TKO SE KRIJE IZA NICKA?

Afera Utigate nije prva koja je ‘zapalila‘ hrvatski Twitter: Još 2018. su svi pričali o jednom ‘16-godišnjaku‘...

Više od političara, hrvatski tviteraši vole ‘obične‘ i zabavne ljude, koji nas uveseljavaju sitnicama

Marija Selak Raspudić

 Damjan Tadic/CROPIX

Hrvatska Twitter zajednica broji tek oko 340.000 korisnika, od kojih mnogi nisu ni aktivni, ali iako malena, u usporedbi s globalnim brojkama koje pokazuju više od 400 milijuna tviteraša, ona je jako utjecajna.

Svoje profile na Twitteru imaju brojni hrvatski novinari i PR-ovci pa je doseg informacija koje se objavljuju na Twitteru puno veći od stvarnog broja pratitelja jer mediji prenose sadržaj, a u mnogim situacijama bitne vijesti prije ćete pročitati na ovoj društvenoj mreži, nego na portalima.

Zato je i takozvana afera #utigate postala zanimljiva i medijima. Krije li se iza korisničkog imena @utikejt, odnosno "Gospe tužnog lika" saborska zastupnica Mosta, Marija Selak Raspudić, pitanje je koje se već godinama provlači na "lajni". Već ranije su uspoređivali stavove utjecajne anonimne tviterašice, poznate po kontroverznim desnim stavovima, s onima Marije Selak Raspudić, vadili joj iste citate, filozofe koje obje vole, čak i našli sličnosti s pramenovima kose.

Sad je afera "Utigate" eskalirala nakon što je Marin Miletić "tagao" popularnu Utikejt na jednom svom postu, pa je to Twitter zajednici bila samo potvrda onoga u što su sve ove godine sumnjali - iza tog "nicka" krije se Marija Selak Raspudić. I Most se odmah upecao na ovu urnebesno zabavnu aferu pa je njihov Nikola Grmoja počeo o tome tvitati, a sa službenog profila objavili su kako se Marija Selak Raspudić nakon pet mjeseci porodiljnog vraća na političku scenu.

Hrvatski tviteraši s malo duljim stažom odmah su se prisjetili i afere koja je tresla zajednicu 2018. Tad je, praktički preko noći, postao popularan 16-godišnji tinejdžer Noel B. koji je simpatije stekao lucidnim i zabavnim stavovima na različite društvene teme. Hrvatski Twitter obožavao je ovog korisnika koji se predstavljao kao učenik jedne zagrebačke gimnazije, kojemu je majka Hrvatica, a otac Britanac. Pisao je o svojim ljubavnim jadima na simpatičan način, ulazio u polemike s profesorima, obavještavao nas o svakodnevnim situacijama iz obitelji, pomagao osobama s invaliditetom... Toliko je bio zabavan da su ga neki hrvatski mediji htjeli angažirati da im radi vlog. No pristojno ih je odbio, da bi se poslije razotkrilo kako Noel B. zapravo ne postoji, da je ukrao identitet jednog youtubera iz Kalifornije, a profil je vrlo brzo nakon razotkrivene afere ugasio.

Na Twitteru nikad ne možete znati tko se krije iza nekog "nicka", ali neki su anonimni profili toliko popularni da na kraju nije ni bitno tko se nalazi iza njih. Bitno je, jasno, da je sadržaj autentičan. Tviteraše često znaju zabavljati potpuno anonimne osobe s različitim fora sadržajem, a manje su im zanimljivi političari umjesto kojih najčešće netko profesionalan objavljuje tvitove s političkim porukama, obavještavaju biračko tijelo s kime su se sastali, ili pak prigodničarski čestitaju nešto.

Od hrvatskih političara, sadašnjih i bivših, najpopularnija je bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koju prati gotovo 120.000 ljudi. No ona je Twitter nekako pretvorila u Instagram, pa najčešće objavljuje fotografije.

Premijera Andreja Plenkovića prati gotovo 69.000 korisnika, a profil mu je isključivo vezan uz posao. U njegovim tvitovima nema ničega osobnoga, pitanje je piše li ih uopće sam ili to za njega radi netko drugi.

Predsjednik Zoran Milanović nema svoj Twitter profil, on se oglašava preko Facebooka, a političke poruke prenosi njegov glasnogovornik Nikola Jelić.

Tvitaju predsjednik SDP-a Peđa Grbin, Dalija Orešković, Biljana Borzan, Bojan Glavašević, a zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, koji ima nemali broj pratitelja, rijetko se oglašava, a kad to napravi, tvitovi su protokolarno dosadni. Oduška si da tek kad je nogomet u pitanju.

Popularna tviterašica je bivša premijera Jadranka Kosor, koja je brza na tipkovnici pa često na društvene i političke pojave reagira brže od medija i oporbe. Ipak, njezini najpopularniji tvitovi bili su oni kad je objavljivala što je skuhala taj dan, a hrvatski tviteraši još uvijek pamte njezine lazanje koje ona voli "malo zapečene".

Više od političara, hrvatski tviteraši vole "obične" i zabavne ljude, koji nas uveseljavaju sitnicama. Osmijeh na lice uvijek nam razvuče korisnik koji svakodnevno hrani vjeverice i objavljuje videe kako mu jedu iz ruke, dao im je i imena.

Brufenka, primjerice, koja ima više pratitelja od Grbina, Borzan i Orešković zajedno, ljubiteljica je sporta i objavljuje sasvim obične tvitove koje čitaju desetine tisuća ljudi.

Zabavljaju nas i pjevači, poput Šajete ili Prlje iz Let 3, a svi s pažnjom pratimo virtualnu romansu Marijana Bana i njegove "Dobro jutro". Naime, nedavno su proslavili devetu godišnjicu svog druženja. Svaki dan nepoznata osoba u inbox mu zaželi ‘Dobro jutro‘ i pošalje pusu, a on joj odgovori s ‘Dobro jutro‘ i smajlijem.

Zanima nas i koju će glupost provaliti Dean Kotiga, lovac iz "Potjere", kamo se sa svojim psima danas uputio Hrvoje Jurić, je li Maja Sever poželjela svima ‘Dobro jutro‘, radi li Sandra Polić noćnu smjenu, što nam priprema Vesna Mimica, je li Socijalist objavio naslovnicu Jutarnjeg, koga je Mate Mijić ovaj put nazvao "progresivdžijama", tko je s ljevice na tapeti Moniki Andrić, što bi na to sve rekao četverogodišnji Dmitar Zvonimir, izmišljeni sin Kristiana Lajšića, kad će kiša i je li Grički top puknuo u podne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2024 13:02