ŠOKANTNA STUDIJA

Alkohol je za društvo pogubniji od heroina. Mora ga se staviti u istu kategoriju kao i crack

'Potvrdu za to možete dobiti i kod nas. Zanemarivanje djece i zlostavljanje u obitelji su povezani s alkoholom, a vožnja u alkoholiziranom stanju je najčešći uzrok smrti', kaže neuropsihijatar D. Breitenfeld

SPLIT, RIJEKA - David Nutt, britanski psihijatar koji je zbog svojih kontroverznih stavova o štetnosti droga prošle godine podnio ostavku na mjesto glavnog državnog savjetnika u odboru za zloporabu droga, danas je u znanstvenom časopisu Lancet objavio svoju novu studiju o štetnosti droga i alkohola u kojoj tvrdi da se alkohol mora staviti u istu kategoriju kao i heroin i crack.

Nutt naime svoju listu štetnih opijata temelji na kriteriju štetnosti, odnosno klasificirao je droge i alkohol prema tome kakvu štetu nanose društvu i onima koji u njima uživaju, prema čemu je alkohol najštetniji, čak i od heroina, kokaina, cracka, duhana i ostalih droga na listi.

Klasifikacija

Nutt je svoju studiju napravio prema devet kategorija koje je podijelio prema šteti koju opijati čine društvu, te prema šteti koju čine konzumentima. U kategoriji u kojoj je analizirao štetu za konzumente uvrstio je smrtnost, loše zdravlje, ugroženo mentalno zdravlje, gubitak prijatelja i ozljede, a u kategoriji štetnosti za društvo uključio je kriminal, štetni utjecaj na okoliš, sukobe u obitelji i nedostatak komunikacije s ostatkom društva.

Kako je David Nutt objasnio u Lancetu, ovakvi kriteriji klasifikacije štetnih droga su nužni jer je jedino takva lista potpuna i relevantna. Što se tiče alkohola, Nutt tvrdi da je dospio na prvo mjesto jer je u širokoj upotrebi i često ima strašne posljedice ne samo na alkoholičare nego i na ljude oko njih.

Nije prvi put

S Nuttovim tvrdnjama slaže se i naš neuropsihijatar Darko Breitenfeld, koji navodi kako ovo nije prvi put da se na takav način raspravlja o alkoholu - Posve je točno da je alkohol društveno štetan, a potvrdu za to možete dobiti i u našem društvu. Upravo u zadnje vrijeme govorilo se o slučajevima zanemarivanja djece i zlostavljanja u obitelji i svi su slučajevi bili povezani s alkoholom.

Prvi uzrok smrti do 45.

U prosjeku je kod nas 70 % slučajeva zlostavljanja i zanemarivanja djece povezano s alkoholom. Kada pogledate stopu smrtnosti među mladima, vožnja u alkoholiziranom stanju je najčešći uzrok smrti, a najčešći uzrok smrti osoba do 45. godine života je alkohol.

Hrvatska među zemljama sa slabom prevencijom

Ne tako davno objavljeno je istraživanje u kojem je Hrvatska završila na vrhu ljestvice zemalja koje su najslabije u prevenciji alkoholizma.

- To je istraživanje iznimno važno jer potvrđuje sve ono na što godinama upozoravamo. Zakoni su preblagi, alkohol je prejeftin i lako dostupan svima, pa i maloljetnicima. Maloljetnici bez ikakvih sankcija konzumiraju alkohol na javnim mjestima - upozorava naš ugledni neuropsihijatar Darko Breitenfeld.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 02:12