META JE I HRVATSKA

'3,5 MILIJUNA NAŠIH MOBITELA KONTROLIRAJUAMERIKANCI' Specijalni izvještaj o špijuniranju iz SAD-a

Koje su točno informacije iz Hrvatske zanimale američku agenciju za sigurnost još uvijek nije poznato
 AFP

Afera o sveobuhvatnoj kontroli internetske komunikacije po cijelom svijetu od strane američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA), čiji su obavještajci prikupljali audio, videomaterijale, fotografije, e-mailove i pretraživanja po internetu nadajući se da će otkriti potencijalne teroriste, zahvatila je i Hrvatsku.

U kolažu od 97 milijardi digitalnih podataka, prikupljenih što od strane od telefonskih poziva i elektronske pošte, pa do razmijenjivanja poruka preko Facebooka i ostalih društvenih mreža, NSA je dio informacija ‘preuzela’ i iz naše zemlje, koja je u NSA-inoj mapi zemlja svijeta, označena tamno zelenom bojom.

Podaci iz Hrvatske

Ta boja pokazuje kako se Amerikanci i nisu pretjerano bavili infomacijama koje su kružile po virtualnom nebu iznad Hrvatske te da su nas praktički nadzirali reda radi.

Koje su točno informacije iz Hrvatske zanimale američku agenciju za sigurnost još uvijek nije poznato, no sigurno je da su podaci koji su ih zanimali spremljeni u njihovu bazu podataka i koji će se obrađivati u slučaju da im netko sa područja naše zemlje bude zanimljiv po pitanju terorizma i ostalog sumnjivog djelovanja. Isto tako sigurno je da ovakav nadzor izbjegli svi oni koji ne služe računalom. Tamno zelenom bojom koja zauzima najnižu razinu nadzora od strane NSA-a, označene su i još neke zemlje u neposrednom okruženju poput Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije i Austriji. Od ostalih zemalja regije, Srbija je označeno crnom bojom , pšto su neki stručnjaci u toj zemlji protumačili kao da Amerikanci o njima znaju dovoljno te stoga posebne špijunske akcije na tom području više nisu potrebne.

Prema karti koju je objavio britanski Guardian, u našoj regiji tek je Kosovo pri vrhu zemlja u kojoj se tajno nadziru telefonski pozivi i aktivnosti na društvenim mrežma i u rangu sa Indijom i Egiptom.

Zahvaljujući softveru ‘Boundless Informant’ koji prati, snima i analizira količinu informacija koje se skupljaju iz računalne i telefonske mreže, NSA je najviše podataka prikupila iz Irana, Pakistana, Joradna, Egipta i Indije. Riječ je o desetinama milijarda raznih podataka s telefona i društevnih mreža.

Od 97 milijardi prikupljenih digitalnih podataka tijekom ožujka ove godine, iz Iranaskupljeno je više od 14 milijardi izvještaja. Slijedi ih Pakistan sa 13,5 milijardi podataka, Jordan sa 12,7 milijardi Egipat sa 7,6 milijardi i Indija sa 6,3 milijarde podataka o telefonskim pozivima i razmjenjivanju poruka na društvenim mrežama. Sve te zemlje označenu su crvenom ili narančastom bojom što znači da su te zemlje bile pod najvećim nadzorom.

Iran na vrhu

- Postojanje društvenih mreža je ostvarenje sna za svakog obavještajca. To je da se tako izrazim dugo sanjani san. Društvene mreže olakšavaju posao obavještajnoj zajednici prvenstveno zbog toga jer sam korisnik sam ažurira stranice - objašnjava Ivan Baketa, nekadašnji ravnatelj Nacionalne agencije za elektronička izviđanja. Ciijeli taj program nazvan je PRISM, osnovan je 2007. godine i imao je za cilj protuterorističko djelovanje. - Koristi se za nadzor neameričkih državljana i vrlo im je koristan u borbi protiv terorizma.

