AFERA INDEKS

STUDENTICA 'Na ispitu nisam znala ništa, a onda mi je na usmenom rekao da je sve u redu i upisao mi dvojku u indeks'

Obećao im ocjenu više na ispitu, ako za njegove osobne potrebe obave prijepis rukopisa jednog njegovog znanstvenog rada
Osijek, 011215.Na Zupanijskom sudu u Osijeku u tijeku je sudjenje u slucaju Index, za prodaju ispita na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Na fotografiji: optuzeni u sudnici - studenti Dragana Karlusic, Branko Maravic i Drazen Sestic.Foto: Vlado Kos / CROPIX
 Vlado Kos / CROPIX / copyrighted

OSIJEK - Profesor Crnjac nam je dao materijale koje smo morale prepisati u Word u određenom roku, a zauzvrat nam je rekao da ćemo na ispitu dobiti ocjenu više. Ja sam ga upitala vrijedi li to i ukoliko na ispitu dobijem nedovoljan, a on mi je odgovorio potvrdno - ispričala je Ivona Kopf, studentica Ekonomskog fakulteta u Osijeku svjedočeći pred Županijskim sudom u Osijeku na suđenju za aferu Indeks na ovom fakultetu. Profesor o kojem je govorila je Miljenko Crnjac, jedan od šestero optuženih u ovom slučaju, kojega se, između ostalog, tereti da je već spomenutoj Ivoni Kopf te još trima studenticama - Moniki Jurković, Ružici Baković i Valentini Sabo obećao ocjenu više na ispitu iz Gospodarske matematike, ako za njegove osobne potrebe obave prijepis rukopisa jednog njegovog znanstvenog rada.

- Javila sam se na njegov upit, jer sam mislila da ću postati profesorova demonstratorica, pa sam u tu svrhu očekivala i novčanu naknadu koja se isplaćuje za taj rad - ispričala je Kopf, koja je potom potvrdila da je za svoj rad nagrađena višm ocjenom.

- Iz pismenog dijela ispita dobila sam nedovoljan, a onda sam jedan dan došla kod profesora u kabinet s kolegicom Jurković kako bismo mu predale prijepis materijala. Tada je od mene zatražio indeks i bez ikakvih dodatnih pitanja u njega mi upisao ocjenu dovoljan - ispričala je Kopf, što je poslije potvrdila i Jurković, koja je svoju dvojku dobila nekoliko mjeseci kasnije.

- Na pismenom dijelu ispita nisam znala ništa, a kada me je potom prozvao u usmenom dijelu došla sam do njega i kazao je da je sve u redu te mi upisao ocjenu dovoljan u indeks - kazala je Jurković, koja je Crnjca posjetila prije polaganja ispita kako bi ga upitala treba li i ona poput kolegice Kopf dati indeks za upis ocjene, a on ju je istjerao iz kabineta govoreći joj da na takav način tamo ne mogu razgovarati. Dodao joj je da se ne brine i da će sve biti kako su se dogovorili. Svjedokinje su kazala da im je prijepis rukopisa oduzimao jako puno vremena.

- Koliko sam truda i vremena potrošila na taj prijepis mogla sam položiti tri matematike - istaknula je Jurković.

Studentice su, inače, naknadno doznale da ne mogu biti demonstratorice, jer je profesor već imao osobu za taj posao koja je primala naknadu, a kada su ga pitale kako će se to riješiti odgovorio im je da će naći načina kako im se odužiti. Slično je svjedočila i Ružica Baković, koja je također iz pismenog ispita dobila jedan, a na usmenom joj je upisana dvojka, dok je iskaz Valentine Sabo samo pročitan. Ona naime nije ni izašla na ispit, jer se ispisala s fakulteta radi prelaska na drugi. Na pitanja Crnjčeve odvjetnice Blanke Gambiraža, Kopf je odgovorila da joj prijepis rada nije pomogao u proširivanju znanja iz matematike, jer je to činila mehanički.

I Crnjac je za svjedokinje imao niz pitanja, ali je dosta njih sudac Darko Krušlin odbacio smatravši da su nebitna za predmet. On je, inače, u svom iskazu u istrazi za ovaj slučaj, kada mu je objašnjeno za što ga se tereti, kazao: „Dobro, u redu. To bi moglo biti pogodovanje neko recimo, a ne mito“ i dodao da on za mitom nema potrebe jer mu u obitelji svi dobro zarađuju. Dodao je i da sve to nema svrhe „osim da mi se naškodi ugledu.“ Inače, dogovori Crnjca sa studenticama snimljeni su prislušnim uređajima u njegovom kabinetu, a iz njih je jasno kako im on obećava ocjenu više za prijepis rada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 06:36