GORAN ŠAFAREK

AMBICIOZAN PROJEKT HRVATSKOG ATTENBOROUGHA 'Prikazat ću naše divljine u maniri BBC-jevih filmova'

Naš cilj je snimiti dugometražni dokumentarni film o prirodi Hrvatske u tradiciji najboljih dokumentaraca Davida Attenborougha prikazanih na BBC-ju, kaže Goran Šafarek, biolog, fotograf i snimatelj, u javnosti poznat po avanturističkim putovanjima Madagaskarom, Južnom Afrikom, amazonskom prašumom, Šri Lankom i mnogim drugim, na kojima je otkrio neke nove životinjske vrste.

U domovini je Goran Šafarek posvećen promicanju hrvatske prirodne baštine putem knjiga kao što su “Rijeke Hrvatske” i “Životinje Hrvatske” i filmova “Crna Mlaka” i “Hrvatska Amazona”. No, sada je pred njim najveći izazov: snimanje filma “Wild Croatia”, u prijevodu “Divlja Hrvatska”. - Priroda Hrvatske zasigurno je jedinstvena u Europi. Unatoč maloj površini, krije veliku biološku raznolikost koja proizlazi iz očuvanosti i raznolikosti staništa.

Problem s financiranjem

Iako tisućljećima pod utjecajem ljudi, divljina u Hrvatskoj opstaje, samo je usko isprepletena sa životom čovjeka - rekao je Šafarek. - Hrvatska je u svijetu već poznata po Jadranskom moru i Plitvičkim jezerima, no ta bi se slika mogla uvelike unaprijediti. U našem filmu ‘Priroda Hrvatske’ prikazat će se, i to na dosad rijetko viđen način, u vodi i iz zraka, skrivena živa bića. Koristit ćemo i animaciju - dodao je Šafarek. Film “Wild Croatia” namijenjen je prije svega stranom tržištu: festivalima, a onda i televizijskim kućama. Suradnici na filmu su javne ustanove za zaštićena područja, primjerice Kopački rit, Telašćica, Mljet i drugi, zatim Hrvatske šume, neke udruge poput Zelenog Osijeka, lokalne turističke zajednice poput one u Ninu itd.

Nužna koprodukcija

- Cijena filma još nije do kraja definirana. Za razliku od igranih, ovakvi filmovi uvelike ovise o nepredvidivim faktorima, posebno kada se radi o divljim životinjama ili procesima u prirodi. Takvi filmovi koštaju i nekoliko milijuna eura, a nama je na raspolaganju znatno manje sredstava. Ovo je logistički vrlo složen projekt, obuhvaća cijelu Hrvatsku, uključujući i neke od najdivljijih dijelova - rekao je Šafarek. Dodao je kako u Hrvatskoj zasad nema interesa za film.

- Stoga je budžet za film isključivo naš vlastiti novac, no možda ćemo biti prisiljeni ući u koprodukciju s nekom od velikih TV kuća, no tada u biti to više nije hrvatski proizvod. Tražit ćemo i sredstva od filmskih fondova i onih vezanih uz prirodu - istaknuo je Šafarek. Iako snimanje filma službeno počinje ove godine, mnogi su kadrovi nastali još 2015. godine.

- Primjerice, odradili smo Dravu i medvjede u Gorskom kotaru. No, pred nama su tek pravi dragulji: slapovi, kanjoni, litice - zaključio je Šafarek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 07:47