KONTROLA

AKO IMATE VIŠE OD 37,5 PRAKTIČKI JE NEMOGUĆE UĆI U BOLNIČKI KRUG KBC Osijek kamerom mjeri temperaturu na samom ulazu u bolnicu

 Vlado Kos / CROPIX

KBC Osijek prva je zdravstvena ustanova u Hrvatskoj u kojoj je osobama s povišenom temperaturom, odnosno iznad 37,5 Celzijevih stupnjeva, praktički nemoguće ući u bolnički krug. Za sve takve oglasi se alarm s termovizijske kamere postavljene na istočnom ulazu u bolnicu koja je u funkciji od srijede.

“Na istočnom ulazu postavljen je šator-tunel, kroz koji se prolazi u koloni jedan iza drugoga. Kad osoba dođe dovoljno blizu termovizijske kamere, na ekranu se očita temperatura.

Skener je postavljen na 37,5 stupnjeva, tj. sva temperatura do te visine se tolerira, a u slučaju da je temperatura viša, oglašava se alarm. Medicinska sestra tada odvodi osobu i ručno joj još jednom mjeri temperaturu, a ako i ručni toplomjer pokaže povišenu temperaturu, osoba se direktno usmjerava u Centar za dijagnostiku i zbrinjavanje pacijenata sa sumnjom na Covid-19”, pojasnili su iz KBC-a, u kojem je od ovoga tjedna promijenjen režim ulazaka i izlazaka, a sve kako bi se izbjegao daljnji proboj koronavirusa, kao što je to bilo početkom prošloga tjedna, kada je 100-tinjak djelatnika bolnice, ali i neki pacijenti, moralo otići u samoizolaciju, jer su bili u kontaktu sa zaraženom osobom za koju se u tom trenutku nije znalo da je pozitivna.

U KBC Osijek zatim je stigao i ministar zdravstva Vili Beroš, koji je nakon sastanka s Upravom i ravnateljem Željkom Zubčićem zaključio kako u tom slučaju nije bilo propusta unutar bolnice. S time se, pak, nije složio dio djelatnika koji su poslali pismo Jutarnjem listu i objasnili da su i ranije ukazivali Ravnateljstvu na probleme pri prijemu i trijaži pacijenata, no da njihova upozorenja nisu uvažena.

Činjenica da je tek nakon proboja virusa u bolnicu došlo do nužne reorganizacije protokola rada, pa i odluke da se počne raditi u timovima s turnusima od po 14 dana, a što je ranije također odbijano, govori i o tome da su ukazivanja na probleme bila opravdana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:41