AFERE ZAGREBAČKOG SVEUČILIŠTA

Aleksa Bjeliš nije trpio što se u aferi Index piše o korupciji profesora

Prijavio kolegu DORH-u

Prof. dr. Aleksa Bjeliš prijavio je riječkog kolegu prof. dr. Peru Lučina DORH-u i Odjelu za suzbijanje nepravilnosti i prijevara Ministarstva financija jer će Sveučilište u Rijeci iz fondova Europske Unije i od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta dobiti 18,7 milijuna eura za financiranje istraživačke infrastrukture za laboratorije i centre svoga kampusa.

Rektor Aleksa Bjeliš DORH-u prijavio Peru Lučina za krađu ideje: Prevarom je došao do fondova Europske unije!

Bjeliš u prijavi traži hitno ispitivanje pravilnosti provedbe postupaka jer smatra da je prijedlog donesen netransparentno i protivno europskoj praksi financiranja projekata. Uz to, smatra da je riječki Centar za visoku tehnologiju i biomedicinu praktički kopija zagrebačkog Centra za translacijska i klinička istraživanja Medicinskog fakulteta i KBC-a Zagreb.

Afera Indeks

Deseci profesora (neki od njih sada i pravomoćno) osuđeni su zbog korupcije. Umjesto da odmah nedvosmisleno osudi svoje kolege koji su prodavali ispite i upisivali studente preko veze na fakultete, Bjeliš se stao obračunavati s medijima koji su izvještavali o tome.

Rektor Bjeliš: Fakulteti su ih trebali kazniti i prije presude

“Borba protiv korupcije ne smije se svesti na kampanju i medijsku predstavu, već treba biti ozbiljna, sustavna i beskompromisna. Sveučilište stoga prosvjeduje i osuđuje kršenja ljudskih prava i ponižavanje osumnjičenika, neodgovorno bacanje sumnje na Sveučilište kao cjelinu”, bio je službeni stav Sveučilišta 2008. godine.

Kritika ministru

Kritizirao ministra Željka Jovanovića što je osnovao Međunarodni znanstveni savjet u kojemu su Nenad Ban s Federalnog tehničkog instituta u Zürichu, Zlatko Bačić sa Sveučilišta u New Yorku i Bojan Čukić sa Sveučilišta West Virginia. Njegova glavna teza oko te ministrove odluke je da znanstvenici koji rade u Hrvatskoj ipak bolje mogu procijeniti što se događa sa sustavom.

Rektor Aleksa Bjeliš najavljuje značajnu reorganizaciju: Hrvatski studiji se ukidaju i pripajaju Filozofskom fakultetu?

Nalaz revizije poslovanja

Pokazala je brojne nepravilnosti u poslovanju zagrebačkih fakulteta. Od 33 sastavnice, samo su četiri fakulteta dobila pozitivno mišljenje, ostali uvjetno, a Ekonomski fakultet negativno.

Aleksa Bjeliš: Ne kažem da napisi u medijima nisu točni, ali stvorena je slika da je cijelo Sveučilište korumpirano

Nalaz revizije pokazao je da su neki fakulteti bez javnog natječaja na opremu potrošili desetke milijuna kuna, da su profesori novac od studentskih školarina stavljali sebi u džep, da neki fakulteti nisu vratili školarine studentima koji su prešli prag za upisivanje uz državnu potporu nakon što su se neki učenici iznad crte odlučili za druge fakultete, da su neki ulagali novac u fondove...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 03:10