ŽESTOKO PROTIV

'ABORTUS TREBA ZABRANITI I SILOVANIM DJEVOJČICAMA!' Šibenska katolička aktivistica nakon Crnog ponedjeljka iznijela radikalan stav

 Reuters / Facebook

Masovni štrajk stotina tisuća žena održan u ponedjeljak u Poljskoj protiv kriminalizacije pobačaja u toj zemlji, podržalo je oko šest milijuna njihovih sugrađana isprovociranih odlukom poljskog parlamenta da usvoje novu zakonsku inicijativu prema kojoj bi svaki oblik pobačaja bio kazneno djelo radi kojeg bi i žena i liječnik mogli i do pet godina provesti u zatvoru, piše Slobodna Dalmacija.

Tako masovan protest nije impresionirao koordinatoricu molitvene inicijative '40 dana za život' u Šibensko-kninskoj županiji Vanju Gulam, piše ŠibenikIN.

Ta katolička aktivistica protiv abortusa izjavila je jutros za ŠibenikIN kako bi se 'ne ubij' iz pete božje zapovijedi u hrvatskom zakonu trebalo odnositi i na pobačaj.

- Izbor se treba napraviti prije nego se legne, a ne nakon toga. Život je temeljno ljudsko pravo i svi imamo pravo na njega. Ako je ubojstvo djeteta kažnjivo, ne vidim zašto ne bi bilo kažnjivo i namjerno prekidanje trudnoće. Po čemu se razlikuje dijete od tri godine od onog od tri tjedna – pita Gulam čija molitvena skupina od kraja rujna svakodnevno u Šibeniku moli protiv abortusa.

Komentirajući kontroverznu poljsku zakonsku inicijativu da se kažnjavaju čak i žene koje bi pobačaj doživjele spontano, Gulam kaže da nije za to jer smatra da je spontani pobačaj božja odluka.

- Odluka je Boga da oduzme plod unutar utrobe i u tom dijelu nisam za kriminalizaciju, ali podržavam poljski prijedlog da se silovanim ženama i djevojčicama pobačaj zabrani. Svakako sam za život, pa čak i ako se radi o maloljetnim curama. Sigurno postoje ustanove koje će majci i djetetu pružiti skrb – odlučna je Vanja Gulam.

Pobačaj je u Poljskoj trenutačno legalan samo kad je ugroženo ženino zdravlje ili život, u slučajevima kad je fetus nedvojbeno oštećen te kad je trudnoća posljedica silovanja. Novim zakonom bi bio zabranjen i u takvim slučajevima.

Vladajuća garnitura pod snažnim utjecajem Crkve zalaže se da abortus ubuduće bude kazneno djelo radi kojeg bi žena koja pobaci, ali i liječnik koji obavi pobačaj, mogli provesti u zatvoru i do pet godina. Sankcionirali bi i žene koje legalno pobace u inozemstvu, pa čak i one koje pobace spontano.

Želeći se othrvati vraćanju u srednji vijek, Poljakinje su u ponedjeljak masovno izašle na ulice, odjenule crninu i prosvjedovale, a takozvani 'Czarny poniedzialek' (Crni ponedjeljak) podržali su i muškarci nezadovoljni namjerom gušenja ljudskih prava i sloboda koja ih podsjeća na život iza 'željezne zavjese' pod sovjetskom čizmom.

Solidarnost s poljskim ženama izrazili su u ponedjeljak i građani Zagreba u organizaciji inicijative 'Obrani pravo na izbor', želeći tako upozoriti na prijetnje pravu na pobačaj u Hrvatskoj gdje se trudnoća smije legalno prekinuti do desetog tjedna od dana začeća. Tako je od 1978. godine kada je u Hrvatskoj usvojen Zakon o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece kojim se regulira pobačaj, kontracepcija, sterilizacija i zdravstveno prosvjećivanje u vezi s planiranjem obitelji.

Pod snažnim utjecajem Katoličke crkve i nekoliko glasnih građanskih inicijativa, posljednjih je godina sve više onih koji bi u Hrvatskoj posegnuli za poljskim rješenjima, ali većina parlamentarnih stranaka, uključujući i reformirani HDZ Andreja Plenkovića, zasad je svjesna da bi kriminalizacija pobačaja donijela više štete nego koristi.

U šibenskoj Općoj bolnici, pobačaji se zasad nesmetano obavljaju iako je bilo liječnika koji su zbog prigovora savjesti to odbili raditi.

- Nije na ginekolozima da odlučuju o pobačajima, to je isključivo ženina odluka za koju ona, ako je punoljetna, ne treba odobrenje ni roditelja ni muža – poznati je stav šefa šibenske ginekologije dr. Nikice Živkovića koji je lani tijekom održavanja molitvene inicijative '40 dana za život' poručio katoličkim aktivisticama da ne mole za ginekologe, već za žene.

- Neka oni mole, mi ćemo moliti sami za svoju dušu. Žene su suci života i smrti, a ne ginekolozi koji ionako rade težak posao, a svi oni koji iz bilo kojeg razloga ne žele dijete, neka koriste kontracepciju. Kontracepcija je dobra jer te neće dovesti u poziciju da radiš pobačaj – poručio je šef šibenske ginekologije za ŠibenikIN.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:05