SLUČAJ DRIMIA

Akcija oporbe zbog ugovora Ane Karamarko: SDP-u treba pet mostovaca da iznude ostavku Karamarka

 Željko Hajdinjak/EPH / CROPIX

Peđa Grbin u ime SDP-a jučer je u Saboru zatražio da prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko podnese ostavku zbog afere s ugovorom između Ane Karamarko i Josipa Petrovića, MOL-ova konzultanta i bliskog prijatelja šefa HDZ-a.

Ako se to ne dogodi, SDP će u Saboru pokrenuti postupak izglasavanja nepovjerenja Karamarku, dok je Drago Prgomet iz HRID-i odmah zatražio i ostavku cijele Vlade.

Ima li oporba šanse svrgnuti Karamarka, pa samim time i Vladu?

Teško, ali ipak nije nemoguće, ako im se pridruže i neki Mostovi zastupnici.

Kako do 76 ruku

Naime, za takvo što potrebno je 76 ruku u Saboru, što bi značilo da bi za Karamarkovo micanje iz Banskih dvora trebali glasati i pojedini zastupnici Mosta. Procedura je takva da SDP može pokrenuti takav postupak uz potpise petine svih zastupnika, odnosno njih 30. To im ne bi trebalo predstavljati problem budući da je koalicija lijevog centra Hrvatska raste koja je izašla na izbore osvojila 56 mandata. Nakon toga, prijedlog za izglasavanje nepovjerenja prvom potpredsjedniku Vlade odmah treba uvrstiti u dnevni red Sabora, a potom se o tome u roku od osam dana treba izjasniti i Vlada, dok Sabor o tome glasuje u roku od mjesec dana. Sve to događalo bi se nakon unutarstranačkih izbora u HDZ-u koji se održavaju 28. svibnja.

Da bi Karamarko bio smijenjen, koalicija Hrvatska raste mora prikupiti još 20 ruku. Uz njih bi mogli biti i tri IDS-ova zastupnika, dva SDSS-ova, te Furio Radin, dva HRID-ovca, dva HDSSB-ovca te zastupnici Petrina, Čačić, Juhas, Kajtazi i Sinčić. To je ukupno 71 glas, što znači da bi na svoju stranu trebali privući i pet Mostovih zastupnika. Budući da je Most otpočetka oštro napadao HDZ oko Ine, a priču o biznisu obitelji Karamarko s Jozom Petrovićem prvi je javno potaknuo Miro Bulj, moglo bi se dogoditi da bi upravo on mogao biti taj koji će dići ruku za njegovu smjenu. Možda bi se Bulju mogao pridružiti omiški gradonačelnik Ivan Kovačić koji je ionako u svađi s HDZ-om nedavno rekao da vladajući više ne mogu računati na njegovu podršku. A ostalih troje zastupnika eventualno bi se moglo naći među nezadovoljnim mostovcima, bilo da se to njihovo nezadovoljstvo očituje zato što su bliži SDP-u ili pak zato što su izvisili u podjeli fotelja (Martinović, Lovrinović, Mišić).

Dovedeni pred zid

Ovim potezom SDP očito želi izvesti na čistac Most, a samim time pokušavaju srušiti Vladu. Padne li član Vlade u Saboru, s njime pada i Vlada, a predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pokreće postupak kao nakon izbora i određuje novog mandatara. Ili će treća stranka u državi zbog principa izaći iz Vlade u kojoj sjede visoki dužnosnici upetljani u teške afere, ili će pokazati da im je vlast ipak slađa, uz opravdanje da žele napraviti reforme pa makar bili na vlasti s ovakvim HDZ-om, razmišljaju u SDP-u.

Peđa Grbin u ime Kluba SDP-a prozvao je Karamarka zbog poslova njegove supruge Ane s MOL-ovim konzultantom Josipom Petrovićem.

- Jasno tražimo da Tomislav Karamarko, prvi potpredsjednik Vlade, podnese ostavku zbog načina na koji je obnašao dužnost, zbog činjenice da je kontinuirano privatni interes i svoj vlastiti džep stavljao ispred javnog interesa. Zbog toga mora otići, a ako ne ode, ako pokaže krajnji prezir prema građanima, tada će Klub zastupnika SDP-a u Saboru pokrenuti postupak njegova opoziva - rekao je Grbin.

Upitao je i kako je mala i nepoznata hrvatska firma, “sasvim slučajno povezana sa supružnicima Karamarko, usred velike ekonomske krize pronašla klijenta koji im je svakog mjeseca isplaćivao 20 tisuća kuna i osiguravao egzistenciju, da se u svakom trenu mogu voziti skupocjenim Mercedesom”. Zaključio je da “vuk mijenja dlaku, a ćud nikada” te kako je “potpuno svejedno je li na čelu Vlade Ivo Sanader ili Tomislav Karamarko, jer je način rada uvijek isti”.

‘Vlada radi za lobiste’

Tvrdi da Hrvatska trenutačno nema Vladu, nego skupinu pojedinaca koji se u interesu stranih lobista smucaju po Banskim dvorima.

- Hrvatska je postala talac osoba koje pronalaze 10.000 hektara za strane investitore, osoba koje pokušavaju privatizirati HEP, Hrvatske šume, koje kontinuirano rade za svoj vlastiti džep, a ne brinu o interesima hrvatskih građana - poručio je Grbin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:26