66 milijuna kuna za novu zgradu HBK

ZAGREB - Uz Muzičku akademiju koju grade Grad Zagreb i Ministarstvo kulture i Prolaza Cvjetni trg investitora Tome Horvatinčića, u širem središtu Zagreba  najveći aktualni graditelj je Crkva koja podiže zgradu Hrvatske biskupske konferencje na Ksaveru.



Ekonomska kriza zustavila je ili usporila mnoge velike projekte u hrvatskoj metropoli, ali na gradilištu na Ksaveru sve ide po planu, radovi su u punom jeku što smo se uvjerili i prilikom snimanja atraktivnih fotografija iz zraka. Tom prilikom snimili smo i druge nekretnine u vlasništvu Crkve, ali i neke koje potražuju jer su im oduzete nakon Drugog svjetskog rata.



Preuređeni biskupski dvori



Hrvatska biskupska konferencija gradi se u susjedstvu Vojnog ordinarijata i Nuncijature. HBK će imati površinu 6000 četvornih matra, a prema nekim proračunima stajat će 66 milijuna kuna. Riječ je o najnovijoj investiciji Crkve koja u Zagrebu kontinuirano riješava svoja osnovna stambena pitanja i urede za vrh svoje institucije.





View Crkvena imovina in a larger map





Ne tako davno uredili su kompleks Dom za umirovljene svećenike na Kaptolu, unutar projekta shopping centra Prebendarski vrtovi, odnosno Cascade centar kod Nove Vesi dobili su u pozadini zgrade nekoliko novih stanova za svećenike na Kaptolu, a nedavno je završeno i zahtjevno preuređenje kompleksa Biskupskih dvora i dugačke zgrade uz Katedralu okrenute prema parku Ribnjak.



Prošao Fabijanićev projekt



Zgrada hrvatske biskupske konferencije gradi se prema projektu poznatog arhitekta Nenada Fabijanića koji nije mogao komentirati projekt bez dopuštenje HBK.



Njihov glasnogovornik je, pak, na godišnjem odmoru.



Zgrada HBK napravljena je  do 30-ak posto izgradnje, i može se naslutiti da će Zagreb dobiti vrlo modernu zgradu. 



Projekt za novu zgradu na natječaju je izabran još 2004. godine, a arhitekt Fabijanić već je govorio o projektu.



 Zgrada će dobrim dijelom biti niža od susjednog Ordinarijata, ima veliku pristupnu terasu, u stražnjem dijelu je rezidencijalni dio orjentiran na istočnu padinu sa stražnje strane. U podzemnom dijelu u suterenskoj etaži nekoliko je parkirnih prostora za posjetitelje tegaraža za službenike crkve koji će izravno iz garaže ulaziti u zgradu. Na toj etaži nalaze se lako dostupni prostori IKA-e i Katoličkog radija.



Novčani prilog iz Italije



Na idućoj je etaži velika terasa  na sjevernom kraju koja završava vodenom kaskadom, vodopadom uz crenolisne šljive. Trijem je otvoren i  vodi preko ulaznog mosta na glavnu etažu tu su prijemi, recepcija, distribucija, ulazi, u aksi glavnog hola je kapelica. Na idućoj završnoj etaži nalaze se pastoralni uredi, tajništva, saloni, te prostori za predsjednika HBK, njegov ured.



Krov je ozelenjen i prohodnim terasama. S istočne strane je 25 apartmana i soba.



Što se unutrašnjeg uređenja tiče arhitekt Fabijanić sugerirao je minimalizam, što je i prohvaćeno. 



U kapelici će biti raspelo iz Kotorske biskupije.



“Nova zgrada HBK neće imati klasičnu galeriju sakralne umjetnosti, nego će u interijeru, na specifičnim mjestima biti dopunjena sakralnom umjetnošću, reminiscencijama na starohrvatsku arhitekturu, domaćom renesansnom umjetnošću s našeg mediterana, atraktivnim kontinentalnim barokom. Bit će tu i Mrtvački ples iz berma, secesijsko slikarstvo i skulptura, Meštrović, umjetnici sakralnih tema Ivo Šebaj, Đuro Seder, Kuzma Kovačić, Dalibor Stošić, Kažimir Hraste i drugi, kao i grafički dizajn Borisa Ljubičića”, opisao je arhitekt Fabijanić svojevremeno.



