ukazanja u Međugorju postavljen transparent kojim se Mamiću poručuje da mu "neće pomoći ni Gospa".

Transparent u kojem se Mamića naziva i pogrdnim imenima postavljen je nedaleko od kipa međugorske Gospe koji je sinoć posjetio Mamić. U potpisu stoji izvjesna skupina 'Vjerne Ere 86'. Odmah pored postavljena je i prekrižena fotografija s njegovim likom.



Kako su objavili lokalni mediji u Mostaru transparent je postavljen nekoliko sati nakon pošto je Dinamov dužnosnik na svome Facebook profilu objavio da se nalazi u Međugorju, kamo je otišao samo dan prije izricanja presude.

Dalmatinski portal piše da je jedan transparent osvanuo i pred samim sudom u Osijeku. Na njemu je pisalo:

- Nowhere to run, nowhere to hide.

Do njega piše 1950 i prekriženo Z.M.

Nekoliko transparenata je osvanulo i u Ljubuškom ispred kuće Zdravka Mamića. Na njima piše: 'Spavaš li mirno?', 'Pazi sapun', 'Tko se nije skrio, tovar ga je bijo'...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 10:57