HUP PREDSTAVLJA

GOSPODARSTVO BUDUĆNOSTI Fortune ih je uvrstio na top listu tvrtki koje mijenjaju svijet, pogledajte što rade u Hrvatskoj

Lintar, prvo je vrhunsko djevičansko maslinovo ulje u Hrvatskoj nastalo iz maslinika zasađenih na rekultiviranim površinama rudnika na južnim obroncima Kozjaka.
Velimir Vilović, predsjednik Uprave CEMEX Hrvatska
 Tom Dubravec / CROPIX

JESI ZA GOSPODARSTVO BUDUĆNOSTI? ISTRAŽI OVDJE

Sanirani su dijelovi rudnika, najvećeg otvorenog kopa u Hrvatskoj, posađene masline na 35.000 m2 rekultiviranog terena, a maslinik dobrovoljno održava Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, većinom zaposlenika Cemexa. To je, ujedno, njihov projekt, kojim žele dati pečat zajednici. Omogućili su i zbrinjavanje komine masline koja u njihovom tehnološkom procesu završava u cementu koji opet njihovi kupci koriste za gradnju. Taj projekt predstavlja pravi mali krug održivosti. I to nisu jedine inicijative iz Cemexova portfelja.

Cemex tvornica u Kaštel Sućurcu

Globalna korporacija sa sjedištem u Mexicu odavno živi u skladu sa Ciljevima održivog razvoja UN-a Agenda 2030. Štiti okoliš, brine za zajednicu kojom je okružena jer zna da može odigrati značajnu ulogu u rješavanju izazova vezanih uz rast svjetskog stanovništva, povećanu urbanizaciju i potrebu zaštite prirodnih resursa. To je razlog zašto su uključili održive prakse u svoje svakodnevne poslovne aktivnosti. O tome će govoriti na konferenciji HUP-a i UN Global Compacta "Održivost – budućnost poslovanja", koja se održava 22. listopada 2018. u hotelu Excelsior u Dubrovniku i okuplja tvrtke poput Cemexa - inovativne i ispred svog vremena.

Kao takve prepoznao ih je i časopis Fortune, koji ih je lani uključio na popis Change the World, ljestvicu koja izdvaja 50 tvrtki diljem svijeta koje su imale pozitivan društveni utjecaj kroz aktivnosti koje su dio njihove osnovne poslovne strategije. Na listi su se našli zbog platforme Growing, koja obuhvaća društvene i inkluzivne poslove kao što su Construyo Contigo (gradimo zajedno), ConstruApoyo, Yo Construyo (ja gradim) i Clean Cookstoves (čista ognjišta). Kroz ova inovativna rješenja, platforma nadilazi posao samostalne gradnje kako bi se borila protiv siromaštva, niskog stupnja obrazovanja, nezdravih domova, nezaposlenosti i slabog pristupa financijskoj pomoći. Do 2016. pružila je stanovanje za više od tri milijuna ljudi u Latinskoj Americi.

- Globalno i lokalno u potpunosti integriramo održivost u svoju poslovnu strategiju. U tome nam pomaže model održivosti. On nam ukazuje na naše glavne utjecaje i s njima povezane održive prakse koje trebamo unijeti u svakodnevne aktivnosti – ističe Velimir Vilović, direktor Cemex Hrvatska.

Kako pojašnjava, model ima četiri stupa: ekonomski, okolišni, društveni i upravljački, a podupiru ga ciljevi usmjereni na osiguranje energetski učinkovite infrastrukture i zgradarstva, smanjenje ugljičnog otiska, aktivnosti usmjerene na osnaživanje zajednica u kojima posluju te upravljanje organizacijom tako da osiguravaju sigurno i zdravo radno okruženje koje potiče profesionalni razvoj.

Lokalni i globalni projekti usmjereni na ostvarenje ovih ciljeva su brojni. Od lokalnih inicijativa Vilović izdvaja "Nula ozljeda na radu", čiji je cilj osigurati najvišu razinu zdravlja i sigurnosti za zaposlenike, kooperante, ugovorene prijevoznike i druge osobe na koje njihovo poslovanje ima utjecaj.

- Zadatak svakog člana upravljačkog tima, od direktora kompanije do smjenskog poslovođe, je razvijati kulturu napretka u zaštiti zdravlja i sigurnosti koja će se integrirati u nove tehnologije i usluge. Upravo zato, uz brojne projekte i inicijative na ovom području, svaki interni sastanak započinjemo s temom zaštite na radu – naglašava direktor Cemex Hrvatska, tvrtke koja brine i o zaštiti okoliša te vlastitoj okolišnoj učinkovitosti pa su na ulazu u rudnik Sv. Juraj u Kaštel Sućurcu izgradili i sunčanu elektranu kako bi pametnije upravljali energijom.

Cemex tvornica u Kaštel Sućurcu

Izdvaja i globalnu inicijativu održive gradnje 21. stoljeća, koja uključuje korištenje građevinskih materijala prihvatljivih za okoliš te zbrinjavanje otpada na siguran način. Cemex se, naime, posebno zalaže za gradnju betonskih kolnika, održivijeg i ekonomičnijeg rješenja od asfaltnih kolnika zbog produljene trajnosti i nižih troškova održavanja.

JESI ZA GOSPODARSTVO BUDUĆNOSTI? ISTRAŽI OVDJE

Štoviše, sa svojim inicijativama održivosti idu dalje - lani su najavili da transformiraju globalnu industriju građevinskih materijala lansiranjem platforme Cemex Go, koja u potpunosti digitalizira sve potrebe kupaca (postavljanje narudžbi, praćenje uživo pošiljaka, upravljanje fakturama i sl.) i pruža real-time informacije. Taj digitalni paket usluga klijentima omogućuje da u par minuta i jednim klikom obave ono što su prije obavljali satima. Do kraja ove godine, kažu u Cemexu, platforma bi trebala zaživjeti i u Hrvatskoj.

Akcijski plan za gospodarstvo budućnosti

Svatko tko želi biti dio gospodarstva budućnosti dolazi u Dubrovnik 22. listopada. Na najvećem skupu u zemlji o održivom poslovanju HUP I UN Global Compact okupljaju inovativne i odgovorne tvrtke, ministre gospodarstva, obrazovanja, rada, predstavnike UN-a i menadžere iz 30 zemalja da bi zajedno donijeli plan za razvoj održivog gospodarstva. "Hrvatska tvrtke trebaju se što prije pokrenuti. Građani očekuju od njih da posluju odgovorno, održivo, etično i da ulažu u inovacije u cilju stvaranja boljeg društva. U suprotnom – bit će kažnjene", poručuju lideri HUP-a, UN Global Compacta, ekonomisti i direktori dijela hrvatskih tvrtki uoči dosad najvećeg skupa u zemlji o održivom poslovanju.

Detaljnije informacije o programu konferencije "Održivost - budućnost poslovanja" i prijavama potražite na www.hup.hr.


PROJEKT JE NAPRAVLJEN U PRODUKCIJI NATIVE AD STUDIJA HANZA MEDIJA, HUP-a I GLOBAL COMPACT MREŽE HRVATSKA, U SKLADU S NAJVIŠIM PROFESIONALNIM STANDARDIMA JUTARNJEG.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:14