LJUBITELJI KAPLJICE

Ako ste u Osijeku i pijete alkohol na ulici to će vas koštati 500 kuna!

Ako se tko poželi okupati u gradskoj fontani, za to će veselje biti kažnjen sa 300 kuna. Naravno, ako ih netko uhvati u prekršaju

OSIJEK - Građani ili gosti Osijeka koje komunalni redari ili policija zateknu kako na javnoj površini piju alkohol, mogli bi biti kažnjeni s novčanom kaznom u iznosu od 500 kuna, a neobuzdana mladež koja se u ljetnim mjesecima poželi okupati u nekoj od osječkih fontana, to će zadovoljstvo platiti čak 300 kuna. Naravno, ako ih netko uhvati u prekršaju.

Uskoro i usvajanje

To su samo neki od primjera novčanih kazni koje se predlažu u novoj odluci o komunalnom redu za područje Osijeka. Ta odluka drastičnije promjene nije doživjela već 14 godina, a ovih dana kreće u završno čitanje na kolegiju gradonačelnika Krešimira Bubala, pri čemu se njezino usvajanje očekuje u sljedećih mjesec dana.

Problem s mladima

Da takav prijedlog ima svoju svrhu, potvrđuje i istraživanje provedeno lani na uzorku od gotovo 2000 Osječana. Prema tom istraživanju, 23 posto ispitanika najvećim problemom u društvu smatra upravo maloljetničku delinkvenciju, a osječki su policajci, primjerice, prije godinu dana tijekom samo pet večeri nadzora utvrdili 21 prekršaj iz područja prodaje alkohola i duhanskih proizvoda maloljetnim osobama u ugostiteljskim lokalima i trgovinama.

- Problem je velik i iznimno kompleksan. Tražili smo zabranu ispijanja alkohola na javnim površinama jer maloljetnike koji piju alkohol na klupama u parku ne možemo niti udaljiti, niti prijaviti sve dok ne narušavaju javni red i mir - rekao nam je tada Franjo Lulić iz Odjela za javni red PU osječko-baranjske.

Ostaje otvoreno pitanje primjene ove odredbe.

- Ne znam kako ćemo moći utvrditi pije li netko na ulici alkohol ili sok i tu bi moglo biti problema - zaključio je jedan komunalni redar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:02