BOMBASTIČAN FILM

Dokumentarac 'Nevidljivi rat': G.I. Jane' je bila laž. Američka vojska je pakao za žene!

Redatelj Kirby Dick pozabavio se malo poznatom ali šokantnom činjenicom...

Prije dva mjeseca u američkim se kinima počeo prikazivati dokumentarac “Nevidljivi rat”. Dosad je zaradio nešto preko 50 tisuća dolara bruto, što je jako skromno, no neka vas taj rezultat ne zavara: u pitanju je najutjecajniji film godine, koji je prikazan na puno važnijim mjestima no što su dvorane za široku publiku. U svom kabinetu gledao ga je ministar obrane Leon Panetta, a na posebnoj projekciji impresionirao je i senatoricu Niki Tsongas, koja preko svojih veza i odgovarajućih institucija upravo zahtijeva odlučnu akciju.

Uznemirena Crkva

O čemu je riječ? “Nevidljivi rat” imao je premijeru početkom godine na Sundance film festivalu i ostavio snažan dojam, osvojivši nagradu publike za najbolji film cjelokupnog programa. Njegova tema nije mogla biti provokativnija. Redatelj Kirby Dick - koji je dosad uznemirio Katoličku crkvu filmom “Obrat vjere” (otac dvoje djece, uvjereni katolik, otkriva pred kamerom da ga je kao klinca spolno zlostavljao svećenik), izvrgao ruglu američku komisiju za predikatizaciju filmova satiričnim dokumentarcem “Ovaj film još nije predikatiziran” te se okomio na gay odvjetnike i političare koji se zalažu za homofobne zakone filmom “Sablazan” - ovaj se put pozabavio malo poznatom ali šokantnom činjenicom: od Drugog svjetskog rata pa do danas u američkoj je vojsci spolno zlostavljano oko pola milijuna žena i muškaraca.

Drastični podaci

Već su podaci za prošlu godinu dovoljno drastični: prijavljen je tri tisuće i 191 slučaj silovanja ili nekog drugog oblika seksualnog zlostavljanja, međutim, čak i vojska smatra da ih je bilo bar 19 tisuća, jer se golema većina žrtava ne usuđuje tako nešto prijaviti. Seksualno nasilje u vojsci u porastu je za otprilike 30 posto, što to zanimanje čini - prvenstveno ženama - jednim od najnesigurnijih u Americi.

Znakovit je još jedan podatak. Od svih prijavljenih slučajeva silovanja, samo ih je 175 rezultiralo kaznom zatvora po počinitelja. Glavna je kočnica u takvim situacijama što zapovjednik jedinice ima diskreciono pravo da se proces nastavi ili naprosto zataška. 33 posto žrtava ne prijavljuju što im se dogodilo jer je zapovjednik prijatelj silovatelja, a njih 25 posto uopće ništa ne poduzima, jer im je upravo nadređeni silovatelj. U jedinicama u kojima se silovanje tolerira takvi se slučajevi utrostručuju.

Kirby Dick nije bombastičan filmaš poput Michaela Moorea: svoje dokumentarce priprema dugo i zasniva ih na ljudima koji imaju što reći o problemu kojim se film bavi. “Nevidljivi rat” nastajao je pune dvije godine i predočio šokantne ispovijedi žena, koje su se entuzijastično prijavile u vojsku, da bi tamo doživjele nevjerojatna poniženja. Lavovski dio posla obavila je producentica Amy Ziering, koja je vrlo postupno pridobivala povjerenje zlostavljanih osoba, od kojih su neke prvi put progovorile pred kamerama o onome što im se dogodilo.

Tako se Kori Cioca 2005. mobilizirala, jer je kao djevojčica gledala “G.I. Jane” s Demi Moore i odmah je htjela obrijati glavu i nadmetati se s muškarcima. Ljepuškastu curu rasporedili su u obalnu stražu u Michiganu, gdje joj se počeo udvarati dežurni časnik. Ona ga je odbila i time dospjela na njegovu “crnu listu”: nije više koketirao s njom, ali ju je neprestano ponižavao.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Magazina Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:17