ODJECI ISTRAŽIVANJA

'AKO NE MAKNEMO BERNARDIĆA, SDP ĆE SE RASPASTI I NESTATI' Jedan od najistaknutijih SDP-ovaca ponudio jedino moguće rješenje za SDP

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Tri četvrtine sadašnjih i donedavnih SDP-ovih birača uvjereni su da je situacija u “njihovoj” stranci pogoršana otkako je Davor Bernardić izabran za predsjednika Socijaldemokratske partije Hrvatske.

Koliko je rasprostranjeno loše mišljenje o Bernardiću, pokazuje i podatak da ga je više od polovice SDP-ovih birača eksplicitno navelo kao glavnog krivca za pad rejtinga socijaldemokrata, pokazalo je ekstenzivno istraživanje javnog mnijenja o situaciji u Socijaldemokratskoj partiji koje je za Jutarnji list provela agencija Ipsos. Također, na pitanje tko je izravan krivac za sve lošije stanje u SDP-u, relativna većina od 43,7% ispitanih smatra da je to Bernardić, a 25 posto njih drže da je odgovornost na njegovim kritičarima, koji se u medijima kolokvijalno opisuju kao “milanovićevci”.

Suparnici

Zanimalo nas je kako spomenute rezultate komentiraju pripadnici triju glavnih SDP-ovih frakcija - bernardićevci, njihovi suparnici koje su suspendirali i mlada garda, uglavnom sastavljena od socijaldemokratskih gradonačelnika i načelnika.

Nedavno suspendirani član Predsjedništva Peđa Grbin u razgovoru za Jutarnji list bio je vrlo kratak.

- To je ono što stalno govorim, a govorit ću i ubuduće. SDP je u problemima zbog Davora Bernardića i dok se on ne povuče s položaja predsjednika, problemi se neće početi rješavati, niti ćemo moći pomoći žrtvama HDZ-ove politike, od malih poduzetnika i iznajmljivača do Uljanika. Isto razmišlja Klub saborskih zastupnika SDP-a, većina naših gradonačelnika i načelnika, najveći dio članstva, a sada vidimo i - naši birači - rezolutan je Grbin.

Osvrnuo se i na podatak iz istraživanja kako je na pitanje kako riješiti raskol više od polovice ispitanika reklo da žele izbore.

- Ako se sjećate, u veljači sam bio otvoreno protiv stranačke konvencije na kojoj bi se odlučivalo o Bernardiću jer sam znao da će u tom slučaju uslijediti opći raskol SDP-a. Ali ako Davor Bernardić relativno uskoro ne ode svojevoljno, konvencija se nameće kao jedino rješenje. Jer ostane li on predsjednik, SDP će se raspasti i nestati - smatra Peđa Grbin.

Sukobi

Niti koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić nije iznenađen rezultatima Ipsosova ispitivanja javnog mnijenja. Podsjetit će kako je od 2016. do danas u nekoliko navrata predlagao da se Socijaldemokratska partija počne baviti ozbiljnim problemima koji muče građane, a ne se javno iscrpljivati u unutarnjim sukobima koji podsjećaju na iznošenje prljavog veša u bračnim svađama.

- Još od Zorana Milanovića vrh SDP-a se bavi isključivo tzv. visokom politikom, a zanemaruju puno dobroga što mi gradonačelnici radimo u Pločama, Koprivnici, Čakovcu, Umagu i nizu drugih gradova, gdje omogućavamo da građani povoljno kupuju stanove, njihova djeca idu u kvalitetne vrtiće ili se vodi dobra pronatalitetna politika. Da na Iblerovu trgu više slušaju nas koji smo u svakodnevnim kontaktima s ljudima, SDP se ne bi trebao brinuti za podršku birača - drži Jakšić.

S druge strane, gradonačelnik Koprivnice pokazuje skepsu oko šansi Bernardićevih protivnika da sazovu izvanrednu stranačku konvenciju, iako se slaže s Grbinom da bi u tom slučaju došlo do potpuno raskola.

Konvencija

- U više navrata sam rekao da Bernardić treba otići, a stranku na određeni rok preuzeti Zlatko Komadina, kako bismo se svi dogovorili što i kako ćemo dalje. Zato nikako nisam za konvenciju jer to bi bio sveopći rat, a iskreno sumnjam da Grbin, Hajdaš i njihova ekipa imaju dovoljnu podršku u stranci koja je potrebna za sazivanje konvencije.

Posljednja sjednica Glavnog odbora pokazala je da Bernardićeva frakcija još uvijek kontrolira SDP i sumnjam da će se nešto promijeniti iduća tri-četiri mjeseca - objasnio je Jakšić.

Pokušali smo čuti kako razmišljaju osobe koje su uz Bernardića, ali dvojica njegovih suradnika nisu odgovarala na pozive.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:53