VLADIMIR BAROVIĆ

ADMIRAL JNA KOJI JE ODBIO BOMBARDIRATI HRVATSKE GRADOVE Oduzeo si život ne želeći sudjelovati u agresiji, njegovo oproštajno pismo odzvanja i danas

 
 Božidar Vukičević / CROPIX, Arhiv Slobodne Dalmacije

Na današnji dan prije 28 godina kontraadmiral bivše JNA, 52-godišnji Crnogorac Vladimir Barović, na Visu je počinio samoubojstvo, svjesno odlučivši životom platiti odluku da ne sudjeluje u agresiji na Hrvatsku, ostavljajući pritom poruku da bi to bilo 'protiv časti Crnogorca'.

Kako je dan nakon njegova suicida na Visu, na kojem se tada nalazilo zapovjedno mjesto Jugoslavenske ratne mornatice, zabilježila Slobodna Dalmacija, Barović si je život oduzeo 'zbog tri razloga' koja je priopćio svojim najbližim prijateljima.

- Agresija JNA na Hrvatsku za njega je bila čin protivan časti Crnogorca koji neće da se bori da bi uništio ljude i narod koji mu ništa zlo nisu učinili. Drugi razlog koji je naveo nalazi se u činjenici da nije mogao podnijeti okolnost da ne može ništa učiniti da spasi časnike i mornare u Puli od angažiranja protiv hrvatskog naroda i prljavog rata. Napokon, on je jasno dao do znanja da se ne slaže s politikom vojnog vrha u Jugoslaviji, posebno s planovima generala Veljka Kadijevića i generala Blagoja Adžića, pisala je tada Slobodna.

- Zato gorko zvuči izraz sućuti njegovoj obitelji koji je uputio savezni sekretar za narodnu obranu general Veljko Kadijević, dodala je Slobodna u svom izvješću, koje je započela Barovićevom biografijom i navođenjem niza odlikovanja koje je dobio tijekom vojničke karijere.

- Kontraadmiral Barović bio je častan čovjek koji je jasno dao do znanja da ne želi ubijati nevine ljude po Hrvatskoj. Ušao je time u krug časnih i viteških Crnogoraca, zaključila je tada Slobodna.

Barović, koji je do 27. rujna 1991. bio zapovjednik Pulskog garnizona Jugoslavenske ratne mornarice, život si je oduzeo prvoga dana obnašanja dužnosti zamjenika zapovjednika Vojno-pomorske oblasti, a tog 29. rujna 1991. godine odbio je naredbu da bombardira primorske gradove u Hrvatskoj. U oproštajnom pismu napisao da je da se 'Crnogorci ne mogu boriti i uništavati narod koji im nije ništa skrivio'.

Arhiv Slobodne Dalmacije

Iako je inzistirao da bude pokopan na Visu, pokopali su ga u Herceg Novom.

Prije tri godine tadašnji crnogorski predsjednik Filip Vujanović povodom Dana državnosti Crne Gore posthumno je Baroviću dodijelio Orden za hrabrost.

Govoreći o admiralu Baroviću, Vujanović je tada kazao da je riječ o čovjeku kojem su čast i dostojanstvo bili put kojim se kretao i koji je, u ime tog puta, samovoljno okončao život.

- Admiral koji nije želio izdati naredbu da se razaraju dalmatinski gradovi i naselja, da se ubijaju nevini ljudi, shvatio je da mu crnogorska etika i vrijednosti to ne dopuštaju, kazao je Vujanović.

Orden za hrabrost posthumno je dodijeljen admiralu Baroviću na prijedlog nevladine organizacije Građanska alijansa i SUBNOR-a i antifašista Crne Gore.

- Jedini metak u ovom ratu ispaljen na koji Crna Gora može biti ponosna jest onaj admirala Vladimira Barovića, komandanta JRM-a. Njegovo crnogorsko shvaćanje časti nije mu dozvolilo da izda zapovijed floti da bombardira primorske gradove i naselja u Dalmaciji kad mu je to bilo naređeno, napisao je crnogorski književnik Momir M. Marković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:45