PRO ET CONTRA

Ako su Plenkoviću podvalili Esih, jesu li i Culeja, Medveda...?

 
 Damjan Tadić / CROPIX

Da sam vas znao, ne biste bili na listi - poručio je Andrej Plenković, premijer i predsjednik HDZ-a zastupnici Bruni Esih odgovarajući joj tijekom saborskog aktualca na provokaciju i uvrede da ima vladajući bučkuriš, da je nevjerodostojan i obmanjuje birače, te usputno pitanje o prebrojavanju referendumskih potpisa.

Premijer tvrdi kako je politička egzistencija Brune Esih proizvod greške. Da su mu ju podvalili, jer da je znao tko je, nikad ju ne bi uvrstio na listu za Sabor i time joj dao mjesto na političkoj pozornici. - Da budem sasvim jasan. Mojom greškom i greškom Nacionalnog vijeća HDZ-a jer su vas hvalili. Hvalili su vas i iz Ureda predsjednice, hvalili su vas tu, zahvaljujući čijoj preporuci ste došli na listu. Ja vas tada nisam znao - rekao je Plenković prozivajući za podvalu Kolindu Grabar Kitarović i “pojedine” HDZ-ovce.

A zašto Plenković odjednom pere ruke od Brune Esih? Da bi se opravdao pred biračima koji su mu dali povjerenje misleći kako na vlast dovode umjerenog konzervativnog lidera koji će zaustaviti sukobe, podjele, radikalizaciju i fašizaciju društva i posvetiti se poboljšanju kvalitete života. Birači koji su vjerovali da odlaskom Tomislava Karamarka i dolaskom Plenkovića na čelu HDZ-a dobivamo umjereniju i pošteniju stranku, nakon polovice mandata Plenkovićeve Vlade uviđaju kako su se prevarili.

Hrvatska ekonomija počiva na turizmu, industrijska proizvodnja bilježi pad, građani se masovno iseljavaju, u reformi obrazovnog sustava nije učinjeno ništa, birokracija je jednako neefikasna i troma kao što je i bila, ne stvaraju se uvjeti za opstanak i razvoj malog poduzetništva. Nabujala su prava i privilegije branitelja koja su se proširila i na pripadnike HVO-a, bilda se vojni proračun... Govor mržnje je sveprisutan i nekažnjiv, raste netolerancija i pritisak nacionalističko-klerikalnih struja koje stoluju u HDZ-u.

Premijer je suočen s nadolazećim desnim udarom za koji zna kada i gdje će se dogoditi - 13. listopada u Vukovaru - ali ne zna koliko će biti snažan i kamo će ga odbaciti. Zasigurno kipi u sebi, ali mora biti na oprezu, pa mu je Esih sjela da nije mogla bolje. U situaciji kada je sve još otvoreno, Plenković ne može opaliti po gradonačelniku Vukovara Ivanu Penavi, formalnom organizatoru prosvjeda s formalnim povodom neprocesuiranja ratnih zločina, ne može ni po braniteljskim udrugama jer o njihovoj milosti ovisi ishod najavljenog okupljanja, ne može ni po svojim ministrima na koje se branitelji naslanjaju, a ne može ni po kleru koji je preko zadnjeg Glasa Koncila podržao vukovarski prosvjed...

Ali zato može po Bruni Esih. Tvrditi da ju nije znao, jer da jest, gospođa nikada ne bi vidjela Sabor. A je li znao tko je Zlatko Hasanbegović, ministar kulture u Oreškovićevoj Vladi koji je ostao upamćen po financijskom udaru na neprofitne medije, kadroviranju po kazalištima, a najviše po koketiranju s ustaštvom?

Ili mu je možda netko podvalio još i Hasanbegovića, kao i Stevu Culeja koji sjedi u Saboru i vrijeđa zastupnike nacionalnih manjina? Ili mu je svojedobno netko drugi postavio Davora Ivu Stiera, desničara i klerikalca i najvećeg protivnika Istanbulske konvencije za ministra vanjskih poslova? Uostalom, je li Plenkoviću netko podvalio aktualni Zakon o braniteljima, ili je i on krenuo u kampanju iz šatora u Savskoj da bi po preuzimanju vlasti dovršio proces pretvaranja branitelja u novi SUBNOR?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:16