OTKRIVAMO

Agentu roll-upa iz Hong Konga Agrokor će platiti 150 tisuća eura

 
Ante Ramljak
 Davor Pongračić / CROPIX

Ivica Todorić, vlasnik Agrokora s privremenim ograničenim boravištem u Londonu, u ponedjeljak je na svom blogu još jednom problematizirao ugovor između Madison Pacific Trusta Ltd. iz Hong Konga i Agrokorove izvanredne uprave, kao i to što se Madison upisivao na založna prava kod Agrokorovih tvrtki u ime 32 kreditora roll-upa vrijednog 1,06 milijardi eura.

Međutim, sad zbilja nije jasno na što Todorić cilja, jer ga treba podsjetiti na to da je Agrokorova izvanredna uprava potpisala s Madison Pacific Trustom Ltd., kao agentom kredita i agentom osiguranja kredita, poseban ugovor, koji i ovdje donosimo. Naime, Jutarnji list/Slobodna Dalmacija došli su u posjed posebnog ugovora između Madison Pacifica i Agrokora, prema kojem trošak za “facility agent” (agent kredita) za ovaj kredit iznosi 67.000 eura, a ako se priključi novi kreditor, još tri tisuće eura.

Trošak po satu

Za ulogu “security agent” (osiguravatelj kredita) Madison će dobiti 71.000 eura, plus tri tisuće eura za eventualnog novog kreditora, a postoje još i mjesečni troškovi u iznosu od dvije i tisuću eura za te funkcije. Dakle, ukupni Agrokorov trošak po ovim stavkama za vrijeme trajanja lex Agrokor jest, zasad, oko 150.000 eura, što se zbilja čini ne prevelikim iznosom u odnosu na upozorenja Ivice Todorića.

Uz to, trošak obrade kredita (većinom trošak odvjetnika) iznosi 0,48% vrijednosti ukupnog kredita u iznosu od 1,06 milijardi eura, što znači da trošak obrade kredita iznosi oko pet milijuna eura. Interkalarna kamata iznosi 0,50%, i ona je zaračunata za tri mjeseca za iznos od naknadno korištenih 80 milijuna tranše tog kredita.

Tim povodom smo od Agrokora zatražili trošak nekih drugih kredita tog koncerna, pa je tako kredit Sberbanka u iznosu od 350 milijuna eura imao trošak obrade od 1,44 posto, VTB-ov kredit od 210 milijuna eura 0,71 posto, klupski kredit šest stranih banaka u iznosu od 300 milijuna eura jedan posto, obveznice s dospijećem 2019. u iznosu od 300 milijuna eura 1,6 posto, a famozni PIK Toggle (za koje je Todorić založio dionice Agrokora) imao je trošak od 2,25 posto (uz napomenu da je nominala bila 98%, pa je dva posto kredita zapravo bio dodatni Agrokorov trošak). Dakle, vidljivo je da je trošak obrade kredita roll-upa bio znatno jeftiniji od troška ostalih Agrokorovih kredi ta, a znakovito je i da je trošak PIK Togglea (oko 20 mil. eura) bio i te kako velik zbog rizičnosti tog kredita, što se na kraju i potvrdilo, jer ulagatelji u tu vrijednosnicu neće dobiti niti centa povrata ulaganja.

Nadalje, računica govori da je apsolutni iznos naknade za ovaj Agrokorov kredit, od 1,06 milijardi eura, kao i jedan od kredita Sberbanka Agrokoru Ivice Todorića, u iznosu od 350 mil. eura, na razini od oko pet milijuna eura, a iznos kredita Sberova kredita tri puta je manji. Naravno, trebat će na kraju procesa izvanredne uprave sagledati i dodatne troškove koje Madison može obračunati Agrokoru sukladno ugovoru, a za potrebne nekih dodatnih, izvanrednih poslova. Ugovorom je, naime, određeno da sat dodatnog troška može varirati od 275 do 850 dolara po satu.

Založna prava

Kada je riječ o Todorićevu pitanju zbog čega se Madison upisuje na založna prava imovine Agrokorovih tvrtki na temelju roll-upa, u Agrokoru nam je rečeno da je to jedna od funkcija agenta kredita, da u ime 32 potpisnika kredita nastupa kao opunomoćena i ovlaštena pravna osoba. Neki od pravnika s kojima smo razgovarali rekli su da to nije uobičajeno kod nas, ali drugi pravnici smatraju da nema ništa sporno.

U Agrokoru su nam, pak, odgovorili kako je agent osiguranja kod refinanciranja Mercatorova duga, a to je ugovor koji je s kreditorima Mercatora potpisao Agrokor Ivice Todorića, bila kompanija Glas Trust Corp. Ltd, a facility agent je bio Global Loan Services Agency Limited. Madison Trust je u ugovoru o novom financiranju i Facilty i Security agent, dakle jedna je kuća angažirana za obje uloge, a svaki sindicirani kredit koji je Agrokor dizao u inozemstvu morao je imati Facility i Security agenta.

Svi troškovi kredita

- 150 tisuća eura trošak Madisona, agenta roll-upa

- 5 milijuna eura ukupni trošak roll-upa vrijednog 1,06 milijardi eura

- 5 milijuna eura bio je i trošak kredita Sberbanka, vrijednog 350 milijuna eura

- 20 milijuna eura bio je trošak PIK toggle obveznice Agrokora, vrijedne 480 milijuna eura

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:55