NAJVEĆA AZIJSKA TVRTKA

ALIBABA SPREMA VELIKU INVESTICIJU U HRVATSKOJ Žele graditi svoj glavni ditribucijski centar za cijelu Europu!

Iz Ministarstva gospodarstva potvrdili su kontakte s tvrtkom koju je 1999. osnovao Jack Ma i koja je prerasla u najveći svjetski online servis nakon američkog Amazona
 HANZA MEDIA / Reuters

Alibaba, najveća kineska online trgovina, u Zadru želi izgraditi distribucijski centar za cijelu Europu, a glavni konkurent oko toga joj Mađarska, koja već aktivno lobira s njihovim timom. Koliko su Kinezi ozbiljni po tom pitanju pokazuje službena potvrda Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta o ostvarenom kontaktu s tom tvrtkom.

Iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Jutarnjem listu je potvrđeno kako su iz Alibabe primili dopis kojim su izrazili želju za mogućim investicijama u Hrvatskoj. Održan je i sastanak s njihovim predstavnicima, u kojem su prezentirane mogućnosti za ulaganje, a Ministarstvo im je predložilo i pogodnosti koje investitori mogu iskoristiti.

Osim Hrvatske, iz Alibabe su zainteresirani i za ulaganje u Mađarsku, a navodno je tamošnji premijer Orban osobno ugostio njihovu delegaciju. Interes je iskazan i za Srbiju, no područja Hrvatske i Mađarske atraktivnija su zbog članstva u Europskoj uniji. Kinezima je u Hrvatskoj posebno zanimljiva zadarska gospodarska zona jer se u njezinu radijusu nalazi morska i zračna luka, autocesta i željeznica, što pogoduje brzoj isporuci robe.

Zona Crno

David Lekaj, predsjednik Euro-azijske poslovne asocijacije, otkrio nam je kako je uprava kineskog trgovačkog diva Alibaba odlučila istražiti mogućnosti ulaganja u gospodarsku zonu Crno, koja je trenutačno uz izgradnju luke Gaženica najznačajniji razvojni projekt Grada Zadra i obuhvaća gotovo 400 ha površine.

Kineski milijarder

Grupa Alibaba vrijedi više od 266 milijardi američkih dolara, što je najveća tržišna kapitalizacija bilo koje izlistane tvrtke u Aziji. Na svojem terenu pobijedili su eBay i Amazon, a prosječan dnevni promet ove kineske tvrtke iznosi oko milijardu američkih dolara.

Internetski gigant u svojoj trgovini ima više od 800 milijuna proizvoda s preko 400 milijuna korisnika, a u samo jednoj sekundi zna se obaviti čak 60.000 transakcija. Jack Ma, vlasnik Alibabe, jedan od najbogatijih ljudi u Kini, čije se bogatstvo procjenjuje na više od 20 milijardi dolara, samo u 2015. godini preuzeo je 27 tvrtki, u što je uložio 15 milijardi dolara, a za 2017. godinu najavili su širenje na nova tržišta, na što bi potrošili oko 38 milijardi dolara.

Founder and Executive Chairman of Alibaba Group Jack Ma leaves after speaking at Alibaba Group's 11.11 Singles' Day global shopping festival in Shenzhen, China, November 11, 2016. REUTERS/Bobby Yip - RTX2T8DH
REUTERS
Osnivač Alibabe Jack Ma

Iz Veleposlanstva NR Kine u Republici Hrvatskoj rekli su kako je poznato da je Alibaba zainteresiran za ulaganja u Srednjoj i Istočnoj Europi te da bi odluka o suradnji s Hrvatskom bila izuzetno povoljna za naše gospodarstvo. Lekaj naglašava da je Grad Zadar partnerski uključen u pothvat od samog početka te da je gradonačelnik Kalmeta dao potporu cijelom projektu. Logička matrica distribucijskog centra je pokrivanje tržišta EU, kako bi roba dopremljena i ocarinjena u Zadru mogla biti poslana diljem Europe, u gradove poput Helsinkija, Madrida i Rima.

Luka, pruga, autocesta

David Lekaj Kinezima je infrastrukturne kapacitete grada Zadra predstavio u ljeto 2015. godine, kada se zajedno s bivšim predsjednikom Stipom Mesićem sastao s upravom korporacije i potpredsjednikom Alibaba grupe Jong Sunom. Prednost ovakvog projekta bilo bi iskorištavanje kapaciteta kontejnerske luke i prijevoza, ali i njihova modernizacija. Uz to, mala i srednja poduzeća proizvodnog tipa putem online distribucijskog mehanizma imala bi dobre izglede za plasman svojih proizvoda na kinesko tržište.

- Ovim ulaganjem stvorio bi se “Alibaba efekt” koji bi bio snažan poticaj za ostale investitore. Moram istaknuti da nam u ovoj fazi treba potpora Vlade jer se Mađarska snažno angažirala oko Alibabe i njihov premijer Orban aktivno surađuje i lobira s njihovim timom. Isto očekujem od našeg premijera - istaknuo je Lekaj.

Uz greenfield investiciju Kinezi su zainteresirani i za izgradnju filmskog studija u Zadru. Alibaba Pictures, s vrijednošću od 2,1 milijarde američkih dolara, uključen je u hollywoodsku filmsku produkciju, a Zadar bi tom investicijom bio prvi filmski studio koji bi Alibaba otvorio u Europi. Navodno su u Hanzou zainteresirani i za kupnju Hrvatske pošte, preko koje distribuiraju najveći dio svojih proizvoda u Hrvatskoj. Sve projekte izvidjet će Alibabino izaslanstvo, koje bi uskoro trebalo posjetiti Hrvatsku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:34