STRUČNJAK ZA DROGE

'ZA SVJETSKU FINANCIJSKU KRIZU KRIVI SU BANKARI NA KOKAINU!' Britanski profesor iznio novu teoriju

 Sipa/Cropix

LONDON - Doktor David Nutt, 61-godišnji profesor neuropsihofarmakologije na Imperial Collegeu u Londonu, smatra da je najveći krivac za svjetsku bankovnu krizu prekomjerno uzimanje kokaina.

Alkohol je za društvo pogubniji od heroina. Mora ga se staviti u istu kategoriju kao i crack

- Previše bankara koji su uzimali kokain bili su pretjerano samouvjereni, i prihvaćali su veće rizike, rekao je Nutt.

- Kokain je savršen za njihovu kulturu uzbuđenja i jurenja za više i više i više. Bankari su koristili kokain i uvalili nas u ovu gabulu. To je droga koja traži ‘više’.

Nutt, inače vrlo ugledan znanstvenik u svojem polju, je postao poznat dok je predvodio vladinu grupu za suzbijanje zlouporabe opojnih droga. Nakon temeljitih istraživanja i konzultacija sa strukom, od kojih je glavno čak objavljeno u prestižnom medicinskom časopisu Lancet, Nutt je zaključio kako aktualni zakoni nepotrebno diskriminiraju spram marihuane, ecstasyja i psihoaktivnih gljiva, droga koje su prema svim znanstvenim podacima manje opasne od alkohola i cigareta.

Urednik New Scientista: 'Gutao sam ecstasy jer sam želio znati što se zbiva u mom mozgu. Bilo mi je odlično'

Potjeran je sa čela vladine skupine kada je izjavio kako su rizici korištenja ecstasyja usporedivi s rizicima jahanja konja, jer je postotak smrtnih slučajeva podjednak kod obje aktivnosti. Iako je usporedbu zamislio kako bi demonstrirao da ljudi imaju pravo, ukoliko su ispravno informirani, na aktivnosti koje ne štete drugima a u sebi sadrže potencijalni rizik, protiv njega je pokrenuta medijska hajka koja je završila njegovim odlaskom s čelnog mjesta vladine grupe.

U svim istraživanjima koje je Nutt proveo, najopasnije droge bile su heroin, kokain i alkohol. Većina ilegalnih droga, poput marihuane, ecstasyja ili LSD-a bilo je manje štetno po psihu, zdravlje i društvo od cigareta, koje su legalna droga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 12:21