OMILJENA 'ZONA RIZIKA' U HRVATSKOJ

Doznajte zašto je Daruvar postao registracijski raj za rent-a-car agencije i leasing kuće!

Reporter Nedjeljnog Goran Penić otkrio je koje su sve porezne olakšice tamo na snazi koje tjeraju leasing kuće i rent-a-car agencije da ondje registriraju aute
 Danijel Soldo / CROPIX

Netko neupućen bi pomislio kako Daruvarčani jako vole putovati. Po cijeloj Hrvatskoj. Dođete u Dubrovnik - daruvarske tablice. U Splitu, opet DA. Po Zagrebu, sve sami Daruvarčani. I cijelu Istru su okupirali. Gdje god se okrenete, posebice ljeti, vidjet ćete registarsku oznaku slavonskog gradića podno Papuka poznatog po toplicama, dobrom vinu i najvećoj manjinskoj zajednici Čeha u Hrvatskoj, koji u Ždralovom gradu od 18. stoljeća uspješno grade multikulturnu sredinu. Grad, koji s okolnim naseljima ima tek nešto više od 13 tisuća stanovnika, međutim, u posljednjih nekoliko godina postao je poznat i kao mjesto gdje često svraćaju zaposlenici mnogih poznatih tvrtki, posebice oni iz leasing i rent-a-car kuća. Upravo su oni zaslužni za to da svugdje po Hrvatskoj viđamo vozila s poznatom oznakom DA.

Zona rizika

U tom je gradu trenutno registrirano 11 tisuća vozila, a broj raste iz godinu u godinu. Procjenjuje se da je 50 posto hrvatske poslovne flote vozila registrirao u Daruvaru, Požegi i Slatini, gdje cu cijene osiguranja najniže. Samo ove godine novoregistriranih vozila u Daruvaru je ukupno 1619, dok ih je cijele prošle godine bilo 955, kaže nam načelnik Policijske postaje Daruvar, Dalibor Čajsa, koji nas je primio u svom uredu. Malena zgrada policijske postaje u kojoj su vjerojatno najzaposleniji oni koji rade u Odjelu prometne policije. Službenica na šalteru pokazuje na kutiju punu dokumenata s odjavama registracija. Većina rent-a-car kuća, naime, nakon sezone odjavljuje vozila, pa su službenici zatrpani poslom.

Nekad u dva dana moramo obraditi i po 500 vozila. Stignemo mi to sve, ali smo pretrpani - govori nam službenica.

U 2008. godini, kada se kriza tek nazirala, a prodaja automobile cvala, u Daruvaru je bilo novoregistrirano 1610 vozila, a u prvih nešto manje od devet mjeseci ove godine, ta je brojka već premašena.

- Velik broj tvrtki nakon ljeta odjavljuje vozila, pa smo tako prošle godine imali 1478 odjava, a ove godine do danas 668. Mi nemamo nekakvih problema zbog toga, ali će biti šteta ako zbog velikog broja registriranih vozila osiguravajuće kuće promijene politiku i povećaju cijenu. Onda će ispaštati građani Daruvara - kaže načelnik Čajsa.

Zašto je Daruvar postao eldorado za leasing i rent-a-car kuće?

Registracijska područja Hrvatske, naime, podijeljena su na sedam zona rizika za koja je utvrđena osnovna funkcionalna premija bez popusta i bonusa ili doplataka. Tako je u Daruvaru cijena osiguranja najjeftinija i osnovica je 1312 kuna, dok je najskuplja u Zagrebu i Krapini i iznosi 2313 kuna. Zone rizika utvrđuju se temeljem tehničkih rezultata odnosno prema omjeru isplaćene štete i prihodovane premije. Jednostavnije rečeno, u Daruvaru je manje prometnih nesreća nego u ostatku Hrvatske, pa je zato osnovna premija najniža.

Marketinški smisao

- U izračunu mjerodavnog tehničkog rezultata uzimaju se u obzir sve štete koje prouzroče vozila u prometu pojedinih registracijskih oznaka na svim dijelovima svijeta u promatranom razdoblju od tri godine. S obzirom na to da je mjerodavni rezultat kao odnos šteta i premija za registracijsko područje Daruvara iskazan kao najpovoljniji, to je rezultiralo i najnižom funkcionalnom premijom - kažu u Hrvatskom uredu za osiguranja te napominju kako od 1. siječnja 2008. osiguravateljske kuće donose vlastite cjenike premija sukladno odredbama Zakona o obveznim osiguranjima u prometu te o eventualnoj promjeni načina zoniranja odlučuju društva za osiguranje.

Za razliku od građana, odnosno fizičkih osoba koje svoja vozila moraju registrirati u mjestu prebivališta, tvrtkama je dovoljno da imaju otvorenu podružnicu u Daruvaru pa da tamo mogu i prijaviti vozilo. U dosta slučajeva ta se mogućnost zloupotrebljava, pa neke tvrtke niti nemaju svoju podružnicu, već se fiktivno prijavljuju na poznate adrese. Tako je, primjerice, sam gradonačelnik Daruvara, Dalibor Rohlih, na kućnu adresu primio opomenu zbog neplaćene rate leasinga, a da uopće nema auto na leasing.

Opomenu sam dobio na ime jedne zagrebačke tvrtke. Ima dosta nelogičnosti kod ovakvog sustava, ali nama to ne predstavlja značajan problem. Čak nemamo ni nikakve koristi od toga, jer dio novca ide županiji, a sumnjam da bi se oni odrekli toga. Jedino je možda zgodno u marketinškom smislu da po moru imamo tablice s daruvarskim oznakama. Zbog toga će i naš novi logo turističke zajednice biti s oznakom DA - otkriva gradonačelnik Rohlih.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:45