IVICA LOVRIĆ

AFERA CIBONA Bandićev pročelnik oslobođen, sutkinja žestoko oprala tužiteljstvo: 'Konstrukcija optužnice nema veze sa stvarnošću, a kamoli s dokazima'

 
Ivica Lovrić (lijevo)
 Damjan Tadic / CROPIX

Pročelnik zagrebačkog gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić danas je na Županijskom sudu u Zagrebu nepravomoćno oslobođen optužbe za zloupotrebe u aferi Cibona.

Lovrića je USKOK teretio za kazneno djelo trgovanja utjecajem, jer je, prema optužbi, u studenom i prosincu 2013., u svojstvu pročelnika Ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, od voditelja ustanove Upravljanje sportskim objektima Zagrebačkog holdinga Dragutina Kosića tražio da zaposli dotadašnje zaposlenike KK Cibona, među kojima je bio i Darko Marijanović.

Učinio je to znajući, tvrdilo je tužiteljstvo, da će Marijanović nastaviti raditi za KK Cibonu, kao i da nema potrebnu stručnu spremu za radno mjesto na koje je zaposlen. Inkriminirala se i šteta od nepunih sto tisuća kuna koliko je Marjanoviću ukupno isplatila ustanova Upravljanje sportskim objektima iako je radio za Cibonu. Međutim, jučer je u samom finišu postupka tužiteljstvo prekvalificiralo optužnicu tereteći Lovrića za kazneno djelo poticanja na zlouporabu u gospodarskom poslovanju, što više nije u nadležnosti USKOK-a.

Donoseći oslobađajuću presudu predsjednica sudskog vijeća sutkinja Rahela Valentić žestoko se obrušila na tužiteljstvo istaknuvši između ostaloga kako njihovu optužnicu “zdrav razum jednostavno ne može shvatiti” te da zbog takve koncepcije optužnice nije lako objasniti ni razloge zašto je donesena oslobađajuća presuda.

Zagreb, 280818.
Zupanijski sud.
Jutros je pocelo pripremno rociste za aferu standovi 
na kojemu bi se trebao odrediti datum pocetka sudjenja zagrebackom gradonacelniku Milanu Bandiæu i njegovim suradnicima.
Na fotografiji: Procelnik za obrazovanje Ivica Lovric i Milan Bandic.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjevic / CROPIX
Ivica Lovrić i Milan Bandić

- Konstrukcija optužnice nema veze sa stvarnošću, a kamoli s dokazima - kazala je sutkinja Valentić naglašavajući kako je tužiteljstvo teretilo Lovrića za nešto o čemu je već ranije bila donesena odluka – da se radnici Cibone, koji u to vrijeme mjesecima nisu primali plaću, prebace u spomenutu ustanovu.

Sutkinja je navela kako joj nije jasno zašto su iz činjeničnog opisa optužnice “ispale” sve druge osobe koje su, kao i Marijanović, iz Cibone prešle u Upravljanje sportskim objektima. Pritom je kazala kako nisu točni navodi optužbe da su Marijanović i ostali ostali raditi za Cibonu, nego da iz provedenih dokaza proizlazi da su radili u prostorijama košarkaškog kluba, ali da su poslove obavljali za ustanovu i možda ponekad za Cibonu.

Činjenica da je Dragutin Kosić na temelju sporazuma o priznanju krivnje i kaznenoj sankciji pravomoćno osuđen, napomenula je stukinja, ne može biti osnov za osuđujuću presudu protiv Lovrića.

Podsjetimo, Ivica Lovrić je koncem 2018. godine, tada zajedno s gradonačelnikom Milanom Bandićem, oslobođen optužbe i u aferi štandovi. USKOK se na tu presudu žalio, ali Vrhovni sud još nije odlučio o žalbi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 11:32