NEDJELJNI DOZNAJE

EKSKLUZIVNO Policija: Hribar je oštetio HAVC za 411.000 kuna! Dodjeljivao je novac mimo natječaja

Upravni odbor Hrvatskog audiovizualnog centra podnio je ostavku s objašnjenjem da tako više ne može raditi. Novac se dijelio bez natječaja, policija je utvrdila da je HAVC oštećen za 411.000 kuna, a direktor sve optužbe odbacuje kao podmetanje
 Neja Markičević/CROPIX

Postoji osnovana sumnja da je dodjelom sredstava HAVC-a filmskim projektima koji uopće nisu bili prijavljeni na javne pozive, Hrvoje Hribar oštetio HAVC za ukupno 411.000 kuna.

Zaključak je to petomjesečne kriminalističke istrage zagrebačke policije, koja je dovršena prije nekoliko dana, i u kojemu je zaključeno da postoji sumnja kako je navedenim radnjama Hribar počinio tzv. zloporabu u gospodarskom poslovanju za koju se može izreći kazna od 1 do 8 godina zatvora. Ovo izvješće de facto predstavlja kaznenu prijavu policije protiv Hribara i sugestija je Državnome odvjetništvu koje prijavu može odbaciti, tražiti njezinu dopunu ili pak i službeno otvoriti istragu protiv Hribara. Istraga koja je dugo vođena iza zatvorenih vrata Odjela gospodarskoga kriminaliteta PUZ-a, u kojoj se u tajnosti saslušavalo cijelo Hrvatsko audiovizualno vijeće, mogla bi biti i odgovor zbog čega je prošloga tjedna cijeli Upravni odbor HAVC-a podnio ostavku.

Prvi je to učinio šef odbora Enes Midžić.

“Suradnja više nije bila moguća”, kazao je, a za njim su krenuli i ostali. Otišao je i glumac Goran Grgić. “Učinilo mi se to korektnim”, kaže. Hribar se zato ne uzrujava. “I trebalo je promijeniti odbor”, govori. No, Midžić je nakon odlaska od Ministarstva kulture zatražio objašnjenje na konkretna pitanja o HAVC-ovu financiranju pojedinih projekata. Odgovor, kaže, još nije dobio, pa ne želi javno govoriti o sadržaju pitanja.

Niz svjedoka

No, policijska istraga, koja je pokrenuta na proljeće ove godine na temelju niza anonimnih kaznenih prijava protiv šefa HAVC-a, došla je do zanimljivih otkrića. Većinu prijava je Državno odvjetništvo odbacilo. Ali pet slučajeva, zaključili su, bilo je utemeljeno. Odvjetništvo je zato od Odjela gospodarskog kriminaliteta zagrebačke policije zatražilo da dodatno provjere njihove navode. Policija je razgovarala s brojnim svjedocima, među kojima i s članovima Vijeća, autorima i producentima tih projekata.

Utvrdili da je HAVC mimo natječaja i procedure dodijelio sredstva za pet filmskih projekta, iako se uopće nisu javili na konkretan natječaj, pa na njemu nisu mogli ni proći. Na taj način, smatra policija, šef HAVC-a je spomenute projekte stavio u povoljniji položaj pri raspodjeli novca.

Dogodilo se to u razdoblju od 10. lipnja 2010. do 13. srpnja 2011. Prvi projekt je film Vukovar legendarnog redatelja Veljka Bulajića. Producentu filma Luka grupi d.o.o iz Pakoštana 20. i 30. studenoga 2011. isplaćeno je 175 tisuća kuna, tj. iznos koji stoji u sklopljenom ugovoru.

Bulajić tvrdi da je sve bilo u skladu sa zakonom. - Svaki dan neke crne vijesti, nemojte molim vas to učiniti i kinematografiji - kaže on. Film Vukovar, kaže, ratna je drama koju ne može početi snimati jer nema domaće financijaše. Producent filma Mladen Koceić kaže da su se 2011. s filmom prijavili na natječaj za dugometražni film, ali nisu prošli, kao ni godinu dana kasnije.

- No, dali su nam novac za razvoj projekta. Pitao sam tada Hribara je li to u skladu s propisima, rekao mi je da je sve u redu - prisjetio se producent Koceić.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 21:38