ZAHTJEVI UČITELJA

'AKO PRIHVATIMO ZAHTJEVE SVIH, SVE ĆE EKSPLODIRATI!' Plenković otkrio detalje sa sinoćnjeg sastanka, napao SDP, ali i progovorio o poziciji Divjak

 
 Dragan Matic / CROPIX

ZAGREB - Premijer Andrej Plenković je nakon aktualnog sata u Saboru ponovno razgovarao sa novinarima o štrajku i sinoćnjim maratonskim pregovorima sa sindikalistima.

- Imali ste SDP-ovu vladu, njihovi ministri, zastupnici sada pokušavaju reći da su nešto radili, ali oni su smanjivali koeficijente, ukidali božićnicu, to je njihova stečevina. Cijelo vrijeme vodimo trezvenu i racionalnu politiku, naša politika plaća je takva da u dijalogu sa socijalnim parnerima krećemo povećavati plaće, konzistentno, poručio je Plenković te po tko zna koji puta ponovio kakva je Vladina ponuda i detalje povećanja plaće.

Potom je objasnio kako se u proračunu ipak našlo novaca za plaće iako je ranio ponavljao kako novaca nema.

- Našli smo sredstva za plaće, kao zalog dobre volje, poštovanja prema učiteljima, mogu se osigurati, preraspodijeliti sredstva, rekao je Plenković te ponovio kakva je Vladina ponuda.

- Teza o tome rekli ste da nema pa ima novca; kada smo razgovarali o 2+2 bilo je na knap, tada donosim političku procjenu da želim da ljudi žive bolje, radim korak nazad od onoga što sam politički obećao i ostavljam PDV na 25 posto i time dobijem 1,8 milijardi kuna koje možemo dijelom uložiti i u povećanje plaća i pred Saborom donosim da ćemo ponuditi 2+2+2 sindikatima kao prigodu da dođemo kumulativno na 18,3 posto, to je ogromno povećanje u mandatu jedne Vlade. Plus još sada dolazimo s 3+1+1 i to ovih tri odmah s 1.12. ove godine plus još 1. lipnja što znači ukupno da bi došli na 21,3 posto i jedan posto osigurača. Oni imaju pet posto. Važno je računati nije isto onih 2+2+2 bez onih šest, to nije ista ponuda, ovo je ponuda koja je paket i drago mi je da je sindikat hrvatskih nastavnika to cjelovito prezentirao. Kada se to kumulativno zbroji 23,1 posto u mandatu ove Vlade, mislim da je to znak uvažavanja i poboljšanja materijalnog položaja svih koji rade u obrazovanju u Hrvatskoj.

Argumenti da premijer nešto ne razumije nisu točni, ja se ne mogu sjećati detalja odluka ministara iz 90-ih, cijenim da mi pojasne, ali to ne znači da ne znam što je na stolu. Ponuda cjelovita je 6,12 plus 4 plus izrada uredbe plus božićnice, regresi, dar za djecu...", pojasnio je stajalište Vlade premijer Plenković.

Na tvrdnju novinara da dodaci na plaću nisu koeficijenti, što je temelj sindikalnih zahtjeva, Plenković je rekao:

- Poručujem učiteljima da sagledaju cjelinu ponude, moramo se izvući iz iracionalnog u racionalno, gledati sadržaj ispred forme. Ova vlada je prijatelj zaposlenika. Ako naša ponuda bude prihvaćena, škola bi počela u petak, ponovio je.

Odgovorio je i na pitanje što će biti s mistricom Blaženkom Divjak, koja sinoć nije bila na pregovorima.

- Ona je bila uključena u pripremne sastanke, razgovarat ćemo. Nema političkih igrara, postoji odgovornost Vlade da gleda cjelinu, kratko je rekao.

Evo kako je premijer Plenković odgovorio na pitanje zašto dosad nije pristao na dijalog sa sindikatima.

- To nije istina. Gđa Šprem i gospodin Mihalinec početkom rujna su tražili sastanak. Došli su iznijeti problem, saslušao sam ih. Ali ne možete vi odmah naći rupu u proračunu. Razgovarali smo tri puta, jednom je to bilo još prije Aktualnog sata u Saboru u rujnu. Odmah smo našli za plaće i dva posto za rujan i kažem im nagrabljat ćemo odmah dva posto za plaću u rujnu s 1.10 i onda ćemo pristupiti izradi proračuna pa ćemo razgovarati i pošto su oni nažalost odbili ide proces mirenja, to ne vodi premijer, to vodi ministar Aladrović. To je već četiri posto koji su odbijeni., ustvrdio je.

Tvrdi da sindikati na sinoćnjim pregovorima nisu prijetili napuštanjem pregovora.

- Nije bilo ultumatuma, došao sam na sastanak na moju inicijativu. Gledajte, ako mi prihvatimo sve zahtjeve svih, sve će eksplodirati, prolit ćemo svo mlijeko. Mi ne smijemo ponoviti ekonomske i političke pogreške ranijih vlada, objasnio je premijer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:56