OTAC I SIN VODILI MEĐUNARODNU BANKOMAT-BANDU

'Godinama pljačkao po Crikvenici, išao u Bugarsku na obuku za hakera, a u najnoviju prevaru uvukao i siromašnog oca!’

Jasmin Mejakši, Sanjin Grahovac i njegov otac Branko pokrali su najmanje 250.000 kuna koristeći sofisticiranu metodu krađe PIN-ova bankomat-kartica
 Željko Šop/CROPIX

ZAGREB - Računalni terminal banke registrirao je podizanje gotovine s kartice jednog Riječana na bankomatu gradića egzotičnog imena kraj Lime u Peruu. Istom karticom za nekoliko dana s jedne druge lokacije ove južnoameričke države opet je podignut novac.

Nepoznati su razbojnici u noći na Veliki četvrtak plinom digli u zrak bankomat Zagrebačke banke u zagorskom mjestašcu Mihovljanu.

Pritom su se vjerojatno poslužili bocom plina kakva se koristi pri zavarivanju, a razlog čina je prozaičan - bankomat se puni srijedom.

Bankomat se nalazi u sklopu trgovine mješovite robe, koja je eksplozijom doslovno demolirana. Uništen je, naravno i bankomat, pa je pitanje jesu li novčanice ostale cijele i koliko ih je bilo. No, čini se da je 'ulov bio mršav'.

Počinje provjera.

Sezonski kriminalci

Svi vlasnici računa novac su podizali s istog bankomata. Nitko od vlasnika računa nikada nije ni čuo za gradić kraj Lime, niti ikada u životu bio u Peruu. Banka alarmira riječku polciju.

Slučaj preuzima Odjel organiziranog kriminaliteta Sektora kriminalističke policije PU primorsko-goranske koji vodi iskusni načelnik Željko Fagnjen i njegov uigrani tim inspektora.

S tehničkom službom banke odlaze do inkriminiranog bankomata, otvaraju ga i, očekivano, pronalaze njima već poznati alat za krađu PIN-ova, lažni čitač kartica, takozvani skimmer uređaj.

Riječka policija koja je već od kolega iz dalmatinskih županija imala dojavu da su na našem terenu opet u akciji sofisticirani sezonski kriminalci, jer je pronađeno više bankomata s postavljenim čitačima magnetskih zapisa s minijaturnim kamerama za očitavanje PIN brojeva, pokreće široku istragu, koja ide u dva smjera.

Provjeravaju se bankomati na najfrekventinijim lokacijama kakve ovakvi kriminalci u pravilu i koriste. Na čak 12 uličnih sefova na širem području Rijeke, Crikvenice, Opatije, Krka pronađeni su “skimmer” uređaji, što je signal da je na terenu dobro organizirana kriminalna grupa.

Mozgovi operacije

U isto vrijeme policija među tisućama turista detektira sve koji su došli iz određenih istočnoeuropskih zemalja .

- Upravo u tim zemljama postoje jake kriminalne skupine ove vrste računalnog hakiranja. Da, moglo bi se reći da u tim zemljama djeluju dobro organizirane grupe za ovu vrst kriminala i poznato je da operiraju po cijeloj Europi. Ljeti su na morskim turističkim destinacijama, a u ostatku godine po velikim gradovima gdje su jake turističke migracije. Biraju mjesta velikog prometa podizanja gotovine s bankomata, a onda s lažnim karticama operiraju na udaljenim destinacima kao što je ovaj naš slučaj, iz Perua.

Tamo se uglavnom i izrađuju “skimmeri”, no ne možemo sa sigurnošću utvrditi da su na tim dalekim destinacijama i mozgovi operacije. No, činjenica je da se tamo ubire novac i hijerahijski dijeli u tom povezanom kriminalnom lancu. Mislimo da je ovo prvi slučaj u kojem smo povezali naše državljane koji su operirali zajedno s, u ovom slučaju, grupom Bugara, kaže nam načelnik Fagnjen, koji iz razumljivih razloga ne želi otkriti sve detalje operacije koja je intenzivno trajala oko mjesec dana i angažirala veliki broj policijskih službenika.

No, još nije gotova, jer su Bugari u bijegu. Naime, samo krajnje diskretna provjera gostiju i vozila iz istočnoeuropskih zemalja itekako je veliki posao.

Provjeravaju se sve turističke destinacije na našem području, a primjerice, samo na Krku ovog ljeta u “inkriminiranom” razdoblju bilo je preko tisuću gostiju iz Bugarske i Rumunjske, zemalja iz kojih, prema nedavnom pisanju njemačkog tiska, dolazi glavnina ovih računalnih kriminalaca.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 19:33