AFERA NA POMOLU?

'25 OPERACIJA IZVEO JE NESTRUČNO, U 4 SLUČAJA PACIJENTI SU UMRLI' Splitski KBC pokrenuo nadzor nakon pisma s teškim optužbama na račun kardiokirurga

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 21.01.2020. u 20:09

Split, 240912.
Klinicki Bolnicki Centar Split.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / Ilustracija / CROPIX

KBC Split

Prozvani doktor sve optužbe negira

Dnevnik Nove TV javlja da je Ravnateljstvo KBC-a pokrenulo izvanredni unutarnji nadzor zbog pisma u kojem se kardiokirurga optužuje za nestručnost i nesavjesno liječenje. U pismu se opisuje 25 problematičnih operacija, a u četiri slučaja spominje se i smrtni ishod.

Prema pismu, koje potpisuje anonimni djelatnik splitske bolnice, spominje se 25 operacija koje, sumnja se, nisu izvedene stručno.

Ugrađivan je, kako se tvrdi u pismu, manji broj premosnica nego što je bilo potrebno, premosnice su ugrađivane na neodgovarajuće arterije i tako dalje. Prema ovome pismu četiri slučaja završila su sa smrtnim ishodom.

- Neki od slučajeva su: pogrešna rekonstrukcija aorte što je završilo smrtnim ishodom, ugrađen prevelik umjetni aortalni zalistak, što je zatvorilo koronarne arterije, izazvalo srčani infarkt, moždani udar i u konačnici smrtni ishod. Bolesnik je preminuo na operacijskom stolu, Ipak, aortalni graft je postavljen, uz komentar doktora da će na taj način "bolje izgledati na Patologiji", navodi se u pismu.

Uz to, navodi se kako je liječnik govorio da mu je premala plaća da bi obavio sve što je bilo potrebno, neke postupke nije radio jer mu se nije dalo, ili kako neće stići napraviti sve procedure jer ga čeka društvo za kartanje.

Iz ravnateljstva splitske bolnice potvrdili su kako su zaprimili pismo. S obzirom da se radi o ozbiljnim navodima, kažu kako je pokrenut izvanredni unutarnji nadzor. Povjerenstvo za unutarnji nadzor KBC-a Split provjerit će sve navode iz pisma.

 

S druge strane, Dnevniku Nove TV u pisanom odgovoru optuženi kardiokirurg poručuje - navodi iz prijave su lažni, stručno bespredmetni, neutemeljeni i osobno maliciozni.

- Osnovano sumnjam da je ova paušalna, na podacima neutemeljena anonimna prijava dio šire strategije obrane optuženika, za slična djela povezana i dodatno s korupcijom, što je sve bilo potencirano na Vašoj cijenjenoj emisiji. Navedeno je naravno nedokazivo, kao što je i anonimna prijava bez odgovornosti za svog autora, poručuje kardiokirurg.

Tijekom prošle godine, tvrdi liječnik, imenovan je pročelnikom Zavoda za kardiokirurgiju, nakon smjene ranijeg pročelnika zbog korupcijske afere. U tom razdoblju je, dodaje, ispravio niz medicinskih i organizacijskih nepravilnosti, od kojih neke graniče s kriminalnim postupanjem, o čemu, uvjerava, postoji dokumentacija.

- Radi se o uznemirujućem pismu koje ima za poruku upozoriti javnost da nisu dovoljno sigurni kada se idu liječiti. Ovo zahtjeva detaljnu istragu i objašnjenje javnosti što se dogodilo, poručuje Jasna Karačić, iz Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata.

Ministarstvo zdravstva kaže kako nisu primili nikakve prijave za ove slučajeve, ali će, tvrde, provjeriti sve u dogovoru sa splitskom bolnicom, te poduzeti sve aktivnosti u skladu sa svojim ovlastima.

25 operacija koje se u pismu spominju kao problematične obavljene su na splitskoj kardiokirurgiji tijekom prošle godine.

Liječnička komora će od uprave KBC-a Split zatražiti detaljne podatke o ovoj prijavi i informaciju o rezultatima provedenog bolničkog unutarnjeg nadzora. O daljnjim koracima Komora će odlučiti nakon što dobije službene dokumente i informacije, navodi Dnevnik Nove TV.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo