HUP PREDSTAVLJA

GOSPODARSTVO BUDUĆNOSTI Upoznajte inovatora i poduzetnika godine koji je u Hrvatsku uveo kružnu ekonomiju

Oni mijenjaju stara vozila s velikom potrošnjom goriva za nova vozila s istom snagom, ali s gotovo 50 posto manjom potrošnjom. Zaposlili su dva radnika samo za potrebe reciklaže otpada.
Đuro Horvat, vlasnik Tehnixa
 Boris Kovačev / CROPIX

JESI ZA GOSPODARSTVO BUDUĆNOSTI? ISTRAŽI OVDJE

Sve svoje proizvode nakon uporabe mijenjaju sistemom staro za novo te ih recikliraju, a sirovine predaju nadležnoj komunalnoj tvrtki. Oni žive životom kružne ekonomije. Dakako, riječ je o međimurskoj kompaniji Tehnix, vodećoj eko industriji za proizvodnju strojeva i opreme u funkciji zaštite okoliša, koja svoje poslovanje temelji na održivom razvoju.

- Izgradili smo i solarne elektrane od 100 kW/1000 kW na krovištu pogona, a energiju koristimo u proizvodnji novih strojeva. Za unutarnji promet osoba koristimo električna vozila. Sanitarne vode nakon obrade u našem uređaju za pročišćavanje voda biorotoru koristimo za zalijevanje zelenih površina – nabraja vlasnik i inovator Đuro Horvat, čija tvrtka godišnje ulaže pola milijuna eura u održivo poslovanje.

On će na konferenciji "Održivost – budućnost poslovanja" 22. listopada 2018. u hotelu Excelsior u Dubrovniku, u organizaciji HUP-a i UN Global Compacta, s ostatkom poslovne zajednice i predstavnicima državne uprave govoriti o gospodarstvu budućnosti, dobrim praksama i inovativnim rješenjima poslovnog sektora za zaštitu okoliša. Takvih rješenja Tehnix ima napretak.

Međimurska tvrtka osnovana je 1991., stasala je usporedno s razvojem filozofije o odgovornom životu čovjeka na Zemlji, u međuvremenu postala predvodnik proizvodnje ekoloških postrojenja i opreme u nas, regiji i šire, koji nudi široki asortiman opreme za zaštitu okoliša, reciklažu krutog komunalnog otpada i obradu voda. Imaju gotovo 300 proizvoda u portfelju! Poznata je njihova metoda za recikliranje mješanog komunalnog otpada pod nazivom MBO-Te (mehaničko-biološka-termička obrada), u čiji su razvoj i proizvodnju krenuli prije 15-ak godina. I bio je to izazov, kaže Horvat, ali i očekivani iskorak. Prvo MBO-Te postrojenje pušteno je u rad u Rumunjskoj 2005. kad se po prvi put moglo vidjeti kako se otpad trenutačno razdvaja u osam vrsta vrijednih sirovina: plastiku, karton, papir, PET, aluminij, staklo, tekstil i metal. Organski otpad i biorazgradivi otpad postaju kompost kroz 6-8 tjedana, a ostatak sitnog gorivog otpada (oko 40%) gorivo za cementare i energane.

- Danas u raznim zemljama radi 50-ak MBO-Te postrojenja, a u posao s MBO-Te uložili smo 10 godina rada i 10 milijuna eura, što nam donosi novu poziciju i 40 posto prihoda – ističe Horvat, koji je 2016. u Hrvatskoj dobio prestižnu nagradu EY Poduzetnik godine.

Napominje da je MBO-Te važan za njih, kao inženjersko i poslovno dostignuće, a za svijet kao učinkovit način sučeljavanja s globalnim problemom otpada.

- Čovjek proizvede prosječno 0,75 kg otpada na dan. Na sreću, ljudska svijest je došla na razinu kad otpad nije smeće, već resurs – sirovina. Saživila je filozofija održivog života na Zemlji – cirkularna ekonomija. Prirodni resursi se neće više (nikad) trošiti bezumno i bespovratno na način „sirovina-proizvod-smeće“, već razborito i domaćinski, u neprekinutom kružnom kretanju „sirovina-proizvod-sirovina“ – smatra međimurski poduzetnik.

Desetogodišnji razvoj reciklažnih tvornica tražio je i ovladavanje brojnim znanjima kao što su biologija, kemija, informatika, automatika, strojarstvo.

- Uz to, ulazak u svaku novu regiju redovito znači i dislociranje dijela proizvodnje u druge zemlje, uvođenje lokalnih partnera–podizvođača i traži opet nova znanja, pored tehničkih i ona poslovna, organizacijska, projektna. Znanje se okuplja i razvija, transformira u nova, na čemu u Tehnixu radi skoro 50 VSS stručnjaka, od čega 30 inženjera – ističe vlasnik tvrtke, čija vrijedna imovina čini i ono nematerijalno - čak 45 patenata.

Akcijski plan za gospodarstvo budućnosti

Svatko tko želi biti dio gospodarstva budućnosti dolazi u Dubrovnik 22. listopada. Na najvećem skupu u zemlji o održivom poslovanju HUP I UN Global Compact okupljaju inovativne i odgovorne tvrtke, ministre gospodarstva, obrazovanja, rada, predstavnike UN-a i menadžere iz 30 zemalja da bi zajedno donijeli plan za razvoj održivog gospodarstva. "Hrvatska tvrtke trebaju se što prije pokrenuti. Građani očekuju od njih da posluju odgovorno, održivo, etično i da ulažu u inovacije u cilju stvaranja boljeg društva. U suprotnom – bit će kažnjene", poručuju lideri HUP-a, UN Global Compacta, ekonomisti i direktori dijela hrvatskih tvrtki uoči dosad najvećeg skupa u zemlji o održivom poslovanju.

JESI ZA GOSPODARSTVO BUDUĆNOSTI? ISTRAŽI OVDJE

Kad je Europska komisija u proljeće 2014. proklamirala novu strategiju - koncept cirkularne ekonomije s ambicioznim ciljem da se do 2030. ostvari razina reciklaže 70% komunalnog otpada i 80% paketiranog otpada, međimurskoj tvrtki to je samo donijelo potvrdu – put kojim su krenuli je onaj pravi. Na simboličkoj razini, 2014. je označila kraj ere linearne ekonomije iz 19. i 20. stoljeća u kojoj su se i ljudi i Zemlja nemilice trošili. A Tehnix još od 1991. i svog osnutka širi svijest o nužnosti ekološkog načina života pa im je sve to dalo vjetar u leđa.

U novoj ekonomiji – gospodarstvu budućnosti - upravo takvi pobjeđuju: ispred svog vremena, inovativni i fokusirani na ljude i zajednicu.

Detaljnije informacije o programu konferencije "Održivost - budućnost poslovanja" i prijavama potražite na www.hup.hr.


PROJEKT JE NAPRAVLJEN U PRODUKCIJI NATIVE AD STUDIJA HANZA MEDIJA, HUP-a I GLOBAL COMPACT MREŽE HRVATSKA, U SKLADU S NAJVIŠIM PROFESIONALNIM STANDARDIMA JUTARNJEG.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:17