PROFESOR OPTUŽEN ZA MITO

‘Ozvučili ste mi kabinet pa ste mogli čuti da sam je ispitivao’

 Vlado Kos / EPH

Sve optužbe koje mu USKOK stavlja na teret bivši profesor Ekonomskog fakulteta u Osijeku Miljenko Crnjac negirao je iznoseći svoju obranu na suđenju u aferi Indeks na tom fakultetu.

U opširnom iskazu koji je gotovo sve vrijeme čitao s papira rabeći pri tome članke i stavke iz sveučilišnih pravilnika, Crnjac je rekao da nikada ni od jednog studenta nije tražio mito niti primio nagradu za dodijeljenu ocjenu. Sudi mu se pak da je 2010. studentici Barbari Lukavečki, koja se tada djevojački prezivala Majer, na usmenom dijelu ispita upisao ocjenu dovoljan, a da je pri tome nije pitao ništa iz gradiva matematike koju je predavao. Ocjena je, tereti ga USKOK, bila epilog njegova dogovora s već osuđenim profesorom EFOS-a Goranom Marijanovićem, koji je pak u dogovoru s također osuđenim u ovom procesu, posrednikom Ivanom Vukadinovićem, od studentice i njezina današnjeg supruga Damira Lukavečkog za to primio nagradu od 1000 eura. Dokaza da je Crnjac u tome ostvario financijsku korist nema, ali ga se tereti za zloporabu položaja i ovlasti jer je studentici omogućio prolaz na ispitu bez stvarno pokazanog znanja. Profesor je na sudu rekao da je s Marijanovićem razgovarao o studentici Majer, ali samo na njegovu zamolbu da je primi nešto ranije na usmeni ispit da bi ona mogla stići na posao.

- Profesor Marijanović nikako nije utjecao na moj način ispitivanja. Studenticu Majer pristao sam ranije ispitati jer je to bila uobičajena praksa, a na usmeni je mogla pristupiti iako je na pismenom dobila nedovoljan jer studenti na to imaju pravo. Ta je ocjena samo jedan od parametara za konačnu ocjenu i mislim da USKOK daje preveliku važnost pismenom dijelu ispita - branio se Crnjac od optužnice i usput je komentirao. Pritom je bio ironičan te rekao: Unatoč tome što s njima u kabinetu nije bilo nikoga drugoga, “taj je ispit bio i javniji od ostalih jer mi je kabinet bio ozvučen”. Dodao je da joj je postavio zadatak iz složenog kamatnog računa, koji je ona rješavala na ploči, i na kraju joj upisao ocjenu dovoljan.

- Sve to se moglo čuti ako postoji tonska snimka. Nikada nisam studentu upisao ocjenu bez postavljanja pitanja i njegova odgovora - rekao je Crnjac i zaključio da je Barbara Lukavečki nevjerodostojan svjedok.

Ona je inače na sudu priznala da je platila 1000 eura za ovaj ispit te da kod prof. Crnjca u kabinetu uopće nije odgovarala matematiku, već da ju je samo pitao kako je na poslu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 11:10