PROSVJEDNA AKCIJA

AKO U UTORAK MORATE KOD DOKTORA, PRIPREMITE SE ZA KAOS Liječnici u primarnoj zaštiti stupaju u bijeli štrajk, mnogi pacijenti možda neće doći na red

Varazdin, 191010.
U danasnjoj akciji policije pod nazivom
Željko Hajdinjak / CROPIX

Ilustracija

Liječnici primarne zdravstvene zaštite, nezadovoljni prijedlogom Zakona o zdravstvenoj zaštiti, najavili su da će 27. lipnja na Markovu trgu u Zagrebu održati prosvjed.

Također su najavili da će od utorka stupiti u takozvani bijeli štrajk, što znači da će sporije pregledavati pacijente. Predsjednica Hrvatske udruge koncesionara primarne zdravstvene zaštite dr. Josipa Rodić te predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) Vikica Krolo ovih su dana u medijima rekle kako će raditi strogo prema pravilima struke.

Upola manje

Naime, kako su pojasnile, radit će po smjernicama koje predviđaju 20 minuta po svakom pacijentu, što znači da bi na taj način dnevno mogli primiti 40-ak pacijenata, a ne između 80 i 120, koliko je sad dnevni prosjek.

Naknadna izmjena

Razlog prosvjedu su izmjene koje je u prijedlog zakona unio ministar zdravstva Milan Kujundžić, i to nakon završene javne rasprave. Krolo je istaknula da je donesena drugačija odluka od onoga što se u javnoj raspravi dogovaralo. Poništena su, kažu, dva najvažnija članka u primarnoj zdravstvenoj zaštiti koja su tražili, a riječ je o tome da se ukine članak prema kojem postoji određeni postotak liječnika koji moraju raditi u domovima zdravlja i da ordinacije primarne zdravstvene skrbi, gdje uz liječnike obiteljske medicine pripadaju i stomatolozi, pedijatri i ginekolozi, mogu preuzeti drugi liječnici.

- Udruge traže da se poštuju jamstva koja su dobili tijekom javne rasprave - da će liječnici moći sami birati žele li raditi kao privatnici ili zaposlenici domova zdravlja te da se u zakonski tekst vrati mogućnost prijenosa prava na ordinaciju - rekla je prije nekoliko dana Krolo u medijima te dodala kako će, ne ispune li se ti zahtjevi, krenuti u takozvani bijeli štrajk.

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo