AMERIČKI IZBORI

FOTO: ŠEST KLJUČNIH OSOBA Ovo su ljudi koji su svojim djelovanjem obilježili predizbornu kampanju

 Reuters

1. James Comey, direktor FBI-a

Čovjek koji je doslovce u jednom trenutku bacio izbore u ruke Donalda Trumpa svojom najavom, 11 dana prije izlaska na birališta, da se nastavlja istraga nad Hillary Clinton zbog njezinih mailova. A zatim je ovaj vikend objavio da je sve kao u srpnju, dakle da je Clinton "nesmotreno" koristila privatni mail. Comey je time bacio sjenu na svoj rad, posebno kad je procurila vijest da je Trump bio unaprijed upozoren o objavi. Ako pobijedi Clinton, direktoru neće biti lako.

FBI Director James Comey is sworn in before testifying at a House Oversight and Government Reform Committee on the
REUTERS

2. Paul Ryan, predsjednik Kongresa

Vodeći republikanski političar u administraciji, prvi čovjek zakonodavne vlasti, na ovim je izborima plivao na sve strane. Predizbore u stranci je promatrao s distance, a kad je Trump izronio kao izgledni kandidat, bio je dio pokreta republikanaca da se pronađe novi kandidat. Onda se predomislio pa stao uz Trumpa. Zatim su izašle na vidjelo informacije o Trumpu kao zlostavljaču žena pa mu je okrenuo leđa i odbio ići s njim kampanju. Da bi onda preko vikenda rekao da treba glasati za "republikanskog kandidata". Političar čvrstog stava.

U.S. House Speaker Paul Ryan (R-WI) speaks at a press conference at the Republican National Committee in Capitol Hill, Washington, U.S., July 6, 2016.  REUTERS/Carlos Barria/File Photo
REUTERS

3. Michelle Obama, prva dama

Hillary Clinton je od početka kampanje imala problem privlačenja ženskih glasova i Afroamerikanaca koji su trebali biti njezina ulaznica za Bijelu kuću. A onda se pojavila potpuno neočekivana pomoć. Michelle Obama je nastupila na nekoliko skupova i održala tako poticajne govore, pune energije, da je izravno utjecala na te dvije biračke skupine, ali i na mlade. Mnogi su nakon toga otvoreno rekli: Eto prve tamnopute predsjednice.

U.S. Democratic presidential candidate Hillary Clinton arrives to a campaign rally accompanied by U.S. first lady Michelle Obama in Winston-Salem, North Carolina, U.S. on October 27, 2016. To match Insight USA-ELECTION/NORTHCAROLINA   REUTERS/Carlos Barria/File Photo
REUTERS
Hillary Clinton i Michelle Obama

4. Khizr Khan, otac poginuloga američkog vojnika

Taj naturalizirani Amerikanac islamske vjeroispovijesti zadao je težak udarac Donaldu Trumpu kad je istupio na demokratskoj konvenciji. Trumpu se obratio sljedećim riječima: "Jeste li ikad bili na vojnom groblju Arlington? Otiđite i pogledajte grobove hrabrih patriota koji su poginuli braneći Ameriku i naći ćete sve vjere, spolove i nacionalnosti". Njegov sin Humayun (27) poginuo je u Iraku 2004. godine.

Gold Star father Khizr Khan speaks before introducing U.S. Democratic presidential nominee Hillary Clinton at a campaign rally in Manchester, New Hampshire, U.S., November 6, 2016.  REUTERS/Lucas Jackson
REUTERS

5. Alicia Machado, Miss Universe 1996.

Postala je, vjerojatno i ne znajući, zvijezda debate kad je Clinton napala Trumpa da ju je zvao "Miss Piggy". Ta se priča poklopila s optužbama niza žena da ih je republikanski kandidat seksualno zlostavljao, što je ozbiljno dovelo u pitanje mogućnost dobivanja ženskih glasova, osim onih najtvrđih republikanskih.

Democratic U.S. presidential nominee Hillary Clinton (L) takes the stage with former Miss Universe Alicia Machado at an
REUTERS
Hillary Clinton i Alicia Machado

6. Kardinal Timothy Dolan

Jedini je uspio za isti stol u završnici kampanje posjesti Hillary Clinton i Donalda Trumpa, ali je ipak sjeo između njih. Ta je večera mjesto za šalu, na kojem se okuplja politička i poslovna krema New Yorka, a svake četiri godine padne uoči izbora. Trump je isprva dobro počeo, šalio se na račun svoje supruge, ali je onda otišao u kampanju i zaradio negativne povike publike. Kardinal je ipak sve smirio, ali New York je čvrsto uz Hillary.

Archbishop of New York Cardinal Timothy Dolan (C) mops his brow as he takes his place between Democratic U.S. presidential nominee Hillary Clinton (L) and Republican U.S. presidential nominee Donald Trump (R) during the Alfred E. Smith Memorial Foundation dinner in New York, U.S. October 20, 2016. REUTERS/Jonathan Ernst/File Photo                  FROM THE FILES PACKAGE
REUTERS
Timothy Dolan

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:46