U SDP-u NISU ZABRINUTI

AKCIJSKI PLAN TOMISLAVA KARAMARKA Milanovićevu će Vladu uz pomoć njemačkog CDU-a pokušati srušiti do ljeta?

 www.hdz.hr

U HDZ-u su razradili akcijski plan za rušenje Vlade Zorana Milanovića kojemu je za cilj raspisivanje novih izbora već prije ljeta. U tome bi ključnu ulogu trebala – strogo se držeći okvira svojih ustavnih ovlasti - odigrati nova predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, ali i Europska pučka stranka, koja je iznimno zainteresirana da u Hrvatskoj na vlast dođe njihova sestrinska politička opcija HDZ, piše Slobodna Dalmacija .

- Mislim da ova Vlada neće dugo trajati nakon što preuzmem mandat. Tražit ću sjednicu Vlade, a ako ju gospodin Milanović odbije, postoje i drugi načini – otkrila je dio svojih karata Kolinda Grabar-Kitarović gostujući ovih dana na N1 televiziji.

Osokoljen pobjedom svoje kandidatkinje na predsjedničkim izborima, šef HDZ-a Tomislav Karamarko početkom je tjedna dao zeleno svjetlo za početak operacije koja smjera iznutra urušiti vladajuću koaliciju i dovesti do izglasavanja nepovjerenja Vladi.

Pet posto proračuna

Glavni okidač pritom bi trebalo biti izvješće Europske komisije o prekomjernom deficitu, koje bi za Hrvatsku moglo biti izuzetno nepovoljno. Vlada stoji na stavu da je ispoštovala ključni zahtjev propisane procedure i da je deficit državnog proračuna 3,8 posto po MMF-ovoj tzv. gotovinskoj proceduri, a 4,6 po obračunskoj ESA metodi kojom se koristi Europska komisija.

Vrh HDZ-a ovih je dana obavio konzultacije sa svojim savjetnicima s IFO instituta za ekonomiju u Muenchenu, inače bliskim njemačkom CDU-u, i došao do zaključka da je Vlada na umjetan način smanjila deficit opće države i na taj način “sakrila” šest do sedam milijardi kuna, bilo prebacivanjem novca iz prvog u drugi mirovinski stup, izdacima za zdravstvo ili neki drugi način.

Ako se to pokaže točnim, deficit bi mogao debelo prijeći pet posto proračuna, a Europska bi komisija Vladi Zorana Milanovića mogla razrezati nove, još oštrije mjere za obuzdavanje krize.

- U tome će vrlo vjerojatno ključnu ulogu odigrati dužnosnici Europske pučke stranke u Komisiji, koji će bez ikakve dvojbe, ići in favorem HDZ-u. Za razliku od europskih socijalista, njima nije svejedno tko će u kojoj europskoj državi imati vlast. Izvještaj Europske komisije stoga bi mogao biti zaoštreniji nego inače – smatra analitičar Davor Gjenero, odličan poznavatelj prilika u krovnim europskim strankama.

Iduća dva mjeseca stoga bi mogla biti presudna. Ako Europska komisija od Hrvatske zatraži dodatna radikalna rezanja, Vlada će morati predložiti novi rebalans, u kojemu bi u pitanje mogli doći transferi novca usuglašeni s političkim partnerima. Poput, primjerice, onoga za umirovljenike ili SDSS.

Nova rezanja

- Pitanje je i kako će se u toj situaciji postaviti i IDS. Njihovo vodstvo drži se Kukuriku koalicije, jer ne žele da Damir Kajin dođe u Sabor na listi SDP-a, ali politički teren u Istri traži da se IDS ogradi od Vlade koja nema rezultate – upozorava Gjenero. Ako nova rezanja ozbiljnije uzdrmaju koaliciju, na scenu bi stupila predsjednica Republike.

