AKCIJA U PULI

FOTO: IZ MORA IZVAĐEN BROD KOJI JE SPLJOŠTEN I POTOPLJEN U HAVARIJI PRIJE MJESEC DANA Vrijednost 'Silnog' bila je četiri milijuna dolara, direktor...

 
 Foto: Goran Sebelić / CROPIX

Danas je iz mora u Puli izvađen Brodospasov brod Silni koji je potopljen u havariji prije mjesec dana kada je na njega uz operativnu obalu naletila Uljanikova novogradnja Apollo. Odmah nakon što je izvađen, odtegljen je do Uljanikovog otoka gdje će biti razrezan. Naime, brod je uslijed nesreće bio skroz spljošten. A do nesreće je došlo kada se novogradnja pulskog škvera uslijed naleta jakog vjetra tog jutra 13. studenog odvezala i nekontrolirano odplutala na suprotnu obalu, odnosno Molo Carbone gdje je udarila u obalu te Brodospasov brod koji je bio privezan. Srećom na Silnome nije bilo nikoga pa nije bilo ozlijeđenih.

Inače, "Silni" je uz "Junaka" već godinama bio angažiran za prijevoz ljudi između Pule, te plinskih i naftnih platformi u akvatoriju južno od Istre. Brod je bio dug 35,95 metara i širok 7,33 metra, mogao je primiti 30 putnika, a na njemu je bilo angažirano šest članova posade. Riječ je o plovilu koje je izgrađeno prije desetak godina u Nizozemskoj i čija je vrijednost iznosila četiri milijuna dolara. Stoga je logično da će splitski Brodospas od Uljanika tražiti nadoknadu štete.

-Najbitnije nam je da se brod izvadi i da ne bude nikakvog zagađenja. A naknadno ćemo se sjesti s kolegama iz Uljanika i vidjeti što dalje. Vjerujem da ćemo se uspjeti dogovoriti, odgovorio nam je kap. Mladen Brodarić, generalni direktor splitskog Brodospasa na pitanje koliku će odštetu tražiti od Uljanika.

Pulska Lučka kapetanija danas je bila na licu mjesta, a lučka kapetanica Dolores Brenko kazala nam je da nakon ove nesreće nije bilo ekološke katastrofe zbog istjecanja goriva. Naime, u brodu je u trenutku sraza bilo oko 14 tona pogonskog goriva.

-Što se tiče goriva koje je isteklo iz broda, oko njega su bile odmah postavljene brane pa nije bilo zagađenja. U okviru tih brana sva je šteta sanirana, kazala nam je Brenko. Inače, pulska Lučka kapetanija tada je izvijestila Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru o ovoj teškoj pomorskoj nesreći. Iz Ministarstva mora su tada naveli da je nastala značajna materijalna šteta uz moguće onečišćenje mora zbog udara u Brodospasov brod. Stoga je pulska Lučka kapetanija na mjesto nesreće angažirala pripadnike Javne vatrogasne postrojbe Pula i tvrtku specijaliziranu za komercijalno uklanjanje onečišćenja iz mora i morskog okoliša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 03:28