SLUČAJ FOTOMONTAŽA

AFERA TOLUŠIĆ SVE ZANIMLJIVIJA U pravosudnim kuloarima čude se zašto se slučajem bavi USKOK koji je nadležan za korupciju i organizirani kriminal

Postavlja se pitanje jesu li policija i SOA podastrle podatke iz kojih proizlaze sumnje da je organizirana grupa planirala izvesti ozbiljnije ugroze članova Vlade
Tomislav Tolušić
 Niksa Duper / CROPIX

Razvoj događaja u aferi fotomontaža, u kojoj je SOA fotografije ministra poljoprivrede i potpredsjednika Vlade Tomislava Tolušića s prostitutkom u naručju označila sofisticiranom fotomontažom, postaje sve zanimljiviji.

U utorak, kada je Nacional objavio sporne fotografije kojima su nepoznate osobe navodno pokušavale difamirati Tolušića, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je kako policija i SOA u koordinaciji s državnim odvjetništvom istražuju slučaj, a sam Tolušić rekao da iza svega stoji “banda koja se malo zaigrala” te im je poručio da počnu pakirati kofere. Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić tog je dana negirao Božinovićevu tvrdnju da je državno odvjetništvo uključeno u istraživanje slučaja.

Relevantne informacije

“Očekujem, ako ispravno čitam tekst u Nacionalu, da državno tijelo, a to je obavještajna agencija SOA, ima relevantne informacije i očekujem da s tim informacijama upozna policiju i DORH, pa da vidimo koji su nam daljnji pravci rada, da možemo donositi svoje odluke. Na temelju novinskog članka, koji govori o tome da državno tijelo, SOA, posjeduje relevantne informacije, mislim kako bi bilo najnormalnije da ih mi dobijemo”, kazao je u utorak Jelenić.

Tek je nakon toga, ako je suditi po informacijama iz DORH-a, tužiteljstvo dobilo relevantne podatke o prethodno prikupljenim saznanjima SOA-e i policije. Tolušić tada javno govori kako će “banda” uskoro završiti u zatvoru, a u srijedu je potvrđeno da i tužiteljstvo provodi izvide o slučaju nastanka spornih fotografija ministra Tolušića i njihovu plasiranju u javnost, kao i to da izvide provodi USKOK.

Zašto USKOK? Zašto ured državnog odvjetništva koji je nadležan za postupanje u predmetima korupcije i organiziranog kriminala? Pitanje je to koje se nakon objave ove informacije moglo čuti u pravosudnim kuloarima. Naime, na prvi pogled, dok nije poznato tko je i s kojim ciljem izradio sporne fotografije, vrlo je upitno o kojem bi se kaznenom djelu uopće moglo raditi.

U startu se eventualno može govoriti o sumnjama da je počinjeno neko kazneno djelo poput teškog sramoćenja, možda prisile ili, vrlo nategnuto, iznude ili slično. U svakom slučaju, to može biti blaže kazneno djelo koje se progoni po privatnoj tužbi ili je eventualno u nadležnosti Općinskog državnog odvjetništva, ali nikako USKOK-a.

Podaci SOA-e

Stoga se postavlja pitanje je li USKOK preuzeo rad na ovom predmetu samo zbog činjenice da se navodno radi o fotomontaži kojom se izravno željelo diskreditirati potpredsjednika Vlade, a neizravno i samu Vladu, ili su im policija i SOA podastrli podatke iz kojih proizlaze sumnje da se u pozadini krije organizirana skupina koja je možda planirala izvesti ozbiljnije ugroze članova Vlade, a pritom i počiniti neko teže kazneno djelo.

Dakle, angažman USKOK-a na ovom predmetu, zakonski gledano, sugerira da se izvidi provode zbog sumnje u postojanje zločinačkog udruženja.

Nisam umiješan u nastanak fotomontaže s Tolušićem

- Nisam ni koji način umiješan u nastanak ili distribuciju onoga što mediji nazivaju spornom fotomontažom na kojoj je ministar poljoprivrede i šumarstva Tomislav Tolušić - rekao nam je jučer poduzetnik Claude Jambrušić, koji se javno već sukobljavao s ministrom te saborskim zastupnikom Josipom Đakićem, protiv kojeg je i podnio kaznenu prijavu za pokušaj iznude milijun i pol kuna. Jambrušić dodaje da ministra Tolušića nikad nije “prijavio unatoč administrativnoj odmazdi koju je pokrenuo protiv njega i njegovih partnera”.

- Ali sam zbog toga uputio Vladi nekoliko otvorenih pisama - ističe Jambrušić i dodaje da je u povodu prijave protiv Đakića već “dao iskaz u USKOK-u”.

- Nije mi poznato traju li još izvidi, niti je li prijava odbačena ili je pokrenuta istraga. To je sve što mogu i što smijem trenutno iznijeti o kaznenoj prijavi protiv gospodina Đakića - rekao je Jambrušić. Mediji su ga doveli u vezu sa spornim fotografijama jer se u tjedniku Nacional spominje sporna e-mail adresa s koje su novinari tjednika dobili pojedine informacije o tim fotografijama, a također navode da su s iste adrese elektroničke pošte dobili poruku u kojoj se kritički piše i o Ivanu Đakiću, sinu zastupnika Josipa Đakića, te ga se dovodi u vezu s Tolušićem. Redakcija Jutarnjeg je također s adrese Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. u vrijeme napisa o Đakiću junioru, 10. siječnja, dobila poruku u kojoj se navodi i sljedeće:

“Nadam se da niste i Vi pod ‘zakupom’ od strane aktualnog političkog vodstva u RH, odnosno da nećete podlegnuti pritisku ili bilo kakvom obliku cenzure, s kojim se susrećemo kada smo željeli javnost izvijestiti o navedenim činjenicama, odnosno Jopa-Kiro-Tole ekipi iz Virovitice. Također, za navedeni slučaj je zanimljivo i to što je Ministarstvo poljoprivrede promptno jednostrano raskidalo ugovor s g. (Claude) Jambrušićem za zakup državne zemlje, dok evo vidimo da u slučaju Agrokorovih dugovanja nije smatralo da je potrebno isto učiniti, već se pozivaju načelnici općina na tajne sastanke”. Jambrušić se bavio marketingom, ali posljednjih godina bacio se u pokretanje stočarske proizvodnje, zbog čega se i sukobio s ministrom Tolušićem. (V. Nezirović)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 23:49