Sve to omogućili su im, kako su kasnije pisali američki mediji, globalni igrači iz Silicijske doline: Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube i Apple. Obavještajne agencije tako dobivaju telefonske brojeve, dužinu trajanja poziva, jedinstveni serijski broj mobilnog telefona i potencijalnu lokaciju sudionika u razgovoru. Na taj način sigurnosne službe povezuju potencijalno opasne osobe i nadziru s kim, koliko i odakle razgovaraju ili se dopisuju. Projekt PRISM pomogao je u otkrivanju terorističkih planova o napadima, a sada je takva metoda ugrožena jer su otkriveni tajni alati - naglasio je američki predsjednik Obama koji je na udaru američke javnosti zbg toga što je nastavio sa masovnim madziranjem kao i njegov prethodnik George Bush, kojeg je Obama upravo zbog toga žestoko kritizirao.

U NSA-ju kažu kako su mediji previše napuhali cijelu stvar budući da još uvijek ‘nisu razvili tako sofisticiran program pomoću kojeg bi mogli identificirati pošiljatelja maila, primatelja maila, osobi kojem je taj mail prosljeđen te tekst maila”.

Društvena mreža

Društvene mreže odavno su postale jedan od alata kojim se mogu prepoznati potencijalne akcije terorista.

Organizacija za zaštitu privatnosti Electronic Privacy Information Center prije točno godinu dana objavila je popis riječi koje su posebno upečatljive operativcima u američkoj agenciji za sigurnost, a podjeljene su po kategorijama kao što su terorizam, hakeri, zaraze, nuklearna energija, prirodne katasrofe i slično.

Služba uđe na servere i više nikad ne izlazi

O kakvoj se aferi zapravo radi?

- U svijetu ima milijun informacija koje kruže virtualnim svijetom. One praktički kolaju jednom autocestom koje na kraju svoga puta završe na kružnom toku. Taj kružni tok su SAD-e odnosno državna organizacija NSA. Drštvene mreže su fantastični komunikacijski kanali kojima se služe i teroristi, tako da njihov nadzor može dati fantastične podatke u suzbijanju terorista i njihovog djelovanja.

Koji su uvjeti za takav nadzor?

- Prije svega ugovori sa internetskim providerima kao što su Google, Facebook, Yahoo i ostali. Zatim ovisi o ugovorima koje je NSA sklopila s njima. Sve da su ti provideri ograničili pristup Agenciji, jednom kada obavještajac uđe u sistem, on iz tog sistema ne izlazi. Sve ovisi samo o njemu, unatoč mogućem ograničenju

Kakve informacije su obavještajci NSA mogli dobiti?.

- U ožujku su skupili oko 97 milijardi digitalnih podataka. To je sirovi materijal dakle nije obrađen. Teško je očekivati da će se ikad i obraditi. No ako su obavještajci imali određenu metu, znači neku osobu i njezino djelovanje, sve podatke o toj meti ti obavještajci imaju.

Kako je moguće da je afera izbila baš sada?

- To je ono najzanimljivije jer se sve događa u vrijeme sastanka Obame i kineskog predsjednika gdje se prema nekim najavama trebalo razgovarati i od djelovanju kineskih hakera. Zatim izbije ova afera, a osoba koja je dale sve informacija novinarima, sklonjena je u Hong Kong.

Kakva je NSA agencija?

- Do prije desetak godina NSA je bila nevidljiva. Imala je nadimak No such agency. A zapravo tajno djeluje više od 60 godina. U toj agenciji radi više od 40 tisuća ljudi, uglavnom matematičara i telekomunikacijskih inžinjera koji rade na vrlo sofisticiranim uređajima. Za vrijeme mog posjeta toj agenciji, hvalili su se da su upravo oni zahvaljujući dešifriranju pisama Njemaca i Japanaca, skratili Drugi svjetski rat za godinu dana.

Razgovarali smo s Ivanom Baketom, bivšim šefom Nacionalne središnjice za elektronička izviđanja

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 03:49