POSEBAN REŽIM

14 ODGOVORA NAKON UVOĐENJA RIGOROZNIH MJERA Kako ići u banku, naručivati hranu, plaćati račune, putovati: Jučer su iz Zagreba za Split išla tek 3 busa

 
 Luka Gerlanc / CROPIX

Hrvatska je od jučer uvela stroge mjere zaštite od širenja koronavirusa koje uključuju zatvaranje gotovo svih trgovina i uslužnih djelatnosti koje nisu vezane uz prehranu i higijenu te neke druge osnovne ljudske potrebe. Svojevrsni lockdown trajat će najmanje 30 dana, a za to vrijeme život se nastavlja pa vam mi donosimo vodič kako biste doznali što još možete kupiti, koje usluge koristiti i kako se ponašati u doba krize.

1. Mogu li danas otići u banku?

- Da, poslovnice banaka rade prema izmijenjenom radnom vremenu, većina poslovnica do 15 sati, nekoliko je poslovnica koje rade i do 18 sati, a manji broj njih radi redovno i do 19 sati. No, banke savjetuju klijentima da poslovnice posjećuju samo u slučaju nužde te da koriste usluge online bankarstva i bankomate za svakodnevno obavljanje usluga.

2. Dokad rade poslovnice pošte?

- Svi poštanski uredi u Hrvatskoj rade do 18 sati, uz iznimku Bajakova, koje radi od 0 do 24 sata. Poslovnice neće raditi subotom i nedjeljom. Ograničen je broj korisnika koji se mogu istodobno naći u jednom poštanskom uredu (broj korisnika koji može biti u uredu određen je brojem radnika koji u tom trenutku rade na šalterima) te je uvedeno pravilo od dva metra razmaka. Također, poštar sada može dostaviti pošiljku u sandučić bez kontakta s korisnikom uz najavu na portafon. Mirovine i socijalne pomoći i dalje će se dostavljati.

3. Kako najsigurnije naručiti hranu iz doma?

- Plaćajte kreditnom karticom online, a ako ne želite imati kontakt s dostavljačem, možete u napomenu napisati da vam hranu ostavi ispred vrata. Ako ne možete platiti online, onda u napomenu napišite da ćete platiti karticom (po mogućnosti beskontaktnom) dostavljaču. Držite razmak od metra, zaštitite se i pokušajte što prije obaviti kupnju.

4. Mogu li naručiti sušilo za kosu?

- Ako vam je baš hitno i morate naručiti nešto od tehnike ili namještaja, to i dalje možete napraviti putem web shopova brojnih tvrtki. Emmezeta, Ikea, E-kupi - svi nude dostavu, a oglasne kampanje prilagodili su mjerama socijalne distance.

5. Kako platiti račun za plin?

- Gradska plinara Zagreb zatvorila je Centar za potrošače do daljnjega te moli potrošače da zbog nove cijene plina stanje plinomjera dojavljuju putem online platformi ili poštom. Također, donijeli su i odluku o smanjenju cijene plina za kupce u kućanstvima za 5,3 posto, što će se primjenjivati od 1. travnja. I Vodoopskrba i odvodnja zatvara centar za korisnike.

6. Mogu li ići popraviti auto ako mi se pokvari, pa na tehnički?

- Automehaničari i dalje rade, kao i stanice za tehnički pregled. Centar za vozila Hrvatske skraćuje radno vrijeme pojedinih poslovnica.

7. Što ako mi pukne cijev od vode ili moram servisirati plinski bojler?

- Možete to i dalje napraviti. Svi serviseri i dalje rade normalno; ako vam pukne cijev od vode, doći će riješiti kvar, ako morate servisirati plinski bojler ili klimu, i to ćete moći napraviti.

8. Mogu li se tramvajem dovesti do posla?

- Javni prijevoz još funkcionira. U Zagrebu voze i tramvaji i autobusi, ali po izmijenjenom voznom redu (ljetnom) jer se tramvajske linije reduciraju. Na svim terminalima i okretištima bit će osiguran dovoljan broj dezinfekcijskih sredstava za sve, a triput dnevno će se sva ZET-ova vozila dezinficirati. Građani se mole da što više koriste elektronske vozne karte, a vozači će redovito provjetravati autobuse i tramvaje (otvarat će sva vrata i prozore).

9. Hoće li raditi šalteri u HZMO-u i HZZ-u, hoću li moći izvaditi dokumente?

- Svi šalteri državnih institucija će raditi, s time da se korisnici pozivaju na komunikaciju mailom, telefonom i poštom. U svakom tijelu bit će podjela na timove, tako da će svaki tim raditi po dva tjedna, nakon čega se izmjenjuju, prije nego što se prostor dezinficira. Svi će dobiti zaštitnu opremu. Građani se mole i da, ako žele izvaditi, primjerice, novu putovnicu, to naprave putem sustava e-građanin, a ne na šalterima MUP-a. Također, postoji ideja da se građanima za mjesec dana produlje nevažeći dokumenti. Uz to, u sustavu e-građanin pokušava se uspostaviti usluga dostave doznaka za bolovanja online.

Iz Ministarstva hrvatskih branitelja objašnjavaju kako su njihovi djelatnici raspoređeni u timove kao i u svim drugim tijelima državne uprave. Pisarnica Ministarstva hrvatskih branitelja otvorena je za zaprimanje podnesaka stranaka kao i uvijek, ali ured za zaprimanje stranaka (u kojem stranke dobivaju pravne savjete, konzultacije, itd.), koji imaju u Ministarstvu i u koji svakoga dana stranke mogu doći od 8 do 16 sati, radi prilagođeno, na način da se zaprimaju samo stranke kojima je dolazak neophodan, a komunikacija koju je moguće ostvariti preko telefona ili elektroničke pošte odvija se na taj način.

10. Kako putovati na Jadrolinijinim brodovima?

- Putnici se mole da karte kupuju online ili mobilnom aplikacijom mJadrolinija, da izbjegavaju plaćanje gotovinom te koriste bankovne kartice, da prilikom dolaska na prodajno mjesto drže razmak od dva metra od ostalih putnika te da tijekom putovanja (ako je kraće od 60 minuta) ostanu u svojim vozilima, a u slučaju izlaska preporučuje se korištenje zaštitnih maski. Također, na brzobrodskim linijama svi korisnici prepaid računa i otočani s pravom na besplatni prijevoz ne moraju odlaziti u agenciju, nego se mogu direktno ukrcati na brod.

11. Kako putovati autobusom?

- Autobusne linije u međugradskom prijevozu znatno su reducirane, primjerice, jučer su u Split vozila samo tri autobusa, pa se putnici mole da provjere s prijevoznikom sve informacije. Međunarodni promet trenutno ne postoji. U autobusima postoje dezinfekcijska sredstva, putnici drže razmak od dva metra između sjedala.

12. Rade li Hrvatska lutrija, kladionice, kasina?

- Hrvatska lutrija od jučer je zatvorila sva prodajna mjesta, no kod ovlaštenih partnera, kao u Tisku, iNovinama, na benzinskim postajama i u Hrvatskoj pošti i dalje se mogu odigrati igre na sreću. Zatvorene su i sve kladionice i kasina.

13. Što ako mi se pas ili mačka razboli?

- Veterinari i dalje rade, neki skraćeno, ali ako trebate pomoć za vašeg kućnog ljubimca, nećete ostati bez usluge. Također, svi pet centri i dalje rade za kupovinu hrane za ljubimce.

14. Hoće li se puniti aparati za kavu i vodu po tvrtkama?

- Da, jedna od tvrtki koja obavlja distribuciju aparata za vodu i kavu te puni aparate jučer nam je potvrdila da rade normalno. Većina tvrtki je poduplala zalihe kave i vode s obzirom na to da su svi kafići zatvoreni. Kod njih se mogu naručiti i manji aparati za kavu i vodu koje dostavljaju kućama i za tim je posljednjih dana također povećan interes.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:28