Ona bi, u skladu sa svojim ovlastima, obavila konzultacije sa svim političkim strankama da vidi ima li Milanovićeva Vlada povjerenje većine u parlamentu. Ako ga kojim slučajem ne bi imala, Hrvatska bi mogla imati izbore šest mjeseci prije nego što je redovnim kalendarom bilo planirano, piše Slobodna Dalmacija .

SDP: Preživjet ćemo

U SDP-u su uvjereni da je Kukuriku Vlada dovoljno stabilna da bez ikakvih problema može preživjeti saborsko glasanje o nepovjerenju. HDZ, naime, treba skupiti 76 glasova. Ta stranka, zajedno sa svojim partnerima, kontrolira 44 zastupnika. Ako im se pridruži Glavašev HDSSB, taj će se broj popeti na 51 zastupnika. Čak i kada bi im se pridružili svi ostali oporbenjaci u Saboru – među njima i Slavko Linić i Jadranka Kosor i Čačićevi zastupnici i Marina Lovrić Merzel – taj bi broj porastao za dvadesetak ruku. I još uvijek ne bio dovoljan za rušenje Milanovića. Prijevremeni izbori neće biti mogući a da se HDZ-ovu zahtjevu za smjenu ne prikloni i dio zastupnika vladajuće koalicije, njih najmanje desetero. Jedan oporbeni političar smatra da se to neće dogoditi zbog isključivog razloga što nitko od vladajućih zastupnika neće htjeti skratiti svoj zastupnički mandat i odreći se svojih fotelja prije redovnih izbora u studenom ove godine.

Kolinda ‘potopila’ Piculu

Čim je Kolinda Grabar-Kitarović pohvalila Tonina Piculu i izrijekom navela da bi s njim bolje surađivala nego s Milanovićem, u SDP-u su se uhvatili za glavu.

Iako je nova predsjednica istaknula Piculinu prednost kao čovjeka dijaloga, njegovi pristaše unutar SDP-a boje se da mu, hvaleći ga, zapravo nije naštetila. Samog Piculu, čini se, to ne brine previše.

Kada smo ga zamolili za komentar pohvala koje je na njegov račun iznijela Kolinda Grabar-Kitarović, Picula je SMS-om odgovorio: “Kandidat kojeg sam podržavao na izborima nije, nažalost, osvojio drugi mandat. Još jednom čestitam novoizabranoj predsjednici gospođi Kolindi Grabar-Kitarović. Vjerujem da ćemo dobro surađivati na temama koje će afirmirati Republiku Hrvatsku u Europarlamentu.”

PET KLJUČNIH KORAKA

ZAHTJEV ZA ODRŽAVANJE SJEDNICE VLADE

- to je jedno od obećanja iz kampanje Kolinde Grabar-Kitarović. Ako premijer odbije prijedlog nove predsjednice da sazove sjednicu Vlade zbog krize, javnost bi mogla osuditi takav potez;

IZVJEŠTAJ EUROPSKE KOMISIJE

- u veljači ili ožujku stići će izvještaj Europske komisije o poštovanju procedure prekomjernog deficita. Očekuje se da će on biti nepovoljan za Hrvatsku. U HDZ-u procjenjuju da bi upravo ovaj izvještaj mogao postati glavni okidač za promjene;

SAZIVANJE VIJEĆA ZA NACIONALNU SIGURNOST

- za ovaj potez Predsjednici treba suglasnost premijera. Glavna tema bi trebala biti gospodarska kriza;

KONZULTACIJE S POLITIČKIM STRANKAMA

- nije isključeno da Kolinda Grabar-Kitarović, ako gospodarski pokazatelji i 13. kvartal zaredom budu negativni, obavi konzultacije sa svim političkim strankama. HDZ se nada da bi tijekom njih dio zastupnika vladajuće koalicije mogao okrenuti leđa Vladi;

PRIJEVREMENI IZBORI

- ako za prijedlog o izglasavanju nepovjerenja Vladi glasa 76 zastupnika, predsjednica Republike može raspisati nove izbore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 22:37