Materijali za zagradu su prirodni, kamen je s Brača, iz Istre s Mosora.



Prema prijašnjim izjavama od HBK većina novca za gradnju zgrade HBK dolazi iz dobrotvornih priloga, kao, primjerice, velikog priloga koji je dala Talijanska biskupska konferencija.



Do novca i prodajom knjiga



HBK se financira od pomoći Republike Hrvatske prema ugovoru sa Svetom Stolicom i od priloga dobrotvora te izdavanjem liturgijskih knjiga.



Razlog zašto HBK gradi svoju novu zagradu na Ksaveru je prvensveno u tome što svoj novi prostor nisu mogli smjestiti u njihov ‘prvotni’ prostor - na Kaptol.



Na području Kaptola osim Katedrale, Nadbiskupskih dvora, Doma za nemoćne svećenike Svećenički doma sv. Josipa nalaze se i niz ureda HBK kao Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve, Caritas, Biskupska komisija za liturgiju i HILP, Tiskovni ured HBK, biblioteka, arhiva, IKA-e, Hrvatski katolički radio.



U kurijama niz ulicu Kaptol i početak Nove Vesi je i niz drugih nekretnina u vlasništvu crkve. Tu je i novi Cascada centar, koji još nije otvoren, uz Novu ves u čijem stražnjem dijelu je niz stanova za svećenike, a u podzemlju osigurana mjesta u garaži za Crkvu. Čitav objekt je ustupljen  na dugogodišnje korištenje tako da je zemljište ostalo crkveno. 



 Za uvećanje infografike kliknite na fotografiju





S druge strane od Katedrale u Vlaškoj 38 nalazi se i zgrada Katoličko bogoslovnog fakulteta, Institut za crkvenu glazbu i slično.



Katolička crkva nekoć je imala i niz drugih objekata u središtu grada, kao Mali Vatikan u Marićevoj i Vlaškoj ulici. Međutim ti im stanovi nisu vraćeni, nego samo poslovni lokali u prizemlju.



Slično je i s zgradom u Pod zidom 5 gdje imaju nekoliko poslovnih prostora, ali ne i stanove. Na susjednom brijegu - Šalati Crkva je vlasnik su zgrade Samostana sestara presvetog srca Isusova u Alagovićevoj 44 kao i kompleksa Nadbiskupskoga dječačkog sjemeništa, a nedaleko na početku Vončinine ulice je i Uršulinski samostan i dječji vrtić.



Studij povijesti i sociologije



Naravno, Crkva je vlasnik i niza crkvi i župa u Zagrebu, a tek kao neke od njih izdvajamo crkvu i župu u Petrovoj ulici, crkvu i župu Majke Božje Lurdske u Zvonimirovoj ulici, Mati Slobode na Jarunu i crkvu koja se gradi na Pantovčaku. Crkva ima i niz samostana kao Samostan sestara Milosrdnica na Novom Goljaku ili Franjevački samostan u Aleji Gojka Šuška.



Zagrebačka nadbiskupija je nakon zamjene nekretnina s državom od 2006. vlasnik i kompleksa nekadašnjih vojarni Kralj Tomislav u Ilici koja se prostire na više od 25 tisuća četvornih metara i koja je preuređena za potrebe Hrvatskoga katoličkog sveučilišta. Raspisali su natječaj za upis redovnih studenata  na odjelima povijesti, psihologije i sociologije u akademskoj godini 2009./2010.



Crkva želi natrag zemljište koje je Grad prodao Šternu



ZAGREB - Crkvi, odnosno raznim crkvenim institucijama koje su bili vlasnici mnogih vrijednih nekretnina u Zagrebu vraćeno je u postupku povrata imovine mnogo, nešto su dobili u zamjenu, ali daleko od toga da se vratilo sve što im je pripadalo.



