MINISTAR RADA

Aladrović: ‘Kad kuhari odu, Ministarstvo će odrediti tko ima pravo na besplatan obrok‘

‘Moramo vratiti život na ovo područje. Moramo omogućiti poduzetnicima da rade‘, kaže Aladrović
Josip Aladrović
 Bruno Konjevic/Cropix

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović gostovao je u Dnevniku Nove TV i govorio o pomoći ljudima koji su u Banovini nakon potresa ostali bez svega.

Aladrović je najavio da sutra počinje isplata socijalnih naknada, a ne očekuju se problemi s Poštom i poslovnim bankama. .

- Na području koje je pogođeno potresom imamo oko 3800 primatelja zajamčene minimalne naknade. Ona se inače isplaćuje 15. u mjesecu, sutra započinjemo s isplatom, rekao je Aladrović.

U planu su i dodatne mjere pomoći stanovništvu pogođenom potresom, kao i pomoć poduzetnicima.

- Sutra je sjednica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i sva područja koja su pogođena potresom, odnosno poduzetnici i zaposlenici s tih područja će ući u mjeru od 4000 kuna, rekao je. Očekuje se da će to biti oko 20.000 zaposlenika, a radi se oko 160 milijuna kuna pomoći za očuvanje radnih mjesta u prva dva mjeseca ove godine. Ipak, mjere će za to područje vrijediti koliko to bude potrebno.

- Moramo vratiti život na ovo područje. Moramo omogućiti poduzetnicima da rade. I mi moramo zaposlenicima omogućiti da mogu primati svoje plaće, rekao je Aladrović u Dnevniku Nove TV.

Osvrnuo se i na pripremu toplih obroka za ljude u Sisačko-moslavačkoj županiji. Idući tjedan će kuhari koji sada tamo kuhaju i volontiraju otići, a Aladrović je pojasnio da će tada ministarstvo odrediti tko ima pravo na besplatan obrok, a onda će se Crveni križ, Civilna zaštita ili vojska pobrinuti da obroci dođu do onih kojima su potrebni.

Kada je riječ o epidemiji koronavirusa, Aladrović kaže da će stroge mjere vjerojatno vrijediti do kraja mjeseca. Produžuju se i mjere skraćenog radnog vremena.

- Sutra će upravno vijeće Hrvatskog zavoda zazapošljavanje donijeti odluku da se mjere skraćenog radnog vremena proširuje dodatno za cijelu ovu godinu, kaže Aladrović i dodaje da se predlaže da sufinacirano radno vrijeme bude 90 posto za one koji su najviše pogođeni. To bi značilo da država financira devet od deset radnih dana. Iz Europske je unije osigurano 2,2 milijarde kuna, što bi trebalo biti dovoljno za 3-4 mjeseca.

Ministar Aladrović je pozvao sve koji imaju oštećene objekte u potresu da se prijave za pomoć, a moguće je da ta pomoć i ne bude samo jednokratna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 08:10