NEDJELJNI DONOSI

EKSKLUZIVNA ISPOVIJEST Žena koja je na Lošinjuizbola muža: ‘Moj Davorme bacio i počeo gušiti'

Marta Muheljić (28), turistički vodič iz Zagreba, krajem rujna žestoko se obračunala s nevjenčanim suprugom Davorom Marinićem (31), s kojim je dva mjeseca prije dobila kćer Zaru. Policiji je lagala da ga je napala grupa Slovenaca, no pritisnuta dokazima priznala je krivnju. Sada na slobodi čeka početak suđenja za pokušaj ubojstva i redovito posjećuje psihijatra

Dvomjesečna Zara izbezumljeno je plakala na kauču bakina apartmana u vikendaškom naselju Valdarke na otoku Lošinju. Te večeri, 21. rujna oko 20 sati, njezin plač kao da nije dopirao do njezinih roditelja Marte Muheljić (28) i Davora Marinića (31), kao i njihove prijateljice Ivane, koji su se posvađali oko jumbo pizze! Višegodišnja turbulentna ljubav Marte i Davora, koju nisu ovjekovječili brakom, preko noći se, tijekom odmora i u iščekivanju jeseni, pretvorila u fizički obračun u kojem je, osim šaka, radio i kuhinjski rebrasti nož. Strah i nemoć novopečenu su majku do te mjere preplavili da je voljenog Davora krenula ubadati gdje god je stigla dok se pokušavala oduprijeti njegovoj snazi. Prvo ga je ubola u predjelu lijevog ramena, a onda u prsište pa u leđa. Mjesta za ubod nije birala. Na pameti joj je bilo da spasi sebe. A umjesto iskrenosti pred policijom dok je Davoru na putu za bolnicu u helikopteru život visio o koncu, Marta i prijateljica su se poigrale s istražiteljima.

Strah i panika

Strah i panika natjerali su je da upotrijebi maštu i da potvrdi laž koju je prethodno liječnicima izrekao Davor. Radi svih i radi novorođenčeta. No, ne zadugo. Iako su se Marta i Ivana temeljito trudile počistiti tragove krvi, policija ih je posebnim metodama, poput onih u serijalu “CSI”, promptno otkrila i zbrojila dva plus dva. Nakon dvodnevne istrage Marti su stavljene lisice na ruke. U postaji je završila i Ivana. Marta je priznala krivnju i trenutačno na slobodi čeka početak suđenja za pokušaj ubojstva oca svoje kćerkice. Zbog pretrpljenog šoka posjećuje psihijatra i ne može dojiti Zaru.

- Naručili smo jumbo pizzu za nas troje. Dijete je spavalo na kauču. Kada je došla pizza, Davor ju je najednom cijelu presavinuo kao sendvič i sebično je počeo sam jesti. Rekla sam mu: ‘Halo, pa to je za nas troje!’ Spočitnula sam mu i da je opet pijan. Skupilo se u meni. Počeo me gušiti rukama do te mjere da sam iskolačila oči. Bacio me na pod. Davio me ovako sitnu i nemoćnu, a i bila sam još uvijek slaba od zahtjevne trudnoće i napornog poroda. Pred očima mi je bila samo moja sićušna Zara koja je krajem lipnja ugledala svijet. Ivana mi je priskočila u pomoć, iako se isprva nije htjela miješati u obračun. Skočila je na Davora i lupala ga. I nju je udarao. Čim sam se oslobodila, uzela sam nož sa stola kojim sam htjela prerezati pizzu. Ubola sam ga tri puta. Potekla je krv - ispričala je pritisnuta dokazima kroz suze mlada Zagrepčanka, inače turistički vodič. Šokirane prizorom, djevojke su pozvale Hitnu pomoć. Liječnicima je Davor samoinicijativno dok se hvatao za zrak rekao da su ga na obližnjoj šetnici između Malog i Velog Lošinja napali Slovenci.