Sporno je još niz lokacija u Zagrebu. Uskoro bi im trebali biti vraćeni prostori, dio zgrada na uglu Habdelićeve i Opatičke gdje je smješten klub Lapidarij. Taj je postupak navodno pred završetkom i to u korist Crkve, pa su tim više bile čudne najave iz Grada Zagreba da će se legendarni klub ubrzo otvoriti.



Crkva je pokrenula i postupak za povrat oduzete  imovine za staru zgradu Doma umirovljenika u Martićevoj ulici, za Pedagoški fakultet u Savskoj cesti, odnosno Učiteljsku akademiju, kao i za niz drugih škola. Družba sestara milosrdnica nekoć je bila vlasnik i zgrade na Svetom Duhu s golemim zemljištem na kojem je davno bio i Građevinski fakultet, a koje traže u postupku povrata.



Također, i zemljište u Stenjevcu koje je Grad prodao za osam milijuna kuna poduzetniku Davoru Šternu i neurokirurgu Josipu Paladinu za Centar za liječenje karcinoma Crkva traži nazad, moguće za župnu crkvu u Stenjevcu.



Poglavarstvo Zagreba raspisalo je natječaj za prodaju te nekretnine 2008. godine na koji se javio Selectum Konzalting za centar koji bi u prvoj fazi imao 500 kvadrata i dva kata, a kasnije bi se napravio i dom za umirovljenike. Sada je u zemljišnim knjigama i plomba o traženju povrata te imovine.



Crkva traži u povratu i niz drugih vrlo vrijednih i golemih zemljišta koja su nekoć bila njena. Primjerice, zemljišta s lijeve i desne strane Radničke ceste nedaleko od Domovinskog mosta i južno uz Tvornicu papira Zagreb. Tu su i veliki kompleksi nekadašnjeg kaptolskog zemljišta na Vukomercu i Žitnjaku. Primjerice, na Vukomercu ispod kampusa kod Getaldićeve ulice Crkva potražuje i objekte i prazna zemljišta u njihovoj okolici.



Družbi sestara milosrdnica nekoć je pripadala i bolnica u Vinogradskoj, što također traže u povrat, ali se to još nije počelo rješavati.




Vrijedne crkvene nekretnine u Hrvatskoj



Crkva u Zagrebu raspolaže nekim od najljepših građevina kao što su  katedrala, samostani, crkve, škole, vrtići...


 
Apostolska nuncijatura

Na Ksaveru se u ovoj zgradi susreću crkveni, politički i diplomatski uglednici
 
Katedrala

Glavna crkva u Zagrebu i najveća u Hrvatskoj
 
Dom za nemoćne svećenike

Sagrađen za potrebe umirovljenih svećenika


 
Cascade centar

Poznat i kao Prebendarski vrtovi, bit će stambeno-trgovački centar
 
BOGOSLOVNI FAKULTET

Katolički fakultet u Vlaškoj uz Institut za crkvenu glazbu
 
 ALAGOVIĆEVA

Samostan sestara Presvetog srca Isusova na Šalati

 
Sjemenište na Kaptolu

Nadbiskupsko dječačko sjemenište djeluje od 1929. godine, prvo u prostorima Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa na Kaptolu, a onda je preseljeno na Šalatu
 
Pantovčak

Gradnja crkve Svetog Kvirina počela je 2002. godine
 
Zvonimirova

Župa Majke Božje Lurdske u Zvonimirovoj ulici

 
Petrova

Katolička crkva posjeduje niz župa i crkvi kao što je i Petrova crkva
 
Crkva na Jarunu

Crkva Sveta Mati Slobode sagrađena je 2002. godine na Jarunu
 
Franjevački Samostan

Kompleks zgrada u Aveniji Gojka Šuška u Dubravi
 
Dječji Vrtić 

Uz samostan sestara uršulinki u Voćarskoj ulici Crkva je otvorila vrtić




Korana Sutlić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 23:11