IGROM DO ZNANJA

Američki Hrvat prodao posebne radionice za djecu u 22 grada u regiji

Na radionicama Tinker Labsa djeca izvode kemijske pokuse, izrađuju robote, proučavaju Da Vincijeve izume i uče o ljudskoj anatomiji
Alan i Tijana Orlić vlasnicii TinkerLabsa
 
 Vlado Kos/Cropix

Djeca u dobi od 4-5 godina izvode kemijske pokuse, proučavaju ljudsku anatomiju, rade na prepoznavanju uzoraka, pred njih se postavljaju inženjerski izazovi... Oni nešto stariji, već školarci, proučavaju aerodinamiku i Newtonove zakone, atome i molekule, kiseline i lužine, Da Vincijeve izume, izrađuju robote... i sve to kroz igru i zabavu, kako govori i slogan ''od igre, do strasti, do svrhe'', s kojim su rođeni Njujorčanin Alan Mate Orlić i njegova supruga Tijana, inače rođena Zeničanka, prije pet godina u Osijeku pokrenuli projekt Tinker Labs i do danas ga proširili u još 15 hrvatskih gradova, ali i u susjedne zemlje Srbiju i BiH te u Sjevernu Makedoniju.

Svijet znanosti

Već je i njihova životna priča dovoljno zanimljiva i fascinantna, no program koji je Alan godinama pripremao opsežno istražujući različite svjetske sustave obrazovanja urodio je sjajnom pričom koja je u ovih pet godina privukla nekoliko tisuća djece koji su prošli ili još prolaze kroz njihove radionice.

- Motivacija mi je bila da svojoj starijoj kćeri stvorim mjesto gdje djeca mogu uz vodstvo učitelja upoznati raznoliki svijet znanosti - priča Alan, koji se s Tijanom i starijom kćeri Adrijanom, tada trogodišnjakinjom, prije osam godina odlučio preseliti iz New Yorka u Osijek.

Što je to čovjeka iz Queensa, koji je u Americi doktorirao filozofiju, radio kao asistent na fakultetu, usput se uspješno baveći i slikarstvom, od kojega je čak i dobro zarađivao, a povremeno i građevinom, te njegovu suprugu, koja mu se pridružila 2008. nakon što je završila fakultet u Novom Sadu, nagnalo da New York zamijene Osijekom.

- Nakon što sam doktorirao, tražio sam posao predavača na nekom američkom fakultetu, no nisam u tome uspijevao i počeli smo razmišljati da se preselimo u Hrvatsku. Nismo znali točno što bismo radili te sam ja kao Dalmatinac razmišljao čak i da kupimo neki brod i vozimo turiste - nasmijao se Alan.

Dječja znatiželja

- No, tada smo čuli za franšizu jedne škole engleskog jezika, javili smo im se i oni su nam ponudili nekoliko gradova u Hrvatskoj gdje je bilo slobodno mjesto. Jedna od opcija bio je i Dubrovnik, ali su na kraju presudili naši prijatelji iz Osijeka koji su nam preporučili ovaj divan grad i evo nas danas ovdje već osmu godinu - pričaju Alan i Tijana.

image
Radionica za djecu u TinkerLabsu
Vlado Kos/Cropix

Franšiza sa školom engleskog jezika pokazala se kao pun pogodak, pa je Alan počeo razmišljati o vlastitom projektu i franšizi. Tako je 2016. nastao Tinker Labs, koji je od jednog programa danas izrastao u pravu malu školu s čak šest različitih, a opet usko povezanih programa za djecu od četiri do 16 godina. - Osvjedočio sam se da je djeci sat vremena tjednog učenja engleskog dovoljno da ga nauče, pa sam gledao kako da im na tjednoj razini ponudimo fiziku, matematiku, kemiju i biologiju kroz praktični dio. Ključno je ipak bilo to što smo uvidjeli da dječja prirodna znatiželja još ne pronalazi odgovarajuće programe u školstvu, koje još ne odgovara potrebama suvremene nastave te se i dalje u najvećoj mjeri svodi na 'bubanje' gradiva. Iz toga su nastali programi po STEM modelu koji uvode učenike u svijet znanosti, tehnologije, inženjerstva i umjetnosti, jer smo standardnom STEM spektru dodali i umjetnost, što je po nama nužnost - istaknuo je.

U međuvremenu je to postao iznimno ozbiljan projekt kojem su svoj obol dale i njihove zaposlenice prof. Sara Hocenski i učiteljica Tajana Jakuš, a danas Tinker Labs ima svoje slikovnice i radne materijale, koje su dizajnirali Jasmin Mišković i Miroslav Čondić Bijader, s više od 250 lekcija. Tijana i Alan ponosni su što njihove radionice u Hrvatskoj pohađa oko 1300 djece, a interes za franšizom pokazali su i u susjednim zemljama, pa u Beogradu djeluju tri škole, tri u Sjevernoj Makedoniji i jedna u Bosni i Hercegovini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 21:13