IVAN TOLIĆ KIKO

'ZNAM ČIJE SE UBOJSTVO SPREMA' Najbolji prijatelj ubijenog kick boksača, kojega je likvidirao pjevač narodnjaka, iznio niz šokantnih detalja

Ivan Tolić (u krugu) bio je desna ruka ubijenog Stipana Ivića kojeg je lani u svibnju ispred narodnjačkog kluba Element u Španskom ubio Mirko Marić (desno)
 CROPIX

- Mirko Marić je napravio to što je napravio, ali s time se ne mirim. Mislim da tu postoje naručitelji ili nalogodavci za taj čin. Nemojte misliti da je slučaj Ivić zatvoren. Slučaj Ivić je otvoren.

Bivši policajac

Ja u tome smislu prikupljam informacije i surađujem s policijom - rekao je u ponedjeljak na zagrebačkome Županijskom sudu Ivan Tolić zvani Kiko, najbliži prijatelj i suradnik Stipana Ivića, kick-boksača ubijenoga ispred njegova narodnjačkoga kluba Element u Španskom u svibnju prošle godine, svjedočeći u postupku za Ivićevo ubojstvo.

Ivića je ubio pjevač narodne glazbe Mirko Marić, koji je priznao ubojstvo, no sud tijekom postupka treba utvrditi sve okolnosti pod kojima se ubojstvo dogodilo. Tolić, koji je u ponedjeljak sutkinji Renati Miličević rekao kako je on policajac protiv kojega se još od 2004. vodi stegovni postupak te da je u tijeku njegovo umirovljenje, osoba je koja je uz mlađega brata Stipana Ivića, Ivicu, pronašla smrtno ranjenoga Stipana Ivića kojega je Marić izrešetao na parkiralištu noćnoga kluba.

No, mnogo interesantnije od svjedočenja o samome ubojstvu bilo je Tolićevo svjedočenje o okolnostima koje su prethodile Ivićevu ubojstvu te o događajima nakon ubojstva gdje je i on sam bio napadnut. Za sve Tolić je optužio prijatelje i rođake okrivljenoga Mirka Marića - Ivka Marića, Dinu Petrovića i Donovana Atliju, inače također svjedoke u ovome postupku.

Tolić je rekao kako i sam provodi istragu o svim ovim događajima, no da sve informacije do kojih dođe dijeli s policijom, i to s Odjelom organiziranoga kriminaliteta zagrebačke policije.

- Nakon što je počeo ovaj postupak, saznao sam da su Dino Petrović i Ivko Marić platili 7000 eura u Banjaluci da me ‘ištangiraju’. Sve sam javio policiji, ali usprkos tome u listopadu prošle godine napadnut sam u klasičnoj ‘sačekuši’. Pošpricali su me suzavcem i ‘ištangirali’ šipkama. Također sam dobio informacije da je naručeno ubojstvo Ivice Ivića, kod nekih ljudi iz Banjaluke, a da je izvršitelj iz Mrkonjić Grada. Ivica Ivić je u velikom strahu za život i za život svoje obitelji, i obitelji svojega brata Stipana Ivića - rekao je Tolić i dodao da zna i da su ga prije 15 dana u jednome stanu na Remizi tražili Dino Petrović i Donovan Atlija.

O ubijenome prijatelju Stipanu Iviću Tolić je u ponedjeljak govorio u superlativima, rekavši kako je bio korektan dečko i sportaš te da je ranije s Ivkom Marićem i Dinom Petrovićem bio u dobrim odnosima, no da su odnose zahladili nakon što je Stipan Ivić odbio njihovu ponudu da u njegovim narodnjačkim klubovima prodaju kokain.

Čitanje iskaza

Nakon što mu je predočen iskaz Dine Petrovića prema kojem je pokojni Ivić stajao iza premlaćivanja, paljenja automobila i podmetanja droge njemu i njegovim prijateljima te da je i Tolić sam za Stipana Ivića znao reći da je Ivić opasniji od Vjeke Sliška i da nemaju pojma s kim su se zakačili, Tolić je u ponedjeljak rekao da sve to nije istina.

- Sada kada ga nema lako je sve svaliti na njega - rekao je Tolić.

Inače, u ponedjeljak je svoj iskaz kratko dao i okrivljeni Mirko Marić, a na okolnost svojega zdravstvenog stanja u vrijeme ubojstva. Marić je rekao da je zbog teškoga oblika dijabetesa izazvanog stresom i prijetnjama bio u “psihički užasnom stanju”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 21:33