Evidentirani kriminalac

Čuvši što Davor govori, Marta i Ivana su prihvatile “igru” i narednih 30 sati lažnim svjedočenjem i fingiranjem neupućenosti u napad vodile policiju na krivi put. Kao dio mozaika rekonstrukcije krvavog sukoba u apartmanu Martine bake u Valdarki istražiteljima su servirale podatak da je Davor otišao po cigarete i da se dugo zadržao te da su najednom začule njegovo zapomaganje: “Pomozite. Pomozite mi. Čuje li me itko? Joj!” Isprva su povjerovali u iskaz djevojaka jer se Davora često moglo vidjeti ispred lokalnog Konzuma kako žica novac, a onda bi novac koji je užicao trošio na alkohol. Pretpostavili su da je te večeri isto to radio.

Policija je satima “češljala” bungalove i ispitivala sve Slovence. Na kraju su, s obzirom na to da na šetnici nije pronađena ni jedna jedina kapljica krvi, mjestom zločina proglasili opran i očišćen apartman u kojem je u konačnici sve vrvjelo od dokaza.

- Ludače jedne! Moja unuka i prijateljica. Od milja ih tako zovem. Toliko su se prestravile da su potvrdile Davorovu laž! Pa ne mogu shvatiti zašto. Davor je osoba koja mi od početka nije sjela. Neradnik je i živi na tuđoj grbači. Pa on je višestruko evidentirani kriminalac. Martu je znao i pred društvom šupiti. Uglavnom je bio pijan. A kada bi se otrijeznio, kupovao bi bukete cvijeća i govorio joj: ‘Ljube moja, oprosti!’ Problem je što ona njega jako voli, a ja se u tuđe ljubavi nikad nisam miješala. Ali, zlostavljanju u mojoj obitelji nema mjesta. Malenu srećicu Zaru, kada se rodila, Davor nije ni posjetio. Samo je pio i pravdao se da slavi. A Marta je uvijek nalazila izgovore za njegova pijanstva - prisjetila se još uvijek pod vidljivim šokom Martina baka Vera A. (77), pod čije se skute po tko zna koji put sklonila Marta.

Nakon izlaska iz pritvora, u kojem je provela neznatan broj sati, Marti vrijeme teče na sigurnoj lokaciji s djetetom. Boji se osvete, ali čini se da opet popušta ljubavi. Poznanici i članovi obitelji kažu da je strah sasvim opravdan jer Davor, iako je otac njezina djeteta, kao osoba “nije cvijeće”.

- Prijetio joj je i nedavno, kada ju je nazvao na prijateljičin telefon. Tresla se od nervoze. Uzeo sam joj slušalicu i poslao ga kvragu! Poručio sam mu da ne pokušava više ništa - priča, pak, ogorčeni Martin otac koji u najtežim mukama, dok se liječi od raka, proživljava kćerine nevolje. Boji se osuđujuće kazne zatvora i što će u tom slučaju biti s danas tromjesečnom unučicom, o kojoj se on tako bolestan ne može brinuti, a niti njegova supruga koja radi da bi mogli preživjeti.

Članovi obitelji pitaju se dokle tako jer između Marte i Davora, unatoč ljubavi koja je od početka bila jaka, trzavice traju već dulje vrijeme.

Doći ću s pištoljem

- Posvađaju se i potuku, a onda Davor zove policiju i kaže da ga je ona pretukla. Presmiješno. Pa Marta je malena, sitne građe i krhka. Prava mala mrvica koja nema valjda ni 50 kilograma. Ali zato je on znatno viši. Čime se točno bavi, ne znam. Svojedobno je rekao da je vozač kombija. U Martinu slučaju ljubav je slijepa. Mlado, ludo i zaljubi se! Kad sam je vidio na izlasku iz pritvora, nije plakala. Smirila se i bila je vesela. Ponudio sam joj da joj nađem najboljeg odvjetnika u zemlji. Rekla je da ne treba jer da joj je jedan već dodijeljen. Uz nju smo, ona je naša krv - povjerio nam se Martin otac, još uvijek pod dojmom kćerina drastičnog poteza, kojem je poznata Davorova kaznena evidencija prema kojoj je sklon grubim ispadima koji su ga koštali kaznenih prijava. U tom opusu prijava, osim nasilničkog ponašanja, o zakon se ogriješio i zbog niza imovinskih delikata te zloupotrebe opojnih droga.

....

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